تهران- ایرنا- وزارت دادگستری سودان مدعی شد که خارطوم و واشنگتن توافقنامه ای تاریخی برای بازگرداندن مصونیت سیاسی سودان امضا کردند.

به گزارش امروز (شنبه) خبرگزاری «روسیا الیوم» وزارت دادگستری سودان در بیانیه ای که در توئیتر منتشر کرد، اعلام داشت: مراسم امضای توافق نامه دو جانبه بین دولت سودان و ایالات متحده در روز جمعه ۳۰ اکتبر(۹ آبان) ۲۰۲۰، در ساختمان وزارت خارجه آمریکا برای حل و فصل پرونده های مطرح شده علیه سودان در دادگاه های آمریکا که شامل بمب گذاری در دو سفارتخانه نایروبی و دارالسلام است، انجام شد.

در ادامه این بیانیه آمده است: دولت سودان در این توافق نامه مجدداً بر عدم دست داشتن این کشور در این حملات تاکید کرد، با این حال به دلیل تمایل به عادی سازی و توسعه روابط خود با ایالات متحده، برای حل واقعیت پیچیده حقوقی که این مسائل را برجای گذاشته و پیامدهای حال حاضر و آینده آن برای سودان با این توافق موافقت کرد.

بر اساس این توافق نامه، سودان موافقت کرد تا مبلغ۳۳۵ میلیون دلار برای واریز در یک حساب تضمین مشترک بپردازد تا زمانی که ایالات متحده به تعهدات ویژه خود برای اجرای کامل دستیابی سودان به مصونیت حاکمیت پس از خروج از لیست کشورهای حامی تروریسم، عمل کند.

این وزارتخانه افزود: براساس این توافق نامه، احکام قضایی صادر شده علیه سودان به مبلغ بیش از ده میلیارد دلار برای جبران خسارت به قربانیان در این قضایا، لغو و از پرونده های قضایی آینده علیه سودان جلوگیری و مصونیت حاکمیت آن تأیید می شود، بنابراین وضعیت حقوقی این کشور مانند همه کشورهایی می شود  که در لیست حکومت های حامی تروریسم قرار ندارند.

وزارت دادگستری سودان با اشاره به اینکه در این توافق نامه طولانی ترین مذاکرات در مدت بیش از یک سال بین خارطوم و واشنگتن انجام گرفته، تصریح کرده که سند این توافق از طرف دولت سودان توسط رئیس هیأت مذاکره کننده و «محمد عبدالله التوم» مدیرکل امور اروپا و آمریکا در وزارت امور خارجه امضا شده است، در حالی که «تیبور ناج» دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور آفریقا به عنوان طرف دیگر آن را امضا کرده است.

وزارت دادگستری سودان با اشاره به اینکه این توافق نامه مبنای تصمیم گیری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای حذف نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم در ۲۳ اکتبر است، افزود: این سند درهای روابط عادی سازی کامل بین سودان و ایالات متحده را بازمی کند.

روز جمعه ۲۳ اکتبر (دوم آبان) دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا خبر توافق صلح میان سودان و رژیم صهیونیستی را رسانه‌ای کرده بود.

شورای وزیران سودان نیز هفته پیش فاش کرد که آمریکا در جریان سفر مایک پمپئو وزیر امور خارجه خود به خارطوم، حذف نام سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم را مشروط به پرداخت ۳۳۵ میلیون دلار به خانواده های قربانیان و نیز در به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی توسط سودان و عادی سازی روابط با این رژیم دانست. گفته شده که این مبلغ از سوی رژیم امارات پرداخت شده است.

تحریم سودان از سوی آمریکا بحران اقتصادی فراگیری را در پی داشته است. دولت آمریکا در سایه توافق صلح سودان با رژیم صهیونیستی اعلام آمادگی کرده است از بخشی از بدهی‌های مالی این کشور صرف‌نظر کرده و در عرصه تحولات اقتصادی و تضمین توزیع مواد غذایی از سودان حمایت کند.