تبریز- ایرنا- معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با ارائه طرح ابتکاری به دنبال حل مسالمت آمیز مناقشه قره باغ است، گفت: در سفر به کشورهای منطقه این طرح را تبیین خواهم کرد.

عباس عراقچی شامگاه سه شنبه در دیدار با استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه تبریز و آذربایجان از ستون‌های ایران هستند، گفت: امنیت مرزنشینان و مردم برای ما بسیار مهم است و من قبل از آغاز سفر خود به جمهوری آذربایجان، روسیه، ارمنستان و ترکیه از مرزهای استان های آذربایجان شرقی و اردبیل بازدید کردم.
وی اضافه کرد: ایران سه سد مشترک با جمهوری آذربایجان دارد و مسائلی در این خصوص وجود دارد که در سفر خود به باکو با طرف آذربایجانی گفتگو خواهیم کرد.
عراقچی افزود: همچنین در این سفر منطقه ای حامل ابتکار جمهوری اسلامی ایران برای حل مسالمت‌آمیز جنگ میان دو همسایه هستیم که در دیدارهایم با مقام های این کشورها به تبیین آن خواهم پرداخت.
وی اظهار امیدواری کرد با کمک همه کشورهای موثر منطقه، آرامش و صلح در منطقه حکمفرما شود.
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این دیدار با اشاره به وجود بیش از ۱۳۰ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان و وقوع درگیری‌های قره‌باغ در امتداد این مرزها، گفت: با وجود اصابت صدها خمپاره و راکت، حتی یک نفر از مرزنشینان ما در منطقه خداآفرین خانه‌های خود را ترک نکردند.
محمدرضا پورمحمدی با اشاره به بازدیدهای خود از منطقه گفت: در این بازدیدها مرزنشینان اظهار می کردند که ما مدافع امنیت و استقلال ایران هستیم و خاک و خانه خود را ترک نمی کنیم.
وی هویت ایران مدرن را مدیون دلیرمردان و شیرزنان آذربایجانی ذکر کرد و گفت: در انقلاب مشروطه، انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی آذربایجانی‌ها با از جان گذشتگی، برای اقتدار و سربلندی ایران تلاش کردند.
استاندار آذربایجان شرقی افزود: باید با گسترش رفاه و عدالت در همه جای ایران و نگاهی نو به اقوام، از ظرفیت‌های آنها برای قدرتمندی و توسعه بیشتر ایران استفاده شود چون ایران متشکل از اقوام مختلف است که عاشق این سرزمین هستند.
وی با اشاره به نامه های قبلی خود برای وزارت امور خارجه در خصوص امنیت مرزها گفت: جمهوری آذربایجان و ارمنستان همسایه ما هستند و ما با احترام به تمامیت ارضی کشورها، طرفدار حل مسالمت آمیز مناقشه و پایان دادن به اشغالگری هستیم و به طور حتم دستگاه دیپلماسی کشور نیز در این خصوص اقدامات لازم را انجام خواهد داد.

 ششم مهرماه امسال درگیری میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرزهای مشترک دو کشور از سر گرفته شد و  وزارت دفاع جمهوری آذربایجان با صدور بیانیه ای، نیروهای ارمنستان را آغاز کننده عملیات و نخست وزیر ارمنستان نیز جمهوری آذربایجان را آغازکننده حمله دانست.

پس از درگیری‌های نظامی چند روزه ماه جولای (اواسط تیرماه) بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان که منجر به تلفات جانی از هر دو طرف شد، جنگ لفظی و برخی تحرکات دیپلماتیک به تنش در منطقه قفقاز دامن زد و بروز برخورد نظامی میان این دو کشور را قابل پیش‌بینی کرده بود. دو کشور چندین دهه برسر مالکیت منطقه قره‌باغ با یکدیگر اختلاف دارند.

در سال ۱۹۹۴ میلادی، به دنبال درگیری های چهارساله نظامی دو کشور، برخی دولت های اروپایی و منطقه برای پایان دادن به منازعات ارضی میان باکو و ایروان وارد عمل شدند و سرانجام با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، آتش‌بس میان طرفین مناقشه برقرار شد اما تلاش‌های بین‌المللی برای حل مسالمت‌آمیز این مناقشه تاکنون نتیجه‌ای نداشته است.