این کتاب نخستین بار در ۲۸۰ صفحه و در یکهزار و ۲۰۰ نسخه در سال ۹۳ توسط انتشارات هفت رنگ چاپ شده است.
نویسنده این کتاب خود را به دکتر محمدباقر وثوقی استاد تاریخ دانشگاه تهران تقدیم کرده است.
بخش کوچکی از مطالب این کتاب با اندکی تفاوت در قالب چند مقاله علمی پژوهشی در فصلنامههای علمی فرهنگی ارشاد اسلامی هرمزگان و مجموعه مقالات سومین همایش بینالمللی دوسالانه خلیجفارس دانشگاه تهران و مجموعه مقالات همایش بینالمللی پژوهشهای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه هرمزگان منتشر شده است.
این کتاب دارای چهار فصل است، در فصل نخست کتاب نویسنده به جامعهشناسی هویت در بعد فردی، جمعی، ملی، ایرانی و جهانی پرداخته است.
"هرمزگان؛پیشینه، سرزمین، مردم"، پیش از تاریخ، در سپیدهدم تاریخ، پس از برآمدن اسلام، شکلگیری حکومت هرمز، از زمان شکست پرتغالیها تا پایان قاجاریه نیز عنوانهای فصل دوم کتاب است.
نویسنده در فصل سوم در هشت بخش، عناصر هویتی در ادبیات هرمزگان (بخشهای حماسهسرایی، رزمنامهها، دین، زبان، حماسههای دینی، بزنامه)، عناصر هویتی در ادبیات نانوشته هرمزگان(مولفههای هویتی در ضربالمثلها، افسانهها و گویشها)، نامهها یا مکتوبات هرمز( پیشینه فرهنگی منطقه در آستانه اشغال هرمز، بازتاب لحن و هنجارهای گویشی خلیجفارس در مکتوبات هرمز)، ادبیات دیوانی هرمزگان در عصر قاجار، مکتوبات اهالی هرمزگان در مطبوعات عصر مشروطیت و مولفههای آگاهی ملی در سفرنامه محمدعلی سدید السلطنه کبابی بندرعباس، گفتمان عصر سدید و همسفر عصر سدید را مورد واکاوی قرار داده است.
فصل چهارم کتاب نیز به برآیند و کتابنامه اختصاص دارد.
حسامالدین نقوی از پژوهشگران مطرح هرمزگان، کارشناس جامعه شناسی و کارشناس ارشد ادبیات بود که در حوزه تاریخ ادبیات هرمزگان و ارتباط آن با هویت ملی به کار پژوهش میپرداخت.
نقوی که سالها به تحقیق دراسناد و تاریخ ادبیات هرمزگان پرداخته، بهمنماه سال ۹۸ در سن ۶۶ سالگی براثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت.
آثارشناسی توصیفی محمدعلی سدیدالسلطنه کبابی "کتابی در شناخت صاحب اعلامالناس فی احوال بندرعباس" دیگر اثر وی است.