به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از نشریه ال پائیس، همهگیری بیماری کووید- ۱۹ اگرچه در ماههای اخیر اقتصاد همه کشورهای جهان را با میزانی از اختلاف دستخوش تغییر و پیامدهای منفی کرده اما با سقوط تولید ناخالص داخلی و کاهش شدید درآمد سرانه کشورهای آمریکای لاتین را به سوی فقر شدید و عقب ماندگی اقتصادی دهه نود سوق داده است.
دولت اسپانیا در سندی داخلی ضمن هشدار از خطر بحران بدهی «غیر قابل کنترل» و چرخه سیاست های ریاضت اقتصادی در این منطقه، از لزوم گشودن خطوط تامین مالی چندجانبه با حمایت صندوق بین المللی پول و گروه بیست به منظور جلوگیری از تشدید این بحران و در نتیجه افزایش نارضایتی عمومی و ناآرامی های اجتماعی و سیاسی خبر داد.
بحران بدهی آمریکای لاتین (Crisis de la deuda latinoamericana) بحران مالی بود که در اوایل دهه ۱۹۸۰میلادی آغاز شد و به موجب آنکه کشورهای آمریکای لاتین به نقطه ای رسیدند که بدهی های خارجیشان بیش از درآمدشان بود و قادر به باز پرداخت وامهایشان نبودند. این دهه برای آنها به عنوان «دهه از دست رفته» شناخته میشود.
کریستینا گالاچ رئیس دپارتمان وزارت خارجه اسپانیا در امور آمریکای لاتین و کارائیب در تاکید پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ویروس کرونا بر این منطقه گفت: علاوه بر چالش های بهداشتی، کشورهای منطقه به واسطه محرومیت از امکاناتی همچون بانک مرکزی اروپا در تامین بودجه مورد نیاز نیز دچار مشکل خواهند شد.
براساس پیش بینی های صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای منطقه آمریکای لاتین و کارائیب، تولید ناخالص داخلی این منطقه شاهد افت ۸ درصدی خواهد بود. این رشد منفی تولید ناخالص داخلی به عنوان بهترین معیار سنجش رفاه اقتصادی، کشورهای آمریکای جنوبی و پس از آن آمریکای مرکزی و مکزیک را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
همچنین تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی، ۸۳ میلیون نفر در فقر مطلق قرار گرفته و شمار فقرای این منطقه به ۲۱۴ میلیون نفر خواهد رسید که این رقم بیش از یک سوم جمعیت کشورهای آمریکای لاتین است. کاهش شدید سطح درآمد (حدود ۱.۹ دلار روزانه)، نابرابری گسترده، بحران مهاجرت و افزایش خشونت تداعی دوباره بحران تلخ دهه ۹۰ خواهد بود.
در حالی که اسپانیا در ماههای اخیر و به دنبال شیوع ویروس کرونا با بحرانهای متعددی در زمینه های بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی روبرو بوده است، اما روابط تاریخی میان این کشور اروپایی و کشورهای آمریکای لاتین موجب شده است تا سازمان های سرمایهگذاری و نهادهای مالی را در جهت ایجاد سازوکارهای جدید حمایتی اقتصادی ترغیب کند.
براساس آمار تارنمای «وُردو میترز» برزیل، آرژانتین، کلمبیا، مکزیک و پرو به ترتیب با ثبت بیش از پنج میلیون و ۵۴۵ هزار، ۸۶۹ هزار، یک میلیون و ۱۷۳ هزار، یک میلیون و ۸۳ هزار و ۹۲۹ هزار و ۹۰۴ هزار مورد ابتلا به ویروس کرونا در جایگاه پنج کشور نخست منطقه آمریکای لاتین در فهرست جهانی قرار دارند.