به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، از نخستین ساعات شامگاه دیشب چهارشنبه با وزش باد و سقوط تنه های نیم سوز به سمت اعماق دره در نواحی "پیقلعه" و "تخته کچه" گستره حریق در حال بیشتر شدن است.
دشواری در دسترسی به محل وقوع آتش، کار اعزام نیرو و تجهیزات را مشکل کرده و همین عامل از دلایل طولانی شدن روند خاموش کردن آتش به شمار می رود.
به دلیل سخت گذر بودن و وجود صخرههای متعدد، امکان تردد خودرو در مناطق دچار حریق وجود ندارد و نیازهای غذایی و آب نیروهای عملیاتی توسط کوهنوردان حرفه ای منتقل می شود.
سید ابولفضل موسوی از علاقهمندان منابع طبیعی شهر جلین که از نخستین ساعات وقوع حریق در روز یکشنبه تاکنون در جنگل توسکستان حضور دارد معتقد است که یکی از دلایل طولانی شدن عملیات خاموش کردن آتش این عرصه، کمبود تجهیزاتی مانند بیل، شن کش و چنگه است.
وی گفت: در این گونه عملیات ها که دسترسی به برخی مناطق به شناخت بالا از محیط احتیاج دارد باید از نیروهای بومی و محلی منطقه استفاده شود تا سرعت انتقال تجهیزات تا حد ممکن افزایش یابد.
در چهارمین شب وقوع آتش در جنگل توسکستان، نیروهای عملیاتی و بسیج مردمی همچنان به خاموش کردن آتش مشغول هستند.
لکههای پراکنده آتش در دامنه های شرقی دهنه توسکستان توسط رهگذران عبوری بدون چشم مسلح قابل مشاهده است.
سخت گذر بودن برخی مناطق امکان خاموش کردن آتش در این مناطق را دشوار و احتمال از بین رفتن بخش های دیگری از جنگل هیرکانی را بیشتر کرده است.
با وجود حضور چند بالگرد برای اعزام نیرو، شرایط جوی نامناسب موجب تاخیر در اجرای عملیات ها و لغو چند پرواز شد.
چندین گروه امدادی محیط زیست و منابع طبیعی با پیمودن مسیر چند ساعته خود را به منطقه محل وقوع آتش رسانده و در حال کمک به دیگر نیروهای حاضر در مناطقه برای خاموش کردن آتش هستند.
مدیرکل منابع طبیعی گلستان گفت که عمده مهار آتش در این منطقه سخت گذر بوسیله بالگرد آب پاش صورت می گیرد و روز گذشته بیش از ۱۵ نوبت آبگیری از سد" نومل" برای مهار آتش انجام شد.
ابوطالب قزلسفلو افزود: علاوه بر استفاده از بالگرد، حدود ۲۰۰ نفر از نیروهای عملیاتی، امدادی و مردمی در منطقه مستقر بوده و در خاموش کردن آتش مشارکت دارند.
صبح دیروز چهارشنبه گسترش دامنه آتش جنگل توسکستان گرگان به محدوده گنجدره و چکلدوک رسیده و علاوه بر نابودی قبرستان قدیمی و گبری، درختان کمیاب و در خطر انقراض سرخدار این منطقه را در معرض نابودی قرار داده بود.
آتش سوزی در جنگل توسکستان گرگان از شامگاه یکشنبه ۱۱ آبان آغاز شده و با وجود تلاش نیروهای امدادی و مردمی و استفاده از بالگرد اطفای حریق همچنان ادامه دارد.
در این مدت بخشی از مناطق جنگلی مازوآروم، پنبولچال، چکلدوک و گنجدره در آتش سوخت.
صخره ای بودن این محدوده جنگلی و دشواری در دسترسی به آن، یکی از عوامل طولانی شدن روند خاموشی این بخش از جنگل هیرکانی است.
جنگلهای هیرکانی با مساحت ۲ میلیون و ۱۲۵ هزار هکتار که برخی دانشمندان قدمت آن را ۴۰ میلیون سال برآورد کرده اند؛ نمادی از فسیلهای زندهای محسوب میشود که از این عرصههای جنگلی منحصر به فرد واقع در ساحل جنوبی خزر، سهم استان مازندران ۵۳ درصد، گیلان ۲۶ درصد و گلستان ۲۱ درصد است.
این جنگلهای با ارزش در شمال ایران از آستارا در گیلان تا گلیداغ در شرق گلستان به طول ۸۰۰ کیلومتر و با عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر گسترده است.
جنگلهای گلستان به طول ۲۶۰ کیلومتر از گلوگاه در شرق مازندران آغاز شده و تا روستای گلیداغ شهرستان مراوهتپه در منتهی الیه شرق استان گلستان ادامه دارد.
چند روز قبل مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان با اشاره به تجهیز عرصههای طبیعی این استان به ۲ خودرو آتشنشانی جدید گفته بود که جزو استانهای پرخطر در احتمال وقوع آتش در جنگل و مرتع هستیم.
افزایش دمای گرگان چند روز اخیر به حدود ۳۵ درجه و حضور گردشگران در مناطق جنگلی از دلایل احتمالی آتش سوزی جنگل توسکستان است.
زمینهای زیرپوشش اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزون بر یک میلیون و ۳۹۷ هزار و ۲۴۴ هکتار است که ۴۵۲ هزار و ۱۸۵ هکتار آن جنگل، ۸۶۲ هزار و ۸۲۵ هکتار مرتع، حدود ۲۰ هزار هکتار ساحل و ۶۲ هزار و ۴۲۰ هکتار زمینهای مستحدث و موات است.