تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۴:۳۹

تهران- ایرنا- پنجمین جلسه عمومی نوزدهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین از ۲۶ تا ۲۹ اکتبر ۲۰۲۰ در پکن برگزار شد. در این اجلاس برنامه پنج ساله چهاردهم توسعه اقتصادی، اجتماعی و چشم انداز و اهداف بلند مدت چین تا سال ۲۰۳۵ مورد تصویب قرار گرفت.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، پنجمین مجمع عمومی یا کنگره ملی نوزدهمین کمیته مرکزی حزب کمونیست چین هفته گذشته در حالی در پکن آغاز به کار کرد که قرار است به همراه اعلام برنامه توسعه اقتصادی ۵ ساله بعدی، سند چشم انداز احتمالی کشور برای نیل به رتبه اول توسعه یافتگی جهان را نیز ترسیم کند.

این مجمع عمومی که پنجمین آن از نوزدهمین کمیته حزبی است و معمولا ۴ روز به طول می‌انجامد، مهم‌ترین نشست سیاسی سالانه‌ در چین است که از قضا امسال قرار است مانیفست ۱۵ ساله توسعه همه جانبه این کشور را نیز به نمایش جهانی بگذارد تا این کشور بتواند تا سال ۲۰۴۹ به عنوان کشوری با بالاترین سطح درآمد در جهان معرفی شود.

چین تنها کشور میان کشورهای با اقتصاد قدرتمند جهان است که برنامه سیاستگذاری ۵ ساله تدوین می‌کند و این کار را از سال ۱۹۵۳ همچنان ادامه داده است. برنامه این دوره نیز پنجمین آنها است تا بتواند به یک اقتصاد خودکفایی دست یابد که کمتر به بازارها و فناوری‌های آمریکا وابسته باشد. امسال هم این مجمع در حالی برگزار شد که اقتصاد چین در حال ترمیم وضعیت شیوع ویروس کروناست؛ البته با این وجود زندگی در بسیاری از شهرهای این کشور به حال عادی بازگشته است.

برنامه پنج ساله چهاردهم توسعه اقتصادی چین و همچنین چشم انداز بلند مدت ۲۰۳۵ این کشور بر ۱۰ تغییر و هدف عمده تمرکز دارد:

۱- تجزیه و تحلیل تغییرات قرن

جنگ تجاری آمریکا با چین و سایر تغییرات بزرگ از جمله انقلاب در فن آوری و تحولات عظیم صنعتی، تغییر در توازن قدرت های بین المللی و پیچیدگی محیط جهانی و بی ثباتی در حال افزایش است، اما چین در پی بدست آوردن فرصت ها و مدیریت چالش ها است. جنگ تجاری امریکا و چین طولانی مدت و افزایشی خواهد بود که حفظ هوشیاری و آرامش استراتژیک ضروری است.

۲- کوچک کردن کمیت رشد اقتصادی و افزودن بر کیفیت رشد اقتصاد

 دستیابی به توسعه پایدار و سالم در اقتصاد بر اساس بهبود در کیفیت و کارایی، افزایش پتانسیل رشد، بهینه سازی اقتصاد، افزایش و تشویق به نوآوری و پیشرفت و نوسازی در صنایع است. به نظر می رسد اقتصاد چین از مرحله رشد سریع به مرحله رشد با کیفیت رسیده باشد.

۳- تشویق و گسترش تقاضای داخلی

افزایش تقاضای داخلی بعنوان یک استراتژی مهم مورد تاکید قرار گرفت که با اصلاحات در عرضه و بالابردن کیفیت و نوآوری همراه خواهد شد.

۴- دستیابی به فن آوری های مهم

نوآوری شالوده ساخت چین مدرن خواهد بود و اتکا به خود در به دست آوردن فن آوری، استراتژی توسعه ملی می باشد. تقویت کشور با پرورش استعدادهای جوان و نخبه، دست یابی به نوآوری، تبدیل شدن به یک قدرت علمی را در جهان محقق خواهد کرد.

از علم و فن آوری بعنوان کلید قدرت ملی در مواجهه با قدرت های بزرگ یاد شد. علم و فن آوری اساس تغییر در هژمونی جهانی و نقطه اتکای ظهور قدرت های بزرگ است. اصلاح در سیستم آموزش عالی و تقویت همکاری صنعت و دانشگاه از دیگر موارد ذکر شده بودند.

۵- تمرکز بر توسعه اقتصادی پایدار و واقعی

چین دیجیتال، صنایع پیشرفته و مدرن، بهبود کیفیت اقتصاد و بالابردن کارایی و رقابت از موضوعات مورد بحث در این قسمت بود. همچنین بر زیرساخت های جدید، توسعه حمل و نقل مدرن، انقلاب در انرژی های نوین و تسریع در دیجیتالی شدن تاکید شد.

۶- مقابله با پیری جمعیت

اجرای کامل سیاست دو فرزند برای زوج ها بجای سیاست تک فرزندی از راه های مقابله با پیری جمعیت است. میزان زاد و ولد در چین رو به کاهش و پیری جمعیت رو به افزایش است و اگر روند ادامه یابد رشد جمعیت منفی خواهد شد.

در اغلب کشورها پیری جمعیت به کرگدن خاکستری تبدیل شده است. رهبر معظم انقلاب در این باره فرموده اند: پیری جمعیت از همه خطرات بزرگتر است و مسئله فرزندآوری در خانواده اولویت دارد. نخست وزیر پیشین ژاپن شینزوآبه گفته بود: کاهش زاد و ولد یک فاجعه ملی است و ولادیمیر پوتین گفته است: سرنوشت و چشم انداز تاریخی روسیه به جمعیت بستگی دارد.

۷- ترویج شهرنشینی

بهینه سازی طرح های شهرسازی، ارتقاء و توسعه کیفیت شهرنشینی و ایجاد الگوی جدید از توسعه و حفاظت از زمین و هوای پاک از دیگر موضوعات مصوب بود.

۸- توزیع منصفانه ثروت و افزایش رضایت مردم

رشد اقتصادی و رشد درآمد باید همخوان باشد، ساختار توزیع ثروت بطور قابل ملاحظه ای باید تغییر کند و فرصت های برابر در سطح اجتماع، خدمات عمومی، تحصیلات و بهداشت و درمان بوجود آید. احساس خوشبختی و امنیت در مردم تقویت و پیشرفت جامعه همه جانبه باشد.

کاهش رشد اقتصادی شکاف درآمدی، فقر، گسست اجتماعی، پوپولیسم و افراطی گری را افزایش می دهد.

۹- گشایش بیشتر و مشارکت فعال در جامعه جهانی

گسترش همکاری های بین المللی، گشایش بیشتر در اقتصاد در جهت دستیابی به مزایای بین المللی و مزیت های بیشتر، تسهیل تجارت و سرمایه گذاری و ترویج پروژه کمربند جاده.

۱۰- تقویت ارتش و حفاظت از امنیت ملی

مدرن سازی ارتش و نیروهای مسلح تسریع گردد. اصلاحات در ارتش، گسترش علم و فن آوری و جذب استعدادها و نخبگان، حاکمیت قانون، تقویت آموزش و آمادگی نظامی و بهبود حفاظت از حاکمیت ملی و امنیت. در همین باره رئیس جمهوری چین گفت: چین همیشه سیاست نیروی نظامی برای دفاع را دنبال کرده و ارتش چین نیرویی برای حفظ صلح جهانی بوده است. چین به دنبال سلطه نیست و با سلطه طلبی نیز مخالف است و هرگز هم اجازه تهدید و تجاوز به هیچ نیروی خارجی نخواهیم داد.