به گزارش ایرنا، کشت پاییزه محصولات کشاورزی کردستان از اول مهرماه آغاز شد و تا کنون حدود ۹۸ درصد از برنامه ابلاغی ۶۳۰ هزار هکتار کشت غلات، دانههای روغنی و علوفهای استان شامل ۶۱۹ هزار هکتار زیر کشت رفته است.
زراعت دیم قوت لایموت کردستانیهاست بهرهبرداران این استان همانند سالهای گذشته در مهر و آبان به امید مهربانی آسمان مزارع گندم، جو، کلزا و ماشک زیر کشت بردهاند تا در فصل تابستان دسترنج یکساله خود را برداشت کنند.
اما امسال پاییز کردستان چنان دست خشک بود که بارندگیهای اول پاییز طبق آمار هواشناسی حدود ۹۸ درصد کاهش داشت، کاهشی که موجب شده مزارع کشت شده استان حداقل تا کنون سبزینگی به خود نبیند.
از نظر کارشناسان جهاد کشاورزی عدم سبز شدن مزارع این استان تاکنون عملکرد تولید سال زراعی جاری را کاهش میهد لذا این سازمان بدنبال آن است با انجام اقدامات ترویجی و کارشناسی در فصل بهار بخشی از این آسیبها را با عملیات به زراعی جبران کند.
بارش نزولات جوی در کردستان ۹۸ درصد کاهش یافت
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی کردستان از کاهش ۹۸ درصدی بارشها در چهل روز ابتدایی سال زراعی جاری (۱۴۰۰ - ۱۳۹۹) نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد.
علی پناهی اظهار داشت: میانگین بارندگی سال زراعی جاری در این مدت اول امسال تنها یک میلیمتر و چهار ایستگاه زرینه پنج میلیمتر، مریوان چهار میلیمتر، بانه نیم میلیمتر و بیجار ۲ دهم میلیمتر ثبت شده است.
وی اضافه کرد: این درحالیست که سال گذشته در این مدت تمام شهرستانها شاهد نزولات جوی به میزان میانگین ۴۵ میلیمتر بوده و بیشترین آن نیز در بانه با ۸۷ میلیمتر، سنندج ۵۶ میلیمتر، سروآباد ۵۴ میلیمتر به وقوع پیوسته بود.
معاون توسعه و پیشبینی هواشناسی کردستان یادآور شد: با توجه به پایش نقشههای پیشیابی هواشناسی، میزان بارندگیهای فصل پاییز سال آبی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ در این استان کمتر از حد نرمال پیشبینی میشود.
پناهی افزود: در ۲ هفته آینده نیز بارشهای پراکندهای در استان به وقوع میپیوندند که شاید باعث تر شدن زمین شود اما از نظر کارشناسی برای مزارع کشاورزی مثمر ثمر نخواهد بود.
وی در خصوص وقوع بارشهای تاثیر گذار گفت: با توجه به وضعیت پیشبینیها و نقشههای هواشناسی احتمال دادن بارشهای تاثیر گذار برای عرصه کشاورزی بسیار سخت و شکننده بوده و امید داریم در روزهای اتی با شکل گیری سامانههای مختلف این مهم در استان تحقق یابد.
۹۸ درصد برنامه کشت پاییزه گندم در کردستان محقق شد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: تاکنون ۹۸ درصد برنامه کشت پاییزه گندم به عنوان استراتژیکترین محصول تولیدی این استان زیر کشت رفته است.
محمدصالح احمدی اظهار داشت: امسال کشت پاییزه در کردستان از پنجم مهر آغاز شده و تاکنون ۵۸۸ هزار هکتار از مزارع استان شامل ۳۰ هزار هکتار مزارع آبی و ۵۵۸ هزار هکتار مزارع دیم زیر کشت این محصول رفته است.
وی اضافه کرد: در سال زراعی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ طبق برنامه ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی مقرر شده بیش از ۶۶۰ هزار هکتار از اراضی این استان با تنوع سه محصول زراعی گندم، جو و کلزا برای کشت پاییزه اختصاص یابد که ۵۹۰ هزار هکتار آن برای کشت گندم است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به اینکه پیش بینی میشد در سال زراعی جاری ۵۵۸ هزار هکتار گندم دیم و ۳۲ هزار هکتار گندم آبی کشت شود که تاکنون ۹۹ درصد این میزان محقق شده است، افزود: احتمال می رود به علت قیمت گذاری خوب محصول گندم این میزان بیشتر از برنامه ابلاغی نیز باشد.
وی گفت: سازمان جهاد کشاورزی در راستای اهداف وزارتخانه برای تامین امنیت غذایی کشور علاوه بر ارایه مشاورههای کارشناسی اقدام به تهیه انواع نهادههای زراعی در این بخش کرده است.
احمدی یادآور شد: همچنین ۱۰۰ درصد برنماه ۳۶ هزار هکتاری محصول جو و حدود ۱۵ درصد برنامه سه هزار و ۵۰۰ هکتار ماشک زیر کشت رفته و این روند برای محصول گندم در مزارع آبی و ماشک تا ۱۰ روز آینده ادامه دارد.
امیدمان به بهار است
وی با اشاره به کاهش شدید بارشها در این استان گفت: این روند باعث شده درصد کمی از مزارع استان بویژه محصول گندم شاهد سبز شدگی باشند این درحالیست که در مدت مشابه سال گذشته به علت بارشهای تاثیر گذار در این مدت ۷۰ درصد مزارع گندم و جو دارای سه تا چهار برگ سبز شده بودند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی تاکید کرد: طبق پیش بینیهای هواشناسی احتمالا در ۱۰ روز آینده هم شاهد بارندگیهای مثمر ثمر نباشیم و پس از آن نیز در صورت وقوع بارندگیها به علت کاهش دما مزارع از رشد کافی برخوردار نخواهند بود.
احمدی یادآور شد: اما امیدواریم با همکاری بهره برداران و برنامه های ترویجی این سازمان بتوانیم با عملیات بهزراعی شامل مبارزه با آفات و علفهای هرز، محلول پاشی مزارع در فصل بهار بتوانیم بخشی از کاهش عملکرد در مزارع را جبران کنیم.
۹۰ تا ۹۵ درصد از کشت پاییزه کردستان به صورت مکانیزه انجام میشود و از ۱۱۳ هزار بهره بردار کشاورزی کردستان حدود ۸۸ هزار بهرهبردار بخش گندم و زراعت هستند.
استان کردستان بدلیل داشتن بیش از یک میلیون و ۱۱۰ هزار هکتار زمین قابل کشت مرغوب و مستعد یکی از قطبهای تولید محصولات کشاورزی بویژه گندم در غرب کشور به شمار میرود.
در سال زراعی گذشته حدود ۵۵۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی کردستان زیر کشت پاییزه محصولات زراعی (گندم، جو و کلزا) رفته بود.