تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۳

تهران- ایرنا - انتخابات ریاست جمهوری آمریکا لحظه به لحظه به روز سرنوشت خود نزدیک تر می شود. دو نامزد نهایی انتخابات جو بایدن دموکرات و ترامپ جمهوری خواه در تقلای نهایی برای کسب کرسی زرین قدرت در کاخ سفید هستند. اکنون نظرسنجی هایی که از سوی نهادها و رسانه های مختلف آمریکایی منتشر می شود وضعیت این رقابت ها را به صورت کمی به تصویر می کشد اما کارشناسان معتقدند که این داده ها واقعیت های آمریکا را در شرایط کنونی به طور کامل منعکس نمی کند.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا،   وضعیت کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۲۰۲۰ کما بیش مشخص است. پاندمی کرونا، کارآمدی سیاسی و مدیریتی امریکا را برای نخستین بار در مدت  چهار سال زیر سوال برد. در واقع ترامپ نتوانست الگوی مدیریتی موفق برای مهار کرونا در جامعه قریب به س ۳۰۰ میلیون نفری آمریکا ارائه دهد. اوج این ناکارآمدی در ابتلای شخص ترامپ به کرونا نمایان شد. عدم توجه به اصول بهداشتی و تاکید بر برگزاری کمپین های تبلیغاتی با نادیده گرفتن هشدارها نسبت به هر گونه تجمع، درآوردن ماسک از چهره اش در هنگام سخنرانی همگی این تصور را در میان افکار عمومی مردم آمریکا ایجاد کرد که ترامپ فاقد چراغ راهنمای مشخص برای عبور از پاندمی کروناست. طبیعی است که این امر بر کاهش اقبال مردمی به ترامپ تاثیرگذارد. در برابر بایدن با رویکرد و استراتژی کاملا حساب شده و با برنامه وارد عرصه انتخابات آمریکا شده و توانسته تا به امروز مطابق نظر سنجی ها اقبال عمومی را به خودش جلب کند.  
در این مقال تلاش داریم آخرین وضعیت کاندیداها را تا پایان روز گذشته ۲۶ اکتبر ۲۰۲۰ /۵ آبان ۹۹مورد بررسی قرار داده و اینکه اقبال کدام نامزد برای راهیابی به کاخ سفید بیشتر است. طبق نظر سنجی که از سوی روزنامه گاردین صورت گرفته، به صورت قطعی بایدن در نظر سنجی های ملی پیشتاز است.
پرسش در اینجاست که پیشگامی در نظر سنجی های ملی حتی به صورت واقعی تضمین کننده پیروزی کاندیدای مورد نظر در انتخابات نیست. تجربه هم صحت این موضوع را در انتخابات سال ۲۰۰۰ میان ال گور دموکرات با بوش جمهوری خواه ثابت کرد. تجربه نزدیک انتخابات در سال ۲۰۱۶ صحت این دیدگاه را بار دیگر مشخص ساخت. در هر دو این رقابت هیلاری کلینتون و ال گور در نظر سنجی های ملی جلوتر از رقیبان جمهوری خواه شان بودند؛ اما رقابت را در کالج الکترال از دست دادند. دلیل اصلی این مساله به سیستم رای گیری ریاست جمهوری در آمریکا مربوط می شود که  هر ایالت دارای کالج الکترال مخصوص به خودش است. طبیعی است که ایالت هایی که کالج الکترال بالایی دارند؛ تعیین کننده نهایی انتخابات در آمریکا هستند. این ایالت ها به تعبیر سیاسی به ایالت های چرخشی هم معروف هستند. چرخشی بودن این ایالت ها از این جهت است که هیچ کدام از دو حزب بزرگ دموکرات و جمهوری خواه پایگاه رای ثابت ندارند. بسته به فضای سیاسی و اوضاع اقتصادی و برنامه نامزدها، رای این ایالت ها به سمت فرد مورد نظر چرخش می یابد.
در سال ۲۰۱۶ از شش ایالت از ۸ ایالت چرخشی که در سال ۲۰۱۲ به اوباما رای داده بودند؛ در سال ۲۰۱۶ سبد رای شان را به ترامپ اختصاص دادند. برای همین است که اکنون تمام تمرکز رسانه های دنیا معطوف به وضعیت نامزدها در ایالت های چرخشی است. جالب اینجاست که در این ایالت ها رقابت ها هم بسیار نزدیک تر است. وضعیت نامزدها تا امروز ۲۸ اکتبر به شرح ذیل است.
ایالت فلوریدا که دارای ۲۹ رای الکترال است رقابت با ختلاف ۲.۷ به نفع بایدن است. بایدن ۴۹.۵ درصد و ترامپ۴۶.۸ درصد.
ایالت پنسلوانیا( ۲۰ رای کالج الکترال) بایدن با اختلاف ۵.۲ درصد پیشتاز است. بایدن ۵۰.۱ درصد و ترامپ ۴۴.۹ درصد.
ایالت اوهایو(۱۸ رای کالج الکترال) ترامپ ۱.۸ درصد جلوتر است. ترامپ ۴۸.۴ درصد و بایدن ۴۶.۶ درصد.
ایالت میشیگان(۱۶ رای الکترال) بایدن با اختلاف ۶.۹ درصد جلوتر است. ۵۰ درصد بایدن و ترامپ۴۳.۱ درصد.
کارولینای شمالی(۱۵ رای کالج الکترال) بایدن با اختلاف ۲.۷ درصد جلوتر است. ۴۹.۲ درصد بایدن در برابر ۴۶.۵ درصد ترامپ.
آریزونا(۱۱ رای کالج الکترال) بایدن با اختلاف ۲.۸ درصد جلوتر است. ۴۸.۳ درصد بایدن در برابر۴۵.۵ درصد ترامپ.
ایالت ویسکانسین(۱۰ رای کالج الکترال) بایدن با اختلاف ۶.۳ درصدی جلوتر است. ۵۰.۱ درصد بایدن در برابر ۴۳.۸ درصد ترامپ.
آیوا(۶ رای کالج الکترال) ترامپ با مثبت ۰.۱ دهم درصد جلوتر است. ۴۷.۱ درصد به نفع ترامپ در برابر ۴۷ درصد بایدن.
نتایج نظر سنجی ملی در آمریکا هم اکنون با اختلاف ۹/۸ دهم درصد به نفع بایدن است. بایدن در نظر سنجی های ملی ۵۱.۹ درصد و ترامپ ۴۲.۱ درصد درحال رقابت هستند.
نتایج نظر سنجی در سطح ملی و ایالتی گویای برتری نسبی بایدن دارد. البته این اختلاف و برتری در سطح ایالت های چرخشی بسیار شکننده و نزدیک به هم است. برای همین است که هنوز با قطعیت نمی توان از برتری قابل ملاحظه بایدن در انتخابات آمریکا سخن گفت و بایستی به انتظار تحولات بعدی در آمریکا و کنش ها و واکنش های دو نامزد در روزهای منتهی به سوم نوامبر  نشست. علاوه براین با توجه به سوابق انتخابات ریاست جمهوری در دور اول ترامپ هم مردم آمریکا و هم افکار عمومی جهان اگرچه اطلاعات منتشره در این نظرسنجی ها را رصد می کنند اما اعتماد کاملی به نتایج آن  به دلیل سیستم انتخابات در آمریکا و سایر شرایط پنهان و مکتوم از چشم رسانه ها ندارند.