«آندره سیدوروف» روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا درباره طرح صلح ایران برای حل مساله قره باغ گفت: این طرح را که معاون وزیر امور خارجه ایران در سفرهایی به جمهوری آذربایجان، روسیه، ارمنستان و ترکیه معرفی و تشریح کرد باتوجه به اینکه در آن منافع طرف های مناقشه قره باغ مورد توجه قرار گرفته، قابل بررسی و حتی اجرا است.
سیدوروف با اشاره به ارائه این طرح توسط سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران در دیدار با طرف روسی، اظهار داشت: طرح پیشنهادی ایران برای حل مناقشه قره باغ به نفع ایران و روسیه است زیرا که اجازه نمی دهد که نیروهای بیگانه و کشورهای ثالث به بهانه حل مساله قره باغ در امور منطقه مداخله کنند.
وی افزود: ایران و روسیه خواهان استقرار نیروهای نظامی کشورهای فرامنطقه ای در منطقه قفقاز جنوبی نیستند و به همین دلیل باید در حل مسائل منطقه با یکدیگر مشارکت نزدیک داشته باشند و رایزنی منظم مقام های دو کشور حاکی از این رویکرد مثبت در روابط دوجانبه است.
سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه ایران هفته گذشته در چارچوب تلاش های ایران برای میانجی گری در مساله قره باغ و تبیین طرح تهران برای پایان جنگ و خونریزی در این منطقه به کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه، ارمنستان و ترکیه سفر کرد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه امروز با تبیین اهداف سفر منطقهای معاون سیاسی وزارت خارجه و طرح ایران برای صلح در قره باغ، اظهار داشت: آقای عراقچی با طرحی که در کشورمان درباره آن بحث شده و مورد تایید مراجع ذی ربط قرار گرفته بود، به این سفر رفت و پس از آن که از منطقه مرزی بازدید کرد، در باکو با مقامات مختلف به ویژه با رئیس جمهور؛ در روسیه با مقامات وزارت خارجه این کشور، در ایروان با مقامات مختلف به ویژه نخست وزیر ارمنستان و در ترکیه با همتای خود مذاکرات بسیار خوبی داشت و طرح ایران را ارائه کرد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: از نکات مهم طرح کشورمان این است که فقط مربوط به آتش بس موقت نیست، بلکه حرکت به سمت حل و فصل درگیریها براساس چارچوبی است که با اعلام تعهد دو طرف به مجموعهای از اصول آغاز میشود و بعد با اقداماتی به ویژه خروج نیروهای اشغالگر از همه مناطق اشغالی ادامه مییابد.
وی تضمین حقوق مردم، ایجاد راههای ارتباطی، نظارت کشورهای منطقه بر روند اجرای طرح و مسائلی از این قبیل را از دیگر از اجزای طرح صلح جمهوری اسلامی ایران برای برقراری صلح در منطقه قره باغ برشمرد و گفت: منتظریم که مقامات آذربایجان و ارمنستان و نیز دوستان روس و ترک ما، دیدگاه شان را درباره این طرح ارائه دهند.
رئیس دانشکده سیاست های جهانی دانشگاه دولتی مسکو در ادامه سخنانش با بیان اینکه کشورهای منطقه باید در فضای سیاسی مثبت و در پشت میز مذاکرات مسائل خود را حل کنند، اظهار داشت: طرف های مناقشه قره باغ باید بیشتر از این بر ادامه جنگ اصرار نکنند زیرا که زیرساخت های دو کشور آسیب های جدی می بیند و خسارت سنگین به ارمنستان و جمهوری آذربایجان وارد می شود.
وی افزود: تاکنون هزاران نفر از نیروهای دو طرف و شمار قابل توجهی از ساکنان محلی در قره باغ و شهرهای پیرامونی کشته شده اند و در این شرایط ارمنستان و جمهوری آذربایجان باید با مسوولیت رفتار کرده و مذاکره را آغاز کنند و حقوق غیرنظامیان ساکن قره باغ تضمین شود.
به گفته رئیس دانشکده سیاست های جهانی دانشگاه دولتی مسکو، روسیه از امکانات خود برای حل مساله قره باغ استفاده می کند و تلاش ها در این چارچوب ادامه دارد اما همکاری با ایران برای پایان دادن به مناقشه در این منطقه با تلاش های روسیه منافاتی ندارد و مسکو و تهران می توانند در این عرصه همکاری نزدیکی داشته باشند تا نتیجه مطلوبی از این تلاش ها گرفته شود.
درگیریهای نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان ۶ مهر ماه گذشته آغاز شده است و برغم این که با دخالت میانجیگران بینالمللی سه بار توافق آتش بس میان طرفین حاصل شده، این درگیریها بیش از یک ماه است همچنان با شدت ادامه دارد.
جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه در منطقه قره باغ شده است.