به گزارش ایرنا، انتشار اخبار مربوط به این برنامه راهبردی موجب بروز نگرانی های فزاینده ای در میان برخی از سیاستمداران آمریکایی شد که مدت هاست تلاش می کنند تا با به اصطلاح اعمال فشار حداکثری و تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران مانع گسترش روابط ایران با چین شوند.
این در شرایطی است که رسانه ها و اتاق های فکر اصلی در امریکا بشدت تحت تأثیر این تحول مهم در خاورمیانه قرار گرفته و اعتراف کرده اند که توافق بین ایران و چین و توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور به مذاق آمریکا خوش نمی آید.
«یوشیونگ» تحلیلگر مسایل خاورمیانه در پکن بر این باور است که استمرار همکاری های ایران و چین در چارچوب این برنامه راهبردی می تواند موجب گسترش قلمروهای ارتباطی میان دو کشور شود و از همه مهمتر اینکه جایگاه ایران را در طرح "یک کمربند یک جاده" (راه ابریشم نوین) چین مستحکم تر خواهد کرد.
او به تازگی در گفت وگو با رسانه های چینی خاطر نشان کرد که راه ابریشم طرحی است که مناطق و کشورهای مختلف از جمله ایران را دربر می گیرد اما ایران به عنوان یک گذرگاه راهبردی در این برنامه از اهیمت زیادی برای این طرح و در واقع چین برخوردار است و پکن به هیچ وجه نمی تواند آن را نادیده بگیرد.
از زمانی که این برنامه ۲۵ ساله مطرح شد، رسانه های آمریکایی تلاش زیادی برای منعکس کردن اخبار مربوط به آن و نیز تجزیه و تحلیل کرده اند و می کوشند آن را به قلمروهای امنیتی و نظامی نیز پیوند بزنند و حتی ادعا کردند که این برنامه نه تنها سرپیچی از اقدامات آمریکا محسوب می شود بلکه دهن کجی تهران و پکن به واشنگتن نیز به شمار می آید.
از دیدگاه یوشیونگ ، از آنجایی که برنامه سرمایه گذاری و اقتصادی و تجاری میان چین و ایران باعث افزایش نفوذ چین در خاورمیانه و بهبود شرایط اقتصادی ایران می شود. این مانند یک بسته نجات برای طرفین است و البته چالش های تازه ای نیز پیش روی آمریکا قرار می دهد.
ناظران بر این باورند که بر خلاف تلاش رسانه ها و برخی سیاستمداران آمریکایی مبنی بر نظامی جلوه دادن برنامه همکاری راهبردی ایران و چین، این برنامه در واقع زمینه ساز همکاری های اقتصادی و سرمایه گذاری و تجاری است و چنین گمانه زنی هایی (در باره ماهیت نظامی آن) به هیچ وجه صحت ندارد.
برخی از رسانه های آمریکایی گزارش داده اند که برنامه جامع همکاری راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین راه نفس آمریکا را تنگ تر می کند و برای همین واشنگتن به تهران و پکن برای توقف این برنامه فشار می آورد و موسسات آنها را تحریم می کند. اما محور یاد شده همکاری به پیش خواهد رفت.
گزارش های این رسانه ها بر این امر تاکید می ورزند که این برنامه یک دیپلماسی جدید است که می تواند موجب تغییرات زیادی در توازن قدرت در خاورمیانه شده و نفوذ چین را افزایش دهد. بنابراین آنها توصیه می کنند که امروز باید محور توجهات را از واشنگتن به پکن معطوف کرد.
تارنمای نشریه آمریکایی اکونومیست نیز به تازگی در همین رابطه نوشت: نفوذ چین در خاورمیانه در حال افزایش است. حال آنکه هر روز از نفوذ آمریکا در این منطه مهم جهان کاسته می شود و برنامه ای از سوی واشنگتن به صورت متمرکز برای این منطقه وجود ندارد.
این رسانه می افزاید که «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران به تازیگی "گام بزرگی" در روابط ایران با چین برداشته است. ماه هاست که دو کشور در حال بررسی برنامه "مشارکت راهبردی" ۲۵ ساله هستند.
تارنمای آمریکایی "اینترپرتر" نیز این توافقنامه را برای هر دو کشور ایران و چین موفقیت و برای آمریکا یک زنگ خطر توصیف کرده و آورده است که ارزش ۴۰۰ میلیارد دلاری این برنامه نشان از اهمیت بالای آن و افزایش نفوذ هر دو کشور در کل منطقه خاور میانه دارد.