تهران - ایرنا - معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال گفت: ۳۸۰ هزار تن بذر گندم در سال زراعی ۹۹-۹۸ تولید شده که تحقق ۷۸ درصدی هدف برنامه را نشان می دهد.

به گزارش روز دوشنبه وزارت جهاد کشاورزی، « صمد مبصر » افزود: گزارش های کشت گندم از استان ها حاکی از آن است که بذرهای انباری در سنوات گذشته و بذرهای تولیدی سال ۹۹-۹۸ جذب شده اند و یا در مناطق گرمسیر برنامه جذب آنها در حال اجراست.

وی با بیان این که بذرهایی که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد، ضدعفونی شده و از سوی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال گواهی دارد، گفت:  سال زراعی ۹۷-۹۶ حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار تن بذر گندم انباری وجود داشت که این مقدار در سال زراعی ۹۸-۹۷ به ۱۳۰ هزار تن رسید.

معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال اضافه کرد: امسال برای بذر گواهی شده  گندم تقاضای خوبی از سوی کشاورزان وجود دارد بگونه ای که چنانچه بذر بیشتری داشته باشیم، امکان جذب و کشت آن وجود دارد.

مبصر، از شرایط خوب کشت بذر هیبرید ذرت برای امسال خبر داد و گفت: واقعیت اینکه در سال ۹۹ در سطح ۶ هزار هکتار بذر هیبرید ذرت کشت شد و اکنون برداشت از مزارع در حال انجام است.

معاون کنترل و گواهی بذر موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال پیش بینی کرد : نزدیک به ۱۵ هزار تن بذر هیبرید ذرت از ارقام مختلف تولید و در کیسه های بسته بندی شده، آماده توزیع شود.

وی کیفیت مزارع و بذرهای هیبرید ذرت برداشت شده را خوب ارزیابی کرد و گفت: بذرهای برداشت شده از نظر آلوده نبودن به بیماری و به لحاظ قوه نامیه وضعیت خوبی دارند.

مبصر ایراز امیدواری کرد: بذرهای تولید داخل در سال زراعی جاری موجب شود تا کشت ذرت بر اساس برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی پیش برود.

وی در عین حال افزایش قیمت ارز و خروج بذر از گروه کالاهای گروه یک و تخصیص نیافتن ارز ترجیحی به این نهاده را فرصتی برای تولیدکنندگان بذر داخل دانست و گفت: اکنون قیمت بذرهای وارداتی حداقل ۴ تا ۵ برابر شده و تولیدکنندگان داخل با کشت بذر علاوه بر تامین نیاز داخل می توانند به صادرات امیدوار باشند.

معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال درباره زیرساخت های صادرات بذر در کشور اضافه کرد: صادرات بذر نیاز به سه تا چهار سال برنامه ریزی دارد به طوری که ارقام ایرانی باید در کشورهای مقصد کشت و ارزیابی شود و اگر عملکرد خوبی در کشور مقصد داشت، ثبت و تجاری سازی شده و سپس صادر شود.

وی در همین حال اضافه کرد: موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال از چند سال پیش اقدام به فراهم کردن زیرساخت های صادرات بذر کرده و اکنون ایران در ۶ برنامه سازمان همکاری های اقتصادی و توسعه OECD  عضو است.

مبصر افزود: عضویت ایران در برنامه های OECD موجب شده، گواهی بذر صادرشده توسط ایران در ۶۲ کشور عضو این سازمان مورد پذیرش باشد.

وی گفت: اقداماتی نیز برای دریافت اعتبارنامه آزمایشگاه موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال از انجمن بین المللی تجزیه بذر موسوم به ISTA انجام شده و در ، تلاش ها در این زمینه با وجود شرایط سخت کرونا و تحریم ها ادامه دارد.

مبصر، نسبت به دریافت اعتبارنامه برای آزمایشگاه این موسسه تحقیقاتی تا قبل از پایان سال ۹۹ ابراز امیدواری کرد و گفت: با تحقق این امر، خبر خوبی برای بخش کشاورزی و صنعت بذر کشور خواهیم داشت.

به گزارش ایرنا، کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی، پیش از این به عنوان رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی این وزارتخانه  گفته بود: تلاش محققان منجر شد تا ایران در تولید بذر غلات از جمله گندم نان خودکفا شود و ضریب نفوذ ارقام در گندم آبی ۴۷ درصد است.

وی افزود: اکنون گندم آبی با ۳۴ رقم محصول در سبد تحقیقات کشور به عنوان متنوع ترین محسوب می شود و ضریب نفوذ ارقام در گندم آبی ۴۷ درصد است.

به گفته خاوازی، بالغ بر ۵۳ درصد کشاورزان از گندم آبی استفاده نمی‌کنند و این بدان معناست که کشاورزان  از ارقام غیررسمی درباره گندم کمتر استفاده می‌کنند.

وی تصریح کرد: ضروری است تا برنامه مستمر و جدی در سیاست گذاری آموزش و ترویج داشته باشیم و با اقدام های صورت گرفته در گیاه کلزا بذر غیررسمی نداریم، اما در ذرت ۳۰  درصد بذر غیر رسمی وجود دارد و برای برخی مناطق کشور استفاده از بذرهای هیبرید کلزا و سبزی و صیفی را نیاز داریم.