روزنامه آرمان ملی سوم آبان یادداشتی به قلم داریوش قنبری استاد دانشگاه و فعال سیاسی منتشر کرد در گزیده ای از آن میخوانیم: در کل ۵۳۸ رای الکترال وجود دارد ... در واقع این آرای الکترال است که تعیینکننده است و به همین دلیل نمیتوان معیار نظرسنجیها را برای تخمین انتخابات آمریکا بهشکل دقیقی مورد استفاده قرار داد. سیستم انتخاباتی آمریکا بهگونهای است که ایالتهای پرجمعیت نقش تعیینکنندهتری میتوانند داشته باشند چون سیستم اکثریتی است و فرضا اگر در یک ایالت ۵۵رای الکترال وجود داشته باشد و یک کاندیدا ۳۰ رای و کاندیدای دیگر ۲۵ رای الکترال داشته باشند، ۲۵رای کاندیدای بازنده به کاندیدای برنده اختصاص مییابد و کاندیدای برنده صاحب تمام ۵۵ رای آن ایالت میشود.
واقعیت این است که بایدن توانسته برخلاف آنچه پیشبینی میشد، مورد اقبال وارد شود. شاید دلیلش به مسائل ناشی از کرونا برمیگردد که دموکراتها توانستهاند از آن بهرهبرداری خاص خود را بکنند. از طرفی، یکسری اقدامات ترامپ در ارتباط با رنگینپوستان هم دستمایه خوبی برای تبلیغات انتخاباتی آنها شده است. اما در کل نمیتوان صرفا به نظرسنجیها متکی بود و با توجه به ترکیب کارتهای الکترال و چند ایالت مهم که خاکستری هستند و آنها تعیینکننده خواهند بود، باید فعلا صبر کرد تا ببینیم ترکیب به چه شکلی تغییر خواهد کرد. آیا مثل همان اتفاقاتی که در گذشته افتاده و رئیسجمهوری که به لحاظ عددی رای کمتر و کارت الکترال بیشتری داشته، میتواند برنده شود یا خیر؟ به نظر میرسد این یک قاعده در آمریکاست و از این لحاظ شانس ترامپ همچنان برای پیروزی وجود دارد و نمیتوان گفت براساس نظرسنجیها بازنده است.
اکنون تمرکز اصلی کاندیداها و نمایندههایشان بر ایالتهای خاکستری است تا بتوانند نتیجه رای را به نفع خود عوض کنند. مناظره اخیرشان هم به نوعی پُر از حمله به همدیگر بود. اتهام تکراری عدم پرداخت مالیات از سوی ترامپ از سوی دموکراتها درحالی مطرح شد که ترامپ هم اتهاماتی تکراری علیه بایدن و پسرش مبنی بر دریافت پول از کشورهای دیگر را مطرح کرد و به مسائلی مانند تلاش روسها برای تاثیر گذاشتن بر انتخابات آمریکا و همینطور تلاش ایران و چین پرداخت که شاید هدفش برانگیختن نوعی احساسات ملیگرایانه در جامعه آمریکا نسبت به این قضیه بود، ضمن اینکه از اتهامی که قبلا متوجه خودش بود فرار به جلو و رد گم کند. به خاطر داریم که ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶ از طرف دموکرات متهم به حمایت از سوی روسیه شد و حتی مداخله روسیه به نفع ترامپ تا مراحل خاصی در بعضی نهادهای مربوطه در آمریکا هم پیش رفت و اقداماتی نیز از سوی نهادهای امنیتی و اطلاعاتی صورت گرفت. بحث دیگری که در مناظره مطرح شد اینکه بایدن براساس چارچوبهای فکری دموکراتها وعده خدمات رفاهی و اجتماعی بیشتر داد و از طرف دیگر، ترامپ هم آمریکاییها را ترساند که اگر بایدن و دموکراتها سر کار باشند، دوباره مالیاتها را بیشتر میکنند...