سنندج - ایرنا - معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست کشور گفت: بعد از تصویب طرح جامع مدیریت و احیای تالاب در آبان امسال پیشنهاد تخصیص ردیف اعتباری برای تالاب زریبار هم از سوی دولت به مجلس داده می‌شود.

احمدرضا لاهیجان‌زاده روز چهارشنبه در حاشیه سفر به شهرمریوان و بازدید از تالاب زریبار در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: رییس جمهور در دولت دوازدهم چند شاخص را به عنوان اولویت‌های حفظ محیط زیست در کشور برای سازمان محیط زیست تعریف کرد که یکی از این شاخص‌ها بحث احیای تالاب‌ها است.

وی اضافه کرد: علاوه بر این در برنامه ششم توسعه، دولت مکلف شده ۲۰ درصد تالاب‌های کشور را احیا کند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست افزود: گام مهم دیگری که در سه سال اخیر برداشته شده تصویب قانون حفاظت از تالاب‌ها در مجلس شورای اسلامی و تصویب آیین نامه این قانون در دولت است.

لاهیجان‌زاده یادآور شد: اسناد بالادستی و قانون و آیین نامه مصوب داریم که این موارد ابزار لازم برای حفاظت و احیای تالاب‌ها را هم برای مجموعه دولت و هم سازمان محیط زیست مهیا کرده است.

براساس قانون سازمان محیط زیست متولی اصلی تالاب‌ها است

وی در خصوص مدیریت و متولی اصلی تالاب بین‌المللی زریبار  گفت: براساس ماده ۱۶ قانون حفاظت و بهسازی متولی تالاب‌ها در کشور سازمان محیط زیست است و هیچ ارگانی دیگری نمی‌تواند دخل و تصرفی در خصوص مباحث مربوط به تالاب چه از نظر حفاظتی و چه کاربری داشته باشد.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه قانون جایگاه سازمان را برای تالاب ها مشخص کرده است،  تاکید کرد: اگر ارگانی و نهادی اعم از دولتی و خصوصی دخل و تصرفی در تالاب انجام دهند طبق قانون مرتکب جرم شدند و سازمان محیط زیست مکلف به برخورد قانونی است.

لاهیجان‌زاده یادآور شد: علاوه بر بحث قانونی تالاب زریبار پناهگاه حیات وحش هم  هست بنابراین از نظر قانونی از دو جنبه مورد حمایت سازمان محیط زیست است.

مدیریت و مسوولیت کامل تالاب زریبار برعهده اداره‌کل محیط زیست کردستان است

وی افزود: در مقطع زمانی به دلیل مطرح شدن بحث گردشگری تالاب زریبار و از آنجا که ابزار لازم برای ایجاد زیرساخت گردشگری دراین تالاب در اختیار سازمان محیط زیست نبود به طور موقت بخش گردشگری آنرا به شهرداری واگذار کردند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست اضافه کرد: در عمل آنچه موردانتظار سازمان محیط زیست و به تبع اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان بود  برآورده نشد.

لاهیجان‌زاده گفت: مجموعه گردشگری تالاب دارد دچار آسیب می‌شود و این آسیب هم بتدریج به بدنه تالاب منتقل می‌شود به همین دلیل تصمیم گرفته شد اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان خود وارد عرصه شود و قرارداد واگذاری را فسخ کند.

وی اعلام کرد: از مهرماه امسال مسوولیت اداره‌کل حفاظت محیط زیست به عنوان متولی اصلی تالاب زریبار آغاز شده است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست گفت: مطالعه‌ای در خصوص بخش گردشگری تالاب زیبار در قالب مطالعه ای علمی و فنی در حال انجام است و به زودی به اتمام می‌رسد.

لاهیجان‌زاده با اشاره به اینکه همه فعالیت‌ها در این تالاب براساس طرح جامع مدیریت و احیای تالاب انجام خواهد شد، افزود: طرح جامع مدیریت و احیای تالاب تهیه شده و قرار است آبان ماه در ستاد ملی هماهنگی و احیای تالاب کشور به ریاست دکترجهانگیری مطرح و مصوب شود.

وی با بیان اینکه همه  مسائل اعم از حوزه اکولوژِی و گردشگری وزیرساخت‌های تالاب در این طرح دیده شده است، گفت: براساس قانون متولی حفاظت تالاب سازمان محیط زیست است ولی همه دستگاه‌های اجرایی برای حفظ این ثروت  ملی و اکوسیستم نادر باید همکاری و کمک کنند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست اضافه کرد: شرکت آبفا باید اولویت خود را ممانعت از ورود پساب آلوده، سازمان  جهاد کشاورزی مدیریت سم و کود شیمیایی اراضی محدوده تالاب و اداره کل میراث فرهنگی هم باید وضعیت گردشگری را در زریبار ساماندهی کنند.

ایجاد ردیف اعتباری برای تالاب زریبار

لاهیجان‌زاده اظهار داشت: اگر طرح جامع در آبان سال جاری به تصویب برسد ردیف اعتباری خاص  تالاب زریبار ایجاد د که در قالب آن سالیانه به طور مشخص اعتبار برای ایجاد زیرساخت‌ها در این تالاب تامین می‌شود. 

وی افزود: برای بحث تعیین ردیف اعتباری، پیشنهاد از طرف دولت به مجلس می‌رود و امیدواریم نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در این خصوص هماهنگی لازم را با دولت داشته باشند.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه تالاب زریبار متعلق به تمام مردم ایران است و ما به نمایندگی از آنها طبق قانون حافظ و نگهبان این اکوسیستم هستیم، گفت: یکی از مزایای ثبت این تالاب در کنوانسیون رامسر ایجاد تعهد بین المللی برای ایران است که باعث می‌شود دولت نگاه مسوولانه نسبت به این تالاب داشته باشد.

لاهیجان‌زاده اظهار داشت: از محل اعتبارات ملی طرح تالاب‌های سازمان اعتبار ویژه‌ای به تالاب زریبار اختصاص می دهیم و علاوه بر این از صندوق ملی محیط زیست هم تلاش می‌کنیم اعبتار ویژه ای برای آن اختصاص دهیم.

وی یادآور شد: بیش از سه میلیون هکتار تالاب در کشور داریم که یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار آن در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و ۱۴۴ تالاب هم در قانون احیای تالاب‌های کشور ثبت شده است.

معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان محیط زیست گفت: فعالیت‌ها و اقدامات امیدوارکننده زیادی برای احیای تالاب‌های آسیب دیده در کشور انجام شده است.