تهران – ایرنا – رژیم صهیونیستی که آمریکا جمعه شب از عادی سازی روابطش با سودان خبر داد، از آغاز سال ۱۹۴۸ و تشکیل این رژیم نامشروع، هشت جنگ را با کشورهای عربی داشته است.

به گزارش ایرنا، تنها سه سال پس از پایان جنگ جهانی اول یعنی در سال ۱۹۴۸ "دیوید بن گوریون" تأسیس دولت نامشروع رژیم صهیونیستی در بخشی از خاک فلسطین را اعلام کرد در ماه می همان سال بود که ارتش کشورهای عربی متشکل از مصر، سوریه، اردن، لبنان و عراق جنگی را علیه رژیم نامشروع اسرائیل به راه انداختند که فلسطینی‌ها از آن به جنگ "النکبه" یاد می‌کنند، جنگی که تا ژوئیه سال ۱۹۴۹ ادامه یافت، موجب شکست اعراب شد و در نتیجه آن ۷۶۰ هزار فلسطینی آواره شده و از کشورشان بیرون رانده شدند.

اما ۲۹ اکتبر ۱۹۵۶ میلادی و تنها سه ماه پس از ملی شدن کانال سوئز مصر، رژیم صهیونیستی نیروهایی را برای حمله به سینا اعزام کرد و این نیروها به این کانال رسیدند و زیر فشار سازمان ملل متحد، آمریکا و اتحادیه جماهیر شوروی، نیروهای تل‌آویو مجبور به عقب‌نشینی شدند.

اما ۵ ژوئن ۱۹۶۷، اسرائیل جنگ موسوم به جنگ شش روزه را علیه مصر، سوریه و اردن به راه انداخت و طی آن قدس شرقی، کرانه باختری، نوار غزه، بلندی‌های جولان اشغالی سوریه و سینای مصر را اشغال کرد.

در جنگ دیگری که ۶ اکتبر ۱۹۷۳ رخ داد، مصر، سوریه، در سینا و بلندی‌های جولان را هدف قرار دادند.

صلح مصر و تل آویو 

انور السادات" رییس جمهوری وقت مصر نوامبر سال ۱۹۷۷ نخستین رهبر کشور عربی بود که از تأسیس رژیم نامشروع اسرائیل به سرزمین‌های اشغالی سفر می‌کرد. این سفر راه را برای توافقنامه صلح کمپ دیوید در سپتامبر ۱۹۷۸ و امضای نهایی پیمان صلح میان قاهره و تل‌آویو در مارس ۱۹۷۹ که با میانجی‌گری آمریکا صورت گرفت، فراهم کرد، پیمان صلحی که نخستین مورد میان تل‌آویو و یک کشور عربی بود.

حمله رژیم صهیونیستی به لبنان

نیروهای رژیم صهیونیستی ششم ژوئن ۱۹۸۲ به لبنان حمله‌ور شدند و بیروت را محاصره کردند و از سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به رهبری "یاسر عرفات" خواستند که خاک فلسطین را ترک کند.

نیروهای رژیم صهیونیستی جنوب لبنان را تا سال ۲۰۰۰ میلادی در اشغال داشتند و در سال ۲۰۰۶ نیز این رژیم نامشروع حملات ویرانگری علیه لبنان انجام داد و وارد یک جنگ شدید با حزب‌الله شد.

پیمان صلح اردن و رژیم صهیونیستی

اسحاق رابین و عبدالسلام المجالی نخست وزیران اسرائیل و اردن ۲۶ اکتبر ۱۹۹۴ پیمان صلحی میان امان و تل‌آویو امضا کردند و به ۴۶ سال جنگ میان دو طرف پایان دادند.

این پیمان صلح با حضور "بیل کلینتون" رییس جمهوری دمکرات ایالات متحده صورت گرفت واساس همکاری اقتصادی میان دو طرف را بنیان گذاشت.

انتفاضه اول و دوم فلسطین و معاهده‌های اوسلو

مردم فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه در دسامبر ۱۹۸۷ انقلابی موسوم به "انقلاب سنگ" را راه‌اندازی کردند که از آن به عنوان نخستین انتفاضه علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی تعبیر می‌شود.

اما پس از شش ماه از مذاکرات محرمانه میان فلسطینی‌ها و رژیم صهیونیستی، سرانجام اسرائیل و سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) توافق برای ایجاد یک دولت خود مختار فلسطینی را در  ۱۳ سپتامبر ۱۹۹۳ در واشنگتن امضا کردند، مراسمی که در آن یاسر عرفات و اسحاق رابین نخست‌وزیر وقت صهیونیست‌ها با یکدیگر دست دادند و عرفات به سرزمین‌های اشغالی بازگشت و تشکیلات خوگردان را راه‌اندازی کرد.

اما رابین نوامبر ۱۹۹۵ به دست یک تندروی یهودی مخالف با عملیات صلح با فلسطینی‌ها ترور شد. پس از شکست مذاکرات رژیم صهیونیستی و فلسطینی‌ها در کمپ دیوید، "آریل شارون" در سال ۲۰۰۰ میلادی که آن زمان رهبر راستگرا بود با سفر به میدان مسجد الاقصی در قدس شریف، انتفاضه دوم مردم فلسطین را شعله ور کرد.

ارتش رژیم صهیونیستی بار دیگر اشغال شهرهای اصلی در کرانه باختری را از سر گرفت و مارس ۲۰۰۲ بزرگ‌ترین حمله را از سال ۱۹۶۷ به این منطقه انجام داد.

رژیم صهیونیستی در سپتامبر ۲۰۰۵ به صورت یکجانبه از نوار غزه عقب‌نشینی کرد و پس از آن که جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در سال ۲۰۰۷ کنترل این باریکه را برعهده گرفت، این منطقه را محاصره کرد. اسرائیل در سال ۲۰۱۴ نیز بار دیگر در نوار غزه دست به جنگی دوباره زد.

طرح ترامپ در تغییر پایتخت 

دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا دسامبر ۲۰۱۷ قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخت، اقدامی که خشم مردم فلسطین و محکومیت جامعه جهانی را به دنبال داشت.

آمریکا ۱۴ می ۲۰۱۸ نیز سفارت خود را از تل‌آویو به قدس منتقل کرد و ترامپ در مارس ۲۰۱۹ نیز حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان را به رسمیت شناخت.

رییس جمهوری آمریکا ژانویه ۲۰۲۰ نیز طرح جنجال‌برانگیز "معامله قرن" را که طی آن اسرائیل بخش‌های از کرانه باختری را به خاک خود ضمیمه می‌کند، اعلام کرد، اقدامی که برخی کشورهای عربی نسبت به وقوع آن هشدار داده و این اقدام را موجب بروز درگیری بزرگ میان اسرائیل و فلسطینی‌ها و شکست روند سازش میان طرفین دانستند.

عادی سازی روابط  امارات و بحرین

ترامپ ۱۳ آگوست (۲۳ مردادماه) عادی‌سازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی را اعلام کرد و از آن به یک توافق صلح تاریخی نام برد، اقدامی که به ادعای امارات دولت نتانیاهو متعهد شد که الحاق دائم سرزمین‌های اشغالی را تعلیق کند، موضوعی که بعدها نخست وزیر رژیم اشغالگر آن را تکذیب کرد و گفت که این مسأله صحت ندارد و تنها برای ماه‌هایی به تعویق افتاده است.

از سوی دیگر موافقت نتانیاهو با ساخت حدود ۵ هزار واحد مسکونی جدید در سرزمین‌های اشغالی عملا بهانه امارات برای تعلیق طرح الحاق را برملا کرده است.

در همین ارتباط، یک هیات بلند پایه اماراتی به رغم اعتراض شدید فلسطینی‌ها به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و خشم آنان از حضور برخی اماراتی‌ها در بیت المقدس، صبح روز یکشنبه برای اولین بار به طور علنی جهت مذاکره با مقامات صهیونیستی به تل آویو سفر کرد.

این هیأت اماراتی که به خاطر شیوع گسترده کرونا در سرزمین‌های اشغالی، تنها در فرودگاه بن گوریون تل‌آویو حضور یافت، در این سفر ۴ ساعته با طرف اسراییلی ۴توافقنامه همکاری داخل فرودگاه بن گوریون و با حضور بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل و استیفان منوچین وزیر خزانه‌داری آمریکا امضا کرد.

این توافقنامه‌ها در حوزه هواپیمایی، لغو روادید و حمایت از سرمایه‌گذاری و تکنولوژی میان دو طرف بود.

حمید عبید الطائر وزیر داریی و عبدالله بن طوق المری وزیر اقتصاد ریاست این هیأت بلندپایه اماراتی را برعهده داشتند.

عادی‌سازی روابط بحرین و رژیم صهیونیستی

ترامپ ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۰ نیز اعلام کرد که بحرین و رژیم صهیونیستی روابط خود را عادی خواهند کرد، توافق ابوظبی و منامه با تل‌آویو از سوی فلسطینی‌ها به خنجر به پشت کشورهای عربی به فلسطینی‌ها تعبیر شد.

امارات و رژیم صهیونیستی ۱۵ سپتامبر گذشته نیز رسما توافق برقراری رابطه را در کاخ سفید امضا کردند، همزمان با آن نیز بحرین توافق پیمان صلح را به امضا رساند و دولت منامه سرانجام یکشنبه گذشته بود که توافق برقراری رابطه سیاسی میان این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس و دولت نامشروع اسرائیل را منعقد کرد.

بدنبال سفر مقام‌های رژیم صهیونیستی و "الی کوهن" وزیر اطلاعات این رژیم به بحرین، مردم این کشور تظاهراتی در مخالفت با این اقدام اعلام کردند.

فشار آمریکا به سودان

دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا جمعه شب ۲۳ اکتبر از عادی‌سازی روابط تل آویو  و سودان خبر داد و گفت که آنها عادی سازی روابط را آغاز خواهند کرد.

رسانه‌های صهیونیستی فاش کرده بودند که ایالات متحده سودان را مجبور کرده تا بدون داشتن هیچ گزینه‌ای با "اسرائیل" توافق کند.

به دنبال اعلام توافق عادی‌سازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی، مردم این کشور جمعه شب در اعتراض به این توافق در خارطوم تظاهرات کردند.

۲ حزب «المؤتمر» و «البعث» سودان نیز مخالفت خود را با تصمیم دولت حمدوک برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کردند.

حزب المؤتمر به ریاست «حسن الترابی» اعلام کرد: عادی سازی روابط با اسرائیل را نمی‌پذیریم، اما از حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم استقبال می‌کنیم.

حزب البعث سودان از اعضای ائتلاف «قوی التغییر» نیز گفت که تماس‌ها با گروه‌های سیاسی و اجتماعی سودان را برای تشکیل یک جبهه ملی علیه عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس آغاز کرده است.

ترامپ درصدد ورود عربستان به بازی 

ترامپ در این باره گفت که دستکم پنج کشور دیگر عربی از جمله عربستان تمایل دارند که روابط خود با اسرائیل را از سر گیرند.

رسانه‌های رژیم صهیونیستی همچنین جمعه شب مدعی شدند که شاید یکی از کشورهای دیگر که بخواهد روابط خود را با اسرائیل عادی کند، قطر باشد.

در این راستا، این رسانه‌ها همچنین فاش کردند که در روزهای گذشته چندین مقام مسؤول اسرائیلی به ریاض سفر کرده‌اند.

به گفته این رسانه‌ها محمد بن سلمان به ابتکار خود این روابط را برقرار کرده است و وی شخصیتی است که بیشترین حمایت را از اسرائیل در دستگاه حاکمه عربستان می‌کند.

این رسانه‌ها فاش کرده بودند که اگر عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان به بن سلمان مربوط می‌شد، این اقدام و نیز صلح میان ریاض و تل‌آویو رخ می‌داد.

خشم مردم و احزاب 
عادی سازی روابط امارات ، بحرین و سودان خشم و واکنش مردم کشورهای اسلامی ، احزاب و گروه‌های مقاومت را برانگیخت و این اقدام کشورها را خیانت به ارمان فلسطین دانسته و آن را محکوم کرده‌اند بطوری که دقایقی پس از از اعلام آغاز روابط سودان باتل‌ آویو مردم سودان با حضور در خیابان خارطوم حضور یافته و علیه این تصمیم دولت خود اعتراض کردند.
حزب «المؤتمر» و «البعث» سودان نیز مخالفت خود را با تصمیم دولت حمدوک برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی اعلام کردند.
حزب المؤتمر به ریاست «حسن الترابی» اعلام کرد: عادی سازی روابط با اسرائیل را نمی‌پذیریم، اما از حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم استقبال می‌کنیم.
حزب البعث سودان از اعضای ائتلاف «قوی التغییر» نیز گفت که تماس‌ها با گروه‌های سیاسی و اجتماعی سودان را برای تشکیل یک جبهه ملی علیه عادی‌سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس آغاز کرده است.
گروه‌های مختلف فلسطینی نیز به این خیانت سودان و پیوستن به امارات و بحرین اعتراض کردند، جنبش حماس ضمن محکوم کردن این موضوع در بیانیه‌ای تاکید کرد: ما این توافق خفت‌بار را که به هیچ وجه با تاریخ و گذشته سودان به عنوان یکی از حامیان اصلی فلسطین و آرمان و مقاومت فلسطین همخوانی ندارد، محکوم می‌کنیم.
این گروه فلسطینی ملت قهرمان سودان را به مخالفت قاطع با این توافق خفت‌بار فراخواند و گفت چنین توافقی نه تنها منفعتی برای این کشور ندارد، بلکه آن را بیش از پیش به سمت نابودی می‌کشاند و رژیم اشغالگر صهیونیستی را بر ملت سودان و ثروت‌های آن مسلط می‌گرداند.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین جمعه شب به دنبال اعلام عادی‌سازی روابط خارطوم و تل‌آویو این اقدام را تهدید کننده هویت و آینده سودان و خیانت به فلسطین دانست.
در بیانیه این جنبش فلسطینی آمده است که دولت سودان با این کار کشورش را در زیر لوای اسرائیل قرار داده است و یک هدیه رایگان به تل‌آویو تقدیم کرده است و از اموال فقرای سودانی مبلغ گزافی را برای رضایت آمریکا هزینه کرده است.
جبهه خلق برای آزادی فلسطین نیز با محکوم کردن عادی‌سازی روابط خارطوم و تل‌آویو اعلام کرد که این اقدام به خیانت و فروپاشی نظام‌های حکمرانی و وابسته عرب اضافه شد.
جبهه خلق برای آزادی فلسطین  اعلام کرد که حکومت‌های عرب به محلی برای پذیرش و دخالت در طرحهای مخالف با منافع مردم خود و تلاشهای کینه توزانه آمریکا و رژیم صهیونیستی برای نابودی آرمان ملت فلسطین تبدیل شده‌اند.
انصارالله یمن در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن این حرکت سودان، اعلام کرد که رژیم‌های جنایت‌کاری که با طمع‌ورزی‌های رژیم صهیونیستی غاصب هم‌راهی می‌کنند و بر مقدس‌ترین مسئله اسلامی چوب حراج زده‌اند، امروز مشخص و رسوا شده‌اند.
"محمود عباس" رییس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز ضمن مخالفت با این اقدام سودان اعلام کرد:کسی حق ندارد به اسم ملت و آرمان فلسطین سخن بگوید. عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را که سرزمین فلسطین را اشغال کرده، به شدت محکوم می‌کنیم.
واصل ابو یوسف عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی‌بخش فلسطین (ساف) نیز پیوستن سودان به جمع کشورهای عادی‌کننده روابط با رژیم صهیونیستی را خنجری از پشت به ملت فلسطین، خیانت به آرمان فلسطین و اقدامی در مغایرت با طرح صلح عربی دانست.