به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگی ایرنا از دبیرخانه چهارمین دوره کتاب سال دفتر شعر جوان از بین ۵۰ عنوان کتاب ارسال شده به دبیرخانه، کتابهای مرتاضه عصر۲۰۲۰ نوشته سیده شیدا آیت اللهی (انتشارات فصل پنجم)، دهاندره از علی ارجمند (انتشارات نزدیکتر)، بینظمی سروده احسان انصاری (انتشارات سوره مهر)، خواب های قضا شده نوشته مصطفی بخشش (انتشارات فصل پنجم)، دختر تاک از پانیذ حیدرگوی (انتشارات نزدیکتر)، اشراق در تغزل باران از مارال دلدار (انتشارات فصل پنجم)، این موسیقی قطعی نیست نوشته شکوفه رضایی (نشر شانی)، این کوه سرش همیشه زیر برف است نوشته محمدعالی زداه (انتشارات سوره مهر)، قار از اکبر قنبرزاده (نشر ایهام) و آدمهای غایب نوشته نوید اکبرزاده (نشر سیب سرخ) به ترتیب ۱۰ عنوان راهیافته به این دوره از جایزه کتاب سال دفتر شعر جوان هستند.
بر اساس این گزارش، همه مراحل برگزاری جایزه کتاب سال دفتر شعر جوان به دلیل شیوع بیماری کرونا به صورت برخط انجام شده و به همین دلیل انجام مراحل مختلف جایزه از دریافت تا داوری مرحله اول و دوم بیشتر طول کشیده است. همچنین مراسم اختتامیه و اعطای جوایز برگزیدگان که قرار بود مطابق معمول مصادف با روز درگذشت قیصر امینپور (۸ آبان) برگزار شود، احتمالا با تاخیر و به شکل برخط برگزار خواهد شد.
جایزه کتاب سال شعر دفتر جوان از سال ۸۵ آغاز به کار کرد و از سال ۸۷ این جایزه با نام گذشته و به یاد قیصر امینپور (۱۳۳۸ تا ۱۳۸۶) به کار خود ادامه داد ولی یک سال بعد به دلیل تغییر مدیر عامل وقت دفتر شعر جوان (محمدرضا عبدالملکیان) برگزاری آن متوقف شد و از سال ۹۶ با مدیریت جدید برگزار میشود.
شاعران متولد سال ۶۸ و ۶۸ به بعد که در سال ۹۸ کتاب چاپ کردهاند، از روز پنجشنبه (۳۰ مرداد ۹۹) تا ۱۰ مهر ۹۹ وقت داشتند با ارسال آثار خود (از هر کتاب چهار جلد) به دفتر شعر جوان به نشانی: تهران، خیابان شریعتی، خیابان شهید کلاهدوز، نبش خیابان نعمتی، خانه شاعران ایران، دفتر شعر جوان در این جایزه شرکت کنند. داوری این دوره از جایزه را در مرحله اول خانمها سمانه کهربائیان و راضیه بهرامی و در مرحله دوم، آقایان محمدباقر کلاهی اهری، سیدعلی میرافضلی و خانم فاطمه سالاروند برعهده دارند.
قیصر امینپور از شناختهشدهترین شاعران معاصر است که آثار زیادی از جمله آینههای ناگهان، تنفس صبح، دستور زبان عشق، گلها همه آفتابگردان اند طی بیش از سه دهه فعالیت شاعری از او به جا مانده است. وی علاوه بر سرودن شعر و نویسندگی استاد دانشگاه نیز بود و جلسات مختلف ادبی را از ابتدا در حوزه هنری و بعد دفتر شعر جوان راه انداخت و اداره کرد. توجه به شاعران جوان و نوجوانان علاقهمند به شعر و هدایت آثار آنان از عمده فعالیتهای زندهیاد امینپور بود.
هدف دفتر شعر جوان از برگزاری این جایزه معرفی شعر خوب و شاعر خوب به جامعه است و آثار ارسالی محدودیتی از نظر موضوع و قالب شعری ندارند. همه کتابهای شعر چه در قالبهای کهن و چه قالبهای نوین، نیمایی و سپید در این داوری بررسی میشوند.