به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای شبکه تلویزیونی «یونیویزیون» (Univision)، (شبکه تلویزیون آمریکا به زبان اسپانیایی) در گزارشی به وقایع احتمالی فردای روز انتخابات سوم نوامبر آمریکا (۱۳ آبان) پرداخت و نوشت: با نزدیک شدن به روز موعد انتخابات، پرسش های گوناگون پیرامون چند و چون و وقایع پس از این رویداد سیاسی به ذهن افراد بیشتری خطور میکند؛ اینکه آیا نتیجه همان شب مشخص میشود؟ آیا نتیجه برای بازنده به معنای دامن زدن به هرج و مرج و اغتشاش است؟ و اینکه آیا فرآیند شمارش آرا بی وقفه و بدون اخلال انجام خواهد شد؟
با گذشت حدود یکسال از فرآیند زمان بر انتخابات آمریکا در سایه سنگین گسترش بی وقفه بیماری همهگیر به بهای جان بیش از ۲۳۶ هزار آمریکایی و تغییر بی سابقه سبک زندگی، از بین بردن میلیون ها شغل و اضطراب فزاینده مردم، و از طرفی موج اعتراضات گسترده ماه های اخیر علیه خشونت پلیس، سرانجام این رویداد پر حاشیه به چند قدمی ایستگاه پایانی و برگزاری انتخابات رسیده است.
تاخیر در جمع آوری آراء
ابطال آرا به دلیل تاخیر در امر رای گیری و جمع آوری، یکی از نگرانی های موجود در روز پس از انتخابات است. احتمال رسیدن آرای سه ایالت از ده ایالت به موجب محدودیت های کرونایی و تغییر در روند عملیاتی خدمات پستی آمریکا در ماه های اخیر وجود دارد. به طوری که تحویل آرا ممکن است ده روز یا بیشتر طول بکشد.
در صورت تاخیر در دریافت مجموع آرا و اعلام زودهنگام نامزد پیروز، تلاش فرد برنده برای خارج کردن این آرا از شمارش دور از ذهن نیست. مقامات از همین حالا هشدار دادهاند که افزایش غیرمنتظره آراء پستی به این معنی خواهد بود که نتیجه شاید تا روزها و بلکه هفتهها مشخص نشود.
در همین حال ایالت های ویسکانسین، میشیگان و پنسیلوانیا به موجب سیستم رای گیری سنتی و محدودیت های آن، نگرانی ها از شمارش سریع آرای پستی را بیشتر از سایر ایالت ها به خود معطوف کرده اند.
همهگیری ویروس کرونا باعث شده است که امسال نحوه شرکت مردم در انتخابات محل اختلاف شود. بعضی از سیاستمداران خواهان استفاده بیشتر از آراء پستی شدهاند، اما دونالد ترامپ بدون ارائه مدرک خاصی میگوید که این کار میتواند باعث افزایش تقلب شود.
به واقعیت پیوستن ادعای تقلب
سناریوی بحث برانگیز تقلب در انتخابات چالش دیگری است که از مدت ها پیش بدون هیچ سند و مدرکی از سوی دونالد ترامپ مطرح شده است. بر اساس اطلاعات موسسه حقوقی برنان (Brennan) دانشگاه نیویورک، سطح احتمال بروز تقلب در انتخابات آمریکا حدود ۲۵ هزارم درصد بوده که این رقم بسیار اندک و نزدیک به صفر است، که همین موارد ناچیز نیز توسط سیستم های انتخاباتی دولتی و حقوقی تحت پیگرد قرار گرفته است.
ترامپ در سخنرانی انتخاباتی خود در پنسیلوانیا گفت که تنها راه شکست وی در انتخابات ریاست جمهوری «تقلب گسترده» است و این آن چیزی است که در حال روی دادن است.
از آنجا که سیستم فدرال در جریان انتخابات حکمفرما نیست، ترامپ میتواند شهرداران و فرمانداران ایالتهای مهم بویژه آن دسته از شهرها و ایالتهایی را که توسط مقامات دموکرات اداره میشوند، متهم به تقلب کند.
ارائه دادخواست به دادگاه عالی
با توجه به آنچه در سال ۲۰۰۰ اتفاق افتاد، هنگامی که دادگاه عالی تصمیم گیری در مورد انتخابات را به نفع جورج دبلیو بوش انجام داد، تقریباً هرگونه اختلاف عمده درباره نتایج، به دادگاه عالی خواهد رسید.
مجموعه شکایتها در نهایت منجر به این خواهد شد که دادگاه عالی قضایی آمریکا به عنوان مرجع اصلی و نهایی این دادرسی وارد عمل شده و نقش خود را که در حال حاضر به دلیل ترکیب اکثریتی جمهوریخواهان در آن به بازوی قضایی این حزب مبدل شده ایفا کند. در حال حاضر و به دنبال انتصاب اخیر «ایمی کانی بارت»، دادگاه عالی هم اکنون از شش قاضی محافظه کار در برابر سه عضو لیبرال تشکیل شده است و این امر سبب شده تا زمینه و احتمال دسترسی و اطلاع پیش از موعد ترامپ به نتیجه انتخابات تقویت شود.
تجربهای که سال ۲۰۰۰ و در جریان انتخابات آمریکا بین جورج واکر بوش و الگور به کمک آنها آمد. این در حالی است که در آن زمان ترکیب دادگاه عالی قضایی ۵ به ۴ به نفع جمهوریخواهان بود و به احتمال خیلی زیاد در زمان انتخابات نوامبر این ترکیب ۶ به ۳ به نفع جناح جمهوریخواه خواهد بود.
از طرفی اگر دادگاه عالی به نفع ترامپ رای صادر کند، نگاه تردیدآمیز دموکرات ها و لیبرال ها به این موضوع معطوف شده و احتمالاً مشروعیت ریاست جمهوری ترامپ در دور دوم را زیر سوال خواهند برد.
ذکر این نکته ضروری است که اگرچه انتخابات ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۰ یک انتخابات مناقشه برانگیز بود اما آن مناقشه در زمانی رخ داد که آمریکا اعتماد به نفس حداکثری داشت، قبل از ۱۱ سپتامبر بود، چین ظهور نکرده بود، دعواهای انتخاباتی به شبکههای اجتماعی منتقل نشده بود و اساساً در آن هنگام اختلاف بین دو نامزدی بود که طبق استانداردهای فعلی مرکزگرا، معتدل و میانهرو محسوب میشدند.
امتناع ترامپ یا بایدن از پذیرش نتیجه و بروز خشونت
تشکیک ترامپ در نتیجه انتخابات ریاستجمهوری و اظهارات او درباره خودداری از تحویل مسالمتآمیز قدرت، تشویق گروه های افراطی با تئوری توطئه و بروز خشونت در جامعه دو قطبی آمریکا پس از برگزاری انتخابات یکی از اصلیترین نگرانی های حاکم بر احوال این روزهای آمریکا است. ترامپ، رأیگیریهای پستی را «متقلبانهترین» روش برای برگزاری انتخابات توصیف کرده و جای شبههای باقی نگذاشته که در صورت باخت در انتخابات به راحتی از قدرت کنار نخواهد رفت و حتی حاضر است به قیمت به راه انداختن جنگ داخلی، ماندنش در کاخ سفید را ماندگار کند.
از طرفی هیلاری کلینتون از بایدن خواسته است که در پذیرش نتیجه شکست عجله نکند.
گروههای نژادپرست و مسلح راستگرا در آمریکا که جزو طرفداران ترامپ هستند یکی از منابع خطر محسوب میشوند. اخیراً نشریه آتلانتیک با بررسی تفکرات یکی از این گروهها به نام «سوگندخوردگان» نوشته هزاران نفر از آنها خودشان را برای مبارزات خیابانی، در صورت «تقلب در انتخابات» به ضرر ترامپ آماده میکنند.