تهران – ایرنا – فواد ایزدی با عنوان تحلیلگر مسایل ژئوپلتیک در گفت وگو با یک شبکه خبری چین با اعلام اینکه منطقه به محافظت از منافع امنیتی قاره آسیا بدون مداخله قدرت‌های غربی نیاز دارد، بر ایجاد ناتو آسیایی با حضور قدرت های منطقه تاکید کرد.

به گزارش ایرنا به نقل از شبکه خبری چینی "سی جی تی ان"، ایزدی در گفتگو با این رسانه چینی افزود: این حقیقت که یک کشور آسیایی (چین) با سابقه صلح‌جویی و همکاری در حال پیشرفت در سطح بین‌المللی است، برای سایر کشورهای آسیایی خبر خوبی است بخصوص برای کشورهایی که هدف سوءرفتارهای سیاست خارجی آمریکا قرار داشته‌اند.

این کارشناس ایرانی که سالها در آمریکا زندگی و تحصیل کرده است، خاطرنشان کرد: آمریکا و برخی کشورهای اروپایی تاریخی از استعمارگری و سلطه‌گری دارند و تاریخی از مداخله در امور داخلی ایران و سابقه کودتا در ایران را دارند.

به گزارش این رسانه چینی، استاد مطالعات آمریکا در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران از پیشنهاد اخیر وانگ یی وزیر امور خارجه چین برای ایجاد یک محمل گفتگوی چندجانبه برای منطقه خلیج فارس به منظور به حداقل رساندن خطر مناقشه و تشویق صلح و ثبات استقبال کرد.

وی افزود: ایران به طور تاریخی از ابتکارها برای ارتقای صلح و امنیت در خلیج فارس استقبال کرده است و خود نیز طرح‌هایی مانند ابتکار هرمز را مطرح کرده که مشابه پیشنهاد چین و هدف از آن ایجاد زمینه‌ای برای گفتگوی کشورهای منطقه و حل اختلافات و بهبود روابط است.

بر اساس این گزارش، پیشنهاد چین در یک جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره منطقه خلیج فارس در پی پایان تحریم تسلیحاتی ایران در روز ۱۸ اکتبر مطرح شد. روسیه نیز در موافقت با چین خواستار امنیت جمعی در خلیج فارس شده در حالی که آمریکا در پی ادامه اقدامات تنبیهی علیه ایران است.

ضرورت ایجاد ناتو آسیایی

ایزدی در بخش دیگری از این گفتگو با بیان اینکه ایران به تهدیدها و لفاظی‌های آمریکا در چند دهه گذشته عادت کرده است، خاطرنشان کرد که تاسیس یک پلتفرم چندجانبه منطقه‌ای مطابق مکانیزم امنیتی برای کشورهای آسیایی همانند سازمان "ناتو" و مورد حمایت قدرت‌های آسیایی، تاثیر زیادی در جلوگیری از نفوذ آمریکا و غرب در منطقه خواهد داشت.

وی گفت: واقعا ما نیازمند یک ناتو آسیایی هستیم. شی جین پینگ رئیس جمهور چین نیز درباره داشتن ائتلاف امنیتی و نظامی در سرتاسر آسیا برای حل برخی مشکلات صحبت کرده است. من نام آن را ناتو آسیایی می‌گذارم تا موجب تقریب ذهن شود که درباره چه چیزی صحبت می‌کنیم.

ایزدی با اشاره به سابقه تاریخی مشکلات و مناقشه‌ها در منطقه تاکید کرد: به گمان من کشورهای مهم آسیایی مانند چین، روسیه و ایران می‌توانند ترتیباتی برای دفاع از منافع خودشان و همچنین منافع منطقه‌ای و قاره آسیا ایجاد کنند. اگر چنین زیرساخت نظامی و امنیتی داشته باشیم، چنانچه مشکلی در بخشی از آسیا ایجاد شود دیگر نیازی نداریم که کشورهای غربی با بهانه حل مشکلات حضور پیدا کنند که در واقع مشکلات بیشتری برای ما ایجاد می کنند.

وی با اشاره به تلفات انسانی و ویرانی ناشی از مداخله‌های آمریکا در کشورهایی مانند عراق و افغانستان گفت: بنابراین داشتن ترتیبات امنیتی نه تنها برای خلیج فارس بلکه برای کل قاره آسیا در قالب مکانیسمی مشابه آنچه اروپایی‌ها برای ناتو انجام دادند، ضروری است.

ایزدی گفت که چین نقش مهمی در منطقه خلیج فارس در آینده بخصوص در طرح‌های احیای منطقه پس از شیوع کرونا ایفا خواهد کرد.

وی تاکید کرد: سایر کشورهای خلیج فارس هم نفوذ و اهمیت فزاینده چین را درک می‌کنند و این به تحقق هدف چین برای حفظ صلح و ثبات در این منطقه کمک کرده است. چین حدود ۶۰ درصد نفت خود را از منطقه خلیج فارس تامین می‌کند و طبیعی است که نگران امنیت این منطقه از جهان باشد.
 

صلح امکان‌پذیر است

ایزدی با ابراز خوش بینی در خصوص آینده منطقه، گفت: داشتن صلح و امنیت در این بخش از جهان امکان‌پذیر است.

وی تاکید کرد: از لحاظ تاریخی،‌ کشورهای منطقه با صلح در کنار هم زندگی کرده‌اند اما با حضور قدرت‌های استعماری، اشغال فلسطین و سیاست‌هایی که خاورمیانه را پمپ‌ بنزین جهان می‌بینند؛ مشکلات امنیتی در منطقه ایجاد شد.

وی افزود: من بطور کلی خوشبین هستم زیرا در حال درک این مساله هستیم که آمریکا و برخی کشورهای غربی که مشکلات زیادی برای این بخش از جهان ایجاد کرده‌اند در حال افول هستند و با افول آنها این بخش از جهان از مداخله‌های خارجی رها خواهد شد و در این صورت آینده‌ای صلح‌امیزتر خواهیم داشت.

ایران اقدام به واردات بی‌رویه سلاح نخواهد کرد

این استاد ایرانی همچنین گمانه‌زنی‌ها در خصوص اقدام ایران برای خرید گسترده تسلیحات پس از انقضای تحریم را رد کرد و گفت: این ادعاها  در فرضیه و عمل نادرست هستند. زیرا ایران در داخل کشور سلاح تولید می‌کند و ما نیازمند خرید گسترده سلاح از خارج نیستیم و در تئوری هم اشتباه است؛ زیرا موضع دفاعی ایران از برخی کشورها در منطقه متفاوت است.