به گزارش ایرنا، به دلیل زندگی مشترکی که شیعیان و اهل سنت در این کشور در طول قرن ها باهم دارند و درهم تنیده شدن هویت عشایری و قرابت های خویشاوندی، همواره سالروز میلاد پیامبر (ص) در عراق طعم و رنگ و بوی دیگری داشته است.
اهل سنت ۱۲ ربیع الاول را سالروز میلاد پیامبر (ص) نامگذاری کرده اند؛ در حالی که شیعیان بر مبنای مراجع روائی خود ۱۷ ربیع الاول را سالروز این میلاد مبارک می دانند و این مدت زمان یک هفته ای، عاملی شده است که جشن های میلاد رسول (ص) به جای اینکه در یک روز محصور شود، به مدت یک هفته در عراق ادامه داشته باشد.
بعد از سقوط رژیم صدام در بهار سال ۲۰۰۳ میلادی، طبق توافق سیاسی صورت گرفته بین شیعیان و اهل سنت این کشور، تعطیل رسمی سالروز میلاد پیامبر اسلام (ص)، برمبنای قرائت اهل سنت، ۱۲ ربیع الاول در نظر گرفته شده است.
این در حالی است که گرچه در ۱۷ ربیع الاول تعطیلی سراسری در عراق اعلام نمی شود اما ادارات دولتی و استانداری های استان های شیعه نشین و حتی در سطح شرکت ها و نهادهای خصوصی، چندان سختگیری اداری و سازمانی در منع زیارت عتبات عالیات در شهرهای مقدس نجف و کربلای معلی نمی کنند.
برهمین اساس، هرساله در شب میلاد پیامبر اعظم (ص) که مصادف با میلاد فرزند بزرگوارش امام جعفر صادق (ع)است، حرکت زائران از شهرهای مختلف به سمت نجف اشرف و کربلای معلی اوج می گیرد.
در مقابل، مرقد «ابوحنیفه النعمان» که اکثر اهل سنت عراق به ویژه عرب های اهل تسنن از آن تبعیت می کنند، در روز ۱۲ ربیع الاول شاهد جشن های گسترده ای در منطقه «اعظمیه» در بغداد است که هر سال با حضور جمع کثیری از شیعیان نیز همراه است.
بخشی از اهل سنت در عین حال به زیارت مرقد «شیخ عبدالقادر گیلانی» رییس فرقه «قادریه» می روند و در آنجا جشن های سالروز میلاد رسول (ص) را جشن می گیرند که معمولا اهالی محله «شورجه» بغداد که اغلب از شیعیان هستند، در این جشن ها با اهل سنت همراه و همگام می شوند.
در این ایام کل منطقه اعظمیه که مرقد ابوحنیفه در آنجا واقع شده است به علاوه مرقد شیخ عبدالقادر گیلانی چراغانی و آذین بندی می شود و بازارهای خاصی برای فروش هدایا گشایش می یابند.
جشن مرکزی میلاد پیامبر اسلام (ص) امسال نیز به طور مرکزی در منطقه اعظمیه با حضور باشکوه اهل سنت و شیعیان بغداد برگزار شد و تعدادی از اهل سنت استان های همجوار غرب و شمال بغداد نیز در این مراسم شرکت کردند.
تعدادی از قاریان قرآن و مداحان و تواشیح خوان های شیعیان از جمله هیاتی از عتبه مقدس کاظمین (ع) در جشن های ویژه اهل سنت در منطقه اعظمیه شرکت کردند.
در همین حال، با توجه به اینکه طبق تقویم قمری عراق فردا چهارشنبه موافق با ۱۷ ربیع الاول است، بسیاری از شیعیان به همین مناسبت از امشب و فردا به زیارت نجف اشرف و کربلا مشرف می شوند.
جالب اینکه این مراسم با حضور و استقبال اهل سنت نیز همراه است؛ امری که در حفظ انسجام ملی این کشور به رغم همه مصیبت ها و بلایایی که بر این کشور رفته، اثرگذار بوده است.
شیعیان از شهرهای مختلف به نجف اشرف مرقد امیرمومنان حضرت علی (ع) مشرف می شوند تا در کنار این مرقد شریف با پسر عم و وصی رسول خدا (ص) تجدید بیعت کنند.
با توجه به تقارن سالروز میلاد پیامبر (ص) با ولادت با برکت امام جعفر صادق (ع) جشن های سالروز ۱۷ ربیع الاول فرصتی برای تجدید بیعت برای ماندن در خط مشی و مکتب اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است که به نام «مذهب جعفری» (منتسب به امام جعفر صادق علیه السلام) نیز شناخته می شود.
در سال های بحران داخلی (۲۰۰۸– ۲۰۰۶) گروه های تکفیری و تروریستی مورد حمایت برخی کشورهای خارجی بسیار کوشیدند تا با قتل و کشتار در بین اهل سنت و شیعیان، این مناسبت فرخنده را به فرصتی برای تفرقه تبدیل کنند اما بعد از آن سال های سیاه، اینک این مناسبت اسلامی نه تنها همچنان به قوت خود باقی مانده بلکه باشکوه تر شده و اهل سنت در کنار برادران شیعی خود در این جشن های فرخنده شرکت می کنند.
جشن های امسال چه جشن هایی که اهل سنت برگزار کردند و چه جشن هایی که امشب و فردا در نجف و کربلا برپا می شود؛ به دلیل همزمان شدن با اهانت های اخیر برخی کشورهای غربی به ساحت مقدس پیامبر اسلام (ص)، با شکوه تر از پیش شده و بیش از گذشته، وحدت شیعیان و اهل سنت را در عراق انعکاس داده است.
در همین راستا، مراجع دینی اهل سنت و شیعیان هم در بیانیه ها و فراخوان های متعدد، همه را به حضور گسترده در این مراسم ها و بیان وفاداری و دفاع از پیامبر اسلام (ص) و ارزش های اسلامی دعوت کرده اند.
همچنین به همین مناسبت، در این بیانیه ها و فراخوان ها، سیاست ذلت بار برخی کشورهای عربی که به بهانه عادی سازی با رژیم صهونیستی در برابر اهانت های غربی ها به پیامبر اسلام (ص) سکوت اختیار کرده اند، مورد تقبیح، انزجار و محکومیت قرار گرفته است.