به گزارش روز یکشنبه سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، « آرش نبیزاده » با بیان اینکه ایران بزرگترین تولیدکننده ماهیان سردآبی در آبهای شیرین جهان است، افزود: استان های چهارمحال بختیاری با ۲۴ هزار تن، لرستان با ۲۳ هزار و ۵۰۰ تن، کهگیلویه و بویراحمد و کرمانشاه هر کدام با نزدیک به ۱۵هزار تن تولید در سال بهعنوان استانهای نمونه بیشترین تولید ماهیان سردآبی کشور محسوب می شوند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی ماهیان سردآبی اضافه کرد: این اتحادیه با اعضای اصلی که شامل استانهای لرستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، همدان، زنجان، البرز، و قزوین و اعضای دیگر مانند استانهای مرکزی، خراسان و کردستان (در حال اضافه شدن قرار دارند) فعالیت دارد.
تولید ۱۵۰ هزارتن ماهی سردآبی
نبیزاده درباره حجم تولید و صادرات گفت: سال گذشته پیشبینیها با توجه به اوضاع کشور به میزان ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن تولید بود و صادرات خوب نبود، اما امسال شرایط صادرات بسیار مناسب است و دستیابی به رقم ۱۰ تا ۱۲ هزار تن مورد انتظار است.
وی، کشورهای جمهوری آذربایجان، عراق و همسایگان جنوب خلیج فارس را از بازارهای هدف برای صادرات ماهیان سردآبی ذکر کرد.
مدیرعامل اتحادیه ماهیان سردآبی اضافه کرد: ابزار کافی برای مدیریت بازار وجود ندارد و سازمان میادین براساس تعهداتی که داشته (طرح پایانههای مبدا و مقصد) بهمدت سه سال است که به آن تعهدات عمل نمی کند.
وی، یکی از راهکارها را قانون انتزاع بیان کرد و گفت: زمانی که قانون انتزاع را از وزارت جهاد کشاورزی خارج کردند،تنظیم بازار در بخش کشاورزی از رویه خود خارج، و مدیریت آن با مشکل روبرو شد.
این مقام مسوول افزود: سالیانه در ۶ماهه نخست بدلیل نبود عادت غذایی مردم، بحرانهای شدید در فروش آبزیان وجود دارد.
وی گفت: امکان تولید و نگهداری ماهی در فصل گرم سال در گذشته وجود نداشت، مردم هم رغبتی برای مصرف آن نداشتند. اما الان پایه پرورشی در تمام فصول سال فراهم شده و برای ماهی قزلآلا در هر فصل از سال با شرایط کیفی مناسب و تازه در دسترس مصرفکنندگان قرار دارد.
نبیزاده، خرید حمایتی ماهی قزلآلا در سه ماهه نخست سال تا سقف پنج تا هفت هزار تن را از برنامههای در دست اقدام این اتحادیه بیان کرد و افزود: اجرای این طرح میتواند کمک بسزایی به تولیدکنندگانی که در نیمه نخست سال آسیب میبینند، خواهد کرد.
وی توضیح داد: برای جهش تولید در بخش سردآبی، نیاز به بازار وجود دارد و در بخش ماهیان سردآبی در سطح کشور با توجه به امکانات و زیرساختهای موجود با ایجاد بخش مکانیزاسیون میتوان تولیدات را تا ۲.۵برابر سطح فعلی افزایش داد.
مدیرعامل اتحادیه ماهیان سردآبی کشور، واگذاری وظایف تصدیگری به اتحادیه را یکی از راههای ارتباط مستمر با اعضا ذکر کرد و گفت: بیمه اجباری یکی از راهکارهایی است که با اجرای آن ارتباط با تولیدکنندگان بیشتر و اطلاعات اتحادیه از تولید دقیقتر خواهد شد و اکنون برنامه ایجاد سامانه جامع قزلآلا کشور در دست اقدام است.
به گزارش ایرنا، سال گذشته (۱۳۹۸) یک میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات شیلاتی از محل صید و آبزی پروری در کشور تولید شد که با وجود تحریم ها و شیوع ویروس کرونا تراز تجاری این بخش از ۴۴۰ میلیون دلار عبور کرد.
اکنون کشور با تولید سالانه ۱۸۰ هزارتن ماهی قزل آلا در آبهای شیرین و شور رتبه نخست تولید این نوع ماهی را در دنیا دارد.