به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «علی ربیعی» روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات وزیران در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره اجرای تعطیلات گسترده و قرنطینه و مخالفت شورای عالی امنیت ملی با آن گفت: اساسا شورای عالی امنیت ملی هیچ مصوبه ای در زمینه تعطیل شدن یا نشدن نداشته است، و این خبر شایعه، نگاه تقلیل گرایانه و جهتدار نسبت به تصمیمات است؛ تنها مصوبه و تایید شورای امنیت ملی، تشکیل ستاد ملی مقابله با کرونا بوده است که اعلام کرده مصوبات آن مانند مصوبات شورای عالی امنیت ملی است که این مصوبه به امضای رهبر معظم انقلاب رسیده است.
سخنگوی دولت به جلسه ستاد ملی کرونا در حضور رهبر معظم انقلاب اشاره کرد و افزود: تشخیص همه تعطیلیها به عهده کمیته سلامت ستاد ملی کرونا است که ریاست آن به عهده وزیر بهداشت است. معمولا در کشور ما همه نظر میدهند که این هم یکی از مواهب کشور ما است که در هر رده تصمیم گیری هر کسی هر نظری دارد اعلام میکند
وی تاکید کرد: آنچه که ملاک عمل است تصمیم کمیته بهداشت و سلامت ستاد کرونا به ریاست وزیر بهداشت است و هر تصمیمی که آنها در مورد تعطیلیها بگیرند، قطعا اجرا می شود، اساسا دنیا یک شیوه خاص برای مقابله کرونا نداشته است و صرفا از یک کشور حرف نمیزنیم و کشورهای مختلف سیاستها و شیوههای مختلف داشتهاند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری ادامه داد: ناچاریم تعطیلات را هر جا که لازم است اجرا کنیم و در عین حال عمل به پروتکل های بهداشتی را دستور کار قرار داده و زندگی با پروتکل را ترویج کنیم. هیچ چشم اندازی برای پایان بیماری مثلا برای یک سال یا دو سال وجود ندارد بیشتر باید روی این متمرکز شویم که مردم در یک تلاش همگانی، پویشی ایجاد شود که همه از کودکی تا بزرگسالی و سالمندی دستور العملهای بهداشتی را رعایت کنند.
ربیعی با اشاره به اینکه شیوع ابتلا و مرگ و میر ناشی از کرونا در دید و بازدیدها افزایش پیدا کرد، افزود: ۸۸ درصد مرگ و میرهای کشور در سالمندان یا بیماران زمینه ای است. در دوره اوج اول در اروپا، سالمندان زیادی فوت کردند اما ما مراقبت های خوبی از سالمندان داشتیم که خوشبختانه درمراکز نگهداری بهزیستی دولتی و خصوصی هستند فوتی زیادی نداریم ولی به یک باره مراودات خانوادگی منجر به افزایش تعداد فوتیها شد.
وی تاکید کرد: برای جلوگیری از شیوع کرونا و افزایش فوتی، بیشتر از تعطیلی مراعات دستورالعملهای بهداشتی توسط مردم مهم است.
سیاستگذاری با ستاد ملی کرونا است چگونگی اجرا با قرارگاه عملیاتی
ربیعی درباره ضمانت اجرایی تصمیمات ستاد ملی کرونا گفت: در موضوع مقابله با کرونا سیاستگذاری به عهده ستاد ملی مقابله با کرونا و چگونگی اجرای مصوبات به عهده قرارگاه است، استانها هم تقریبا حالت قرارگاهی گرفتهاند، بعلاوه وظیفه پیشنهاد به ستاد ملی دارند و تمام وظایف قرارگاه توسط استانها اجرا میشود.
سخنگوی دولت گفت: در زمینه پاساژها و فعالیتهای گروه ۲، ۳ و ۴ کنترل به صورت کامل انجام میشود و ضمانت اجرا هم دارد، گزارش اخطارها و تعطیلیها وبرخوردهای جدی، وجود دارد. فقط در یک مورد با احتیاط رفتار می کنیم. افرادی که در مراکز عمومی از ماسک استفاده نمیکنند که آن هم در این زمینه بحث کردیم تا تقلیل پیدا کرد و کاملا هم اجرا میشود
ربیعی افزود: در مراکز عمومی که طرح «ماسک پوشیدن از خانه تا خانه» اجرا می شود اگر این طرح را مراعات نمی کنند یک پیچیدگیهایی وجود دارد که برای آن هم تمهیداتی اندیشیده شده است تا تنش صورت نگیرد و افراد ملزم به اجرا شوند.
دستیار ارتباطات اجتماعی رییس جمهوری با بیان اینکه ضمانت اجرای مصوبات بالاست، بیان کرد: در سفرهای اخیر مشاهده شد که وقتی تصمیم گرفته شد با ضمانت اجرایی بالایی هم عملیاتی شد، اگر دستورالعملهای بهداشتی به همین شکل اجرا شود و همکاریهای عمومی صورت بگیرد امیدواریم درهفتههای آینده میزان مرگ و میرها کاهش پیدا کند.
سخنگوی دولت همچنین با اشاره به برنامه دولت برای کاهش قیمت و کنترل قیمت گوشت و مرغ گفت: در جلسات اخیر ستاد اقتصادی دولت این موضوع در دستور کار بود، بخشی از افزایش قیمتها به دلیل عدم تامین به موقع ارز و ورود دیرهنگام کالاها به کشور بود به طوری که نهادهها به دلیل مشکلات ارزی دیر خریداری و وارد شد.
سخنگوی دولت بیان کرد: با تمهیدات اندیشیده شده توانستند از ارز مبادلهای و تهاتر استفاده کنند، کمبود این نهادهها بر اقلامی مانند گوشت، مرغ و تخم مرغ تاثیر گذاشته بود. بخشی از کالاها هم در گمرک مانده بود که وارد کنندگان این کالاها مانند برنج که ارز آن آزاد اعلام شده بود، انتظار داشتند با ارز ۴۲۰۰ تومانی ترخیص شوند.
وی افزود: با تصمیم گرفته شده درباره گمرک و ارزهایی غیرنیمایی برای کالاها و تمهیدی که بانک مرکزی به کار گرفت گشایشهایی صورت گرفت که تاثیر خود را در بازار خواهد گذاشت.
ربیعی با اشاره به برگزاری منظم جلسات ستاد تنظیم بازار بیان کرد: همچنین میان وزارت جهاد کشاروزی و صمت تقسیم کار صورت گرفته و بر اساس آن زنجیره کنترل و توزیع برخی کالاها را به یکجا مترکز کردیم. وظیفه تامین مرغ و تخم مرغ از از خرید نهاده تا رسیدن به دست توزیع کننده بر عهده وزارت صمت قرار گرفت. مرحله توزیع هم به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شد و عرضه مرغ و تخم مرغ و گوشت در بازار توسط وزارت جهاد کشاورزی انجام خواهد شد.
ترخیص ۲۵ هزار تن برنج از گمرک
ربیعی گفت: بر اساس گزارش وزیر جهاد کشاورزی و بر مبنای اختیارات داده شده، اقدامات و هماهنگیها صورت گرفته و ۲۵ هزار تن برنج از گمرک ترخیص شده است. پیش از این به دلیل برخی کمبودها از ذخیره استفاده کردیم اما وضعیت ذخیره سازی هم مناسب است و بخشی از تمرکز هم بر تامین مایحتاج شب عید، میوه و گوشت و مرغ شب عید معطوف شده است.
سخنگوی دولت بیان کرد: امیدواریم با تلاش بانک مرکزی برای تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی موردنیاز و با یکپارچه سازی زنجیره واردات نهاده تا کشت، تولید و خرید که به وزارت جهاد داده شده، شاهد کاهش قیمتها باشیم.
وی با اشاره به تصمیم ستاد اقتصادی دولت برای کنترل قاچاق دام در مرزها گفت: قیمت گوسفند در دو سوی مرز متفاوت است و درباره قاچاق آن تصمیماتی گرفته شد. صادرات تخم مرغ قطع شد تا بتوانیم به تعادل قیمت در داخل برسیم.
برخی گشایشها برای برگشت منابع مالی به کشور صورت گرفته است
ربیعی درباره اقدامات دولت برای تامین ارز و رفع مشکلات معیشتی مردم و تامین کالاهای اساسی گفت: ما همواره تلاش کردهایم با افزایش صادرات، ارز بیشتری تامین کنیم، پول ما در برخی از کشورها است که تلاش مضاعفتر و مذاکرات انجام شده و خوشبختانه برخی گشایشها برای برگشت پول به کشور صورت گرفته است.
وی افزود: در ارتباط با ارز باید بپذیریم که مانند سالهای قبل نیستیم و فشار تحریم باعث شده که نتوانیم مانند سالهای قبل ارز زیادی در کشور داشته باشیم. ولی تلاش ما این است که ارز به اندازه زندگی روزمره مردم و کالاها را تامین کنیم.
سخنگوی دولت همچنین درباره تفکیک وظایف وزارت جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت گفت: در این زمینه زنجیره سه کالای مهم گوشت، مرغ و تخممرغ به وزارت جهاد کشاورزی سپرده شد.
ربیعی یادآورشد: در مورد نهادههای کشاورزی که در گمرک بودند و همچنین ارز تخصیصی برای این نهادهها تصمیماتی گرفته شد که فکر میکنم شاهد پایین آمدن قیمتها باشیم.
وی درباره ادعای حضور چشمگیر ایران در آزمایشات بالینی اظهار کرد: این دارو دارویی نیست که کشوری بخواهد به خاطر انجام آزمایش به ما داده باشد. ما ۹۷ درصد داروها را خودمان تولید میکنیم و حتی تولید داروهای گرانقیمت را هم شروع کردهایم و ۳ درصد دارو را وارد میکنیم. اینکه یک کشوری برای آزمایش به ما دارو بدهد، چنین چیزی نبوده است.
سخنگوی دولت گفت: پزشکان مختلف داروهای مختلفی تجویز میکنند که یک بخش از این داروها در شبکه بهداشت و درمان است و یک بخش را هم از بازار آزاد تهیه میکنند. همکاری ما با سازمان بهداشت جهانی این بود که اثر این داروها بر بیمارانی که آن را مصرف میکنند، سنجیده میشود و در گروههای آزمایشی مشخص و نتایج آن به سازمان بهداشت جهانی داده میشود.
ربیعی خاطرنشان کرد: تا جایی که من اطلاعدارم حداقل بیش از ۴۰ کشور در این آزمایش جهانی مشارکت دارند. البته شاید عدد من، قدیمی و مربوط به روزهای اول باشد و اکنون کشورهای بیشتری مشارکت داشته باشند.
دستیار ارتباطات گستردگی همکاری ما به دلیل مشارکت بیشتر پژوهشگاه ما بوده که خوشبختانه پژوهشگران علمی و شرکتهای دانشبنیان ما در زمینه دارو تلاش بسیار خوبی داشتند.
وی اضافه کرد: اساساً این تلقی که یک کشوری دارویی را ساخته و میخواهد روی ما آزمایش کند، چنین چیزی نیست. اینها داروهای متداول است و وقتی سازمان بهداشت جهانی اعلام میکند اثر این داروهای متداول، کم یا زیاد است براساس همین کارهایی است که صورت میگیرد.
تعرفه واردات برنج را کاهش دادیم
ربیعی درباره کالاهای اساسی موجود در گمرک کشور گفت: همیشه بیش از ۷ میلیون تن کالا در گمرک کالا وجود دارد، ورود و خروج کالا جاری است، و مرتب کالا در گمرک وارد و یا از آن ترخیص می شود.
وی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی تامین ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی است که اکنون برخی کالاها دیگر در فهرست ارز ۴۲۰۰ تومانی نیستند.
سخنگوی دولت درباره توقف مقطعی یک محموله برنج در گمرک، گفت: واردکننده این کالا تلقی ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات برنج داشت. در حالی که حدود یک سال است که ارز ۴۲۰۰ تومانی برنج تخصیص داده نمیشود و به همین دلیل تعرفه آن را کاهش دادیم تا قیمت آن در بازار به شدت افزایش پیدا نکند.
ربیعی افزود: برخی کالاها در انتظار تامین ارز بودند که با توجه به اینکه ارز آنها نیمایی است تمهیداتی اتخاذ شد که نیاز نباشد از بانک مرکزی ارز تامین کنند، البته بانک مرکزی رصد کلی میکند ضمن اینکه فرایند صدور مجوز را کوتاهتر کردیم.