به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، ادامه بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد بررسی بازار فولاد در دستورکار امروز – سه شنبه – مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
علیرضا سلیمی نماینده محلات در این باره گفت: کشور بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی است و به رغم اینکه مصرف داخلی کم است، حدود ۱۶ میلیون تن صادرات داریم و سوال اینجاست که چرا باید در فولاد که مازاد هم داریم به مردم گران بفروشیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مافیای پیچیده فولاد شکل گرفته است، مطرح کرد: در ۶ ماه اول امسال حدود ۲۶ درصد شمش در بورس عرضه شده است ولی الباقی آن کجا رفته است؟ همچنین ورق را از بورس میخرند و به خودروساز یک و نیم برابر میفروشند، چرا خودروساز خود آن را نمیخرد؟
سلیمی با اشاره به عدم شفافیت در موضوع فولاد تأکید کرد: ۱۶ میلیون تن صادر میشود و ۵ میلیارد دلار از طریق این صادرات فولاد درآمد داریم، آیا این ارز به کشور بازگشته است؟
بین بازار بورس و بازار حاشیه اختلاف فروش فولاد است
صدیف بدری نماینده مردم اردبیل نیز با اشاره به اختلاف قیمت بین بورس و بازار حاشیه در حوزه فولاد، اظهار داشت: ۳۰ درصد فولاد کشور در بورس به فروش می رسد و حدود ۷۰ درصد آن به قیمت گزاف و با سود بالا در بازار حاشیه ارائه می شود.
بدری با اشاره به افزایش قیمت ۳ برابری فولاد نسبت به سال گذشته، یادآور شد: سال گذشته فولاد کیلویی ۴ تا ۵ هزار تومان بود که این میزان به ۱۵ هزار تومان در سال جاری رسیده است در حالی که دستمزد کارگران و هزینه آب و برق و گاز ثابت مانده و سود گزاف آن به جیب تولیدکنندگان انحصاری می رود.
وی تصریح کرد: بازار فولاد به حال خود رها شده و هیچ نظارتی در حوزه قیمت گذاری وجود ندارد که به علت عدم شفافیت و رانت اطلاعاتی در ارائه قیمتها است.
سید غنی نظری نماینده خلخال نیز اظهار داشت: طبق قانون ششم توسعه دولت ملزم به فروش فولاد است ولی ۷۸ درصد فولاد در حاشیه فروخته می شود و ۲۳ درصد در بازار به فروش می رسد که این به دلیل عدم شفافیت است. همچنین ۶۰ درصد فولاد به صورت شمش به فروش می رسد که خلاف قانون است.
وی با تاکید بر اینکه دو تناقض در این باره وجود دارد، گفت: تولید ۲ برابر مصرف داخلی است ولی قیمت از بازار جهانی بالاتر است. از طرفی همه مشکلات فولاد داخلی است ولی قمیتهای روز به روز بیشتر است و این موارد به تحریم و دیگر مسائل ربطی ندارد.
نماینده مردم خلخال از تاکید بر اینکه باید وزارت صمت به درستی به بازار فولاد نظارت نداشته باشد، افزود: لازم است در بعضی از حلقههای زنجیره سرمایه گذاری بیشتری صورت بگیرد و رتبه خود در جهان اصلاح کنیم.
نظری خاطرنشان کرد: وزارت صمت باید با سامانه به سامانه بهین یاب نظارت داشته باشد و هدایت سرمایهها به سمت بهره وری بیشتر و توجه به همه معادن کشور و ایجاد برابری قمیت در بازار فولاد لحاظ شود.
معافیتهای مالیاتی بر فولاد حذف شود
حسینعلی حاجی دلیگانی نیز در باره بررسی گزارش کمیسیون صنایع و معادن درباره بازار فولاد، تصریح کرد: قیمت سنگ آهن در کشور دچارتعارض است زیرا از یک سو به دنبال آزادسازی قیمت و از سوی دیگر به دنبال رانت در این بازار است.
وی افزود: آنهایی که به دنبال بازار فروش مواد معدنی در بازارهای جهانی به نرخ بین المللی هستند باید هزینه های مواد اولیه، معدنی، نیروی کار و انرژی خود را هم به صورت آزاد و بین المللی پرداخت کنند.
نماینده مردم شاهین شهربا تاکید براینکه سود چندین هزار میلیارد تومان یک واحد تولیدی حاصل خارج شدن پول از جیب فقرا است، افزود: ایجاد انحصار در خرید هر محصولی حتی فولاد سبب ایجاد رانت و فساد است، بر همین اساس باید بورس را مردمی کرده و ورود اقشار مختلف با حداقل سرمایه را آسان کنیم.
حاجی دلیگانی با بیان اینکه تعیین کف و سقف فولاد سبب نایاب شدن آن در بازار میشود، گفت: قیمت دستوری برای متعادل سازی قیمت فولاد فایدهای ندارد همچنین دولت باید حقوق دولتی خود را از استخراج معادن به نسبت قیمتهای معامله شده در بورس اخذ کند.
وی با تاکید بر اینکه معافیت های مالیاتی حتی بر روی محصول نهایی فولاد باید حذف شود، خاطرنشان کرد: برای این موضوع زنجیره تولید در یک سامانه به صورت شفاف عرضه شود و نباید هیچ محدودیتی برای هیچ شخص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته شود.
دوبرابر مصرف داخلی فولاد تولید می شود
سید جوادحسینیکیا نیز در این زمینه گفت: در حال حاضر حدود ۳۰ میلیون تن تولید فولاد در کشور وجود دارد ولی مصرف واقعی آن را نزدیک به ۱۲میلیون تن است که این موضوع توجیه ندارد و نتیجه سیاستگذاری ناقص در زنجیره فولاد است.
وی حمایت بخشی در عرضه فولاد را علت دیگر نابسامانی در بازار فولاد برشمرد و گفت: عدم توزیع مناسب که متناسب سود در زنجیره فولاد نیست نیز یکی دیگر از علل نابسامانی در این بازار است، برای مثال توزیع سنگ آهن و سود آن بسیار پایین است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس عوارض گمرکی صفر برای صادرات فولاد را یکی دیگر از علل نابسامانی در بازار فولاد دانست و تصریح کرد: صفر بودن عوارض گمرکی باید در انتهای زنجیره فولاد قرار گیرد نه در ابتدا و خامفروشی محصول در نظر گرفته شود.
حسینی کیا عرضه ناکافی فولاد در بورس را مشکل بعدی عنوان کرد و افزود: بدترین حالت در بازار بورس به وجود آمدن قیمت دوگانه در یک بازار است. زمانی که ارز از ۱۵ هزار تومان به ۳۰هزار تومان افزایش یافته و هیچ افزایش قیمتی در حوزههای دیگر نداشتیم، سود روزانه این محصول ۱۲۰۰ میلیارد تومان شده که این رقم مستقیما از جیب مردم پرداخت شده است.
وی تاکید کرد: وزارت صمت نظارت مناسبی بر بازار و سامانههای خرید و فروش فولاد، معاملات خارج از بورس و مصوبات ستاد تنظیم بازار ندارد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یادآور شد: برای حل مشکلات حوزه فولاد انتقال توزیع سود فولاد از ابتدای زنجیره به طول زنجیره فولاد است. اگر این اتفاق رخ ندهد خامفروشی ادامه خواهد داشت.
نماینده مردم سنقر در مجلس شورای اسلامی حذف مجوزهای کاغذی را یکی دیگر از راهکارهای این حوزه برشمرد و افزود: صادرات باید در انتهای زنجیره فولاد صورت گیرد که اگر این اتفاق رخ دهد ارزش افزوده بیشتری برای کشور به همراه خواهد داشت که برای این مسئله باید برنامه متناسب داشت و کار کارشناسی انجام داد چرا که این مسئله علاوه بر ایجاد فضای رقابتی منجر به ایجاد اشتغال نیز میشود.
مدیریت مقتدرانه و برخورد محکم با دلالان وجود ندارد
علی نیکزاد نیز در سخنانی با بیان اینکه قیمت سیمان و فولاد در پروژههای ساختمان سازی تاثیر بسزایی دارد، افزود: به دلیل قیمت نامناسب سیمان و فولاد بسیاری از کارگاههای توسعهای در سراسر کشور تعطیل شدند. زیرا مدیریت مقتدرانه در وزارت صمت وجود ندارد و به رغم اینکه قول دادند قیمت هر کیلوگرم فولاد بیش از ۸ هزار تومان نشود، همچنان شاهد افزایش قیمت هستیم.
این نماینده مجلس بیان کرد: وقتی کالایی در بورس ارائه میشود باید قیمت آن ارزان شود، اما از آنجایی که مدیریت مقتدرانه و برخورد محکم با دلالان وجود ندارد، همچنان شاهد افزایش قیمت فولاد هستیم.