یزد- ایرنا - مرگ و میر بیماران کرونایی در استان یزد طی ۲ هفته گذشته به بالای ۴۰۰ نفر رسیده است و این لزوم اعمال سخت‌گیری‌های بیشتر را در این استان گوشزد می‌کند.

این ویروس مرگبار از اسفندماه سال گذشته در کشور آغاز شد و در استان یزد همه امکانات برای مبارزه به آن به کار گرفته شد و حال پس از ۹ ماه باید محدودیت های بیشتر و جدی تر اعمال شود. 

بر اساس آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی، روزانه حدود هفت تا هشت هزار نفر درگیر کرونا می شوند و حدود ۴۰۰ نفر را هم به کام مرگ می کشاند.

معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره وضعیت کرونا در کشور و آمارهای مرگ و میر به علت ابتلا به این ویروس اعلام کرد: اینکه روزی آمار مرگ و میرها دورقمی بود و این تعداد را از ۱۵۸ به ۳۵ رساندیم مورد توجه مقام معظم رهبری قرار گرفت. بعد از اینکه آمار به ۳۰۰ رسید، ایشان فرمودند که تعداد کشته‌ها به اندازه سقوط یک هواپیما است، اکنون این تعداد به ۴۰۰ تا ۴۴۰ رسیده و رقم قابل توجهی است.

اینها آمار تکان دهنده ای است اما  می توانبا ایجاد محدودیت های بیشتر در شهرهای مختلف و رعایت پروتکل های بهداشتی توسط مردم از ابتلای بیشتر افراد به این ویروس جلوگیری کرد.

وضعیت کرونا در استان یزد بسیار نگران کننده است به طوریکه معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سفر به یزد گفت: یزد، آلوده‌ترین استان کشور به لحاظ شیوع کرونا است و جزو استان‌هایی است که با توجه به جمعیت آن، شیوع مبتلایان به کرونا در آن بسیار بالاست.

بیشتر شهرستانهای استان قرمز است و این یعنی حال استان یزد اصلا خوب نیست و تنها با رعایت پروتکل های بهداشتی و اعمال محدویت شاید بتوان این بیمار را کنترل و از تعداد بستری‌ها و قربانیهای این بیماری کاست.

محدودیتهای که اعمال شده است  ممکن است برای کوتاه مدت تاثیرگذار باشد اما برای اینکه کرونا کنترل شود باید محدودیت ها ماهانه شود.

ورود غیربومی‌ها به یزد ممنوع و از خروج بومی‌ها جلوگیری شد

جانشین ستاد استانی پیشگیری و مقابله با کرونای استان یزد گفت: طبق تصویب ستاد ملی کرونا که برای ۲۵ مرکز استان در سطح کشور اعمال شد ورود خودروهای غیربومی به شهرستان یزد ممنوع و از خروج بومی‌ها از این شهرستان جلوگیری به عمل آمد.

احمد ترحمی با بیان اینکه این مصوبه از ساعت ۱۲ ظهر روز دوشنبه ۱۲ آبانماه تا روز جمعه ۱۶ آبان ادامه داشت افزود: به همین منظور، ممنوعیت تردد در ورودیها و خروجی های اصلی شهرستان یزد اعمال و راههای فرعی هم مسدود شد.

وی تصریح کرد: طی این فرجه زمانی، هیچ فرد غیربومی حق ورود به یزد را نداشت و پلیس راه، پلیس راهور و دیگر متولیان این بخش بر انجام این مصوبه نظارت داشتند.

ترحمی اضافه کرد: با متخلفان برخورد و خودروهایی که به این مصوبه بی‌توجه بودند ۵۰۰ هزار تومان جریمه شدند.

دیگر محدودیت‌های کرونایی

جانشین ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای استان یزد گفت: کنترل رفت آمدهای خانوادگی و کاهش ترددها و جلوگیری از ازدحام و اجتماعات از اولویت‌های اصلی این ستاد است.

ترحمی افزود: هنوز پروتکل های بهداشتی در راستای پیشگیری از کرونا مطلوب نیست؛ میانگین رعایت این دستورالعمل ها در کشور ۵۹ درصد است در حالیکه سقف مطلوب آن ۹۵ درصد باید باشد.

وی اظهار داشت: بر اساس ارزیابی های انجام شده همچنان پایانه‌های مسافربری درون‌شهری و برون‌شهری، پاساژها و نانوایی‌ها در ردیف‌های آخر رعایت دستورالعمل‌های کرونایی قرار دارند.

فعالیت صنوف تا ساعت ۱۶:۳۰

ترحمی با اشاره به آخرین مصوبات ستاد استانی مقابله با کرونا با اشاره به اعمال تشدید محدویت ها از ۱۷ آبان در استان گفت:  فعالیت تمام اصناف در هفته گذشته تا ساعت ۱۶:۳۰ و با رعایت کامل دستورالعمل‌ها فعال بودند ا کنون فعالیت آنها به جز صنف نانوایی و سوپر مارکت تا  ۲۸ آبان ماه جاری فقط تا ساعت ۱۵:۳۰ مجاز به فعالیت هستند.

وی افزود: نانوایی‌ها و سوپر مارکت‌ها حداکثر تا ساعت ۲۲ مجاز به فعالیت‌اند و تمامی ادارات از پذیرش حضوری ارباب رجوع امتناع کرده و به صورت غیرحضوری و از طریق تلفنی باید به ارائه خدمات بپردازند.

به گفته ترحمی، تمامی ادارات و دوایر دولتی به مدت ۲ هفته پرسنل خود را به نصف کاهش دهند و ممنوعیت تردد در شب به همین مدت تمدید می‌شود و  ساعت پایان کار ادارات به جز مراکز درمانی ساعت ۱۲ است.

جانشین ستاد پیشگیری و مقابله با کرونای استان یزد از تعطیلی آموزش حضوری،  سالن‌های سینما و تئاتر، نمازهای جمعه و جماعت، مراسم ختم در همه مکان‌ها، اماکن گردشگری، باشگاه های ورزشی و گیم نت ها، مراسم عروسی و تجمع در خانه ها، مراسم و تجمع در آرامستان ها، کلیه آرایشگاه های زنانه و مردانه، کلیه مراکز پلیس به اصافه ده، پیشخوان دولت و دفتر خدمات قضایی و مراکز شماره گذاری ماشین ها به مدت یک هفته خبر داد.

ممنوعیت تردد خودروهای غیر بومی در استان

معاون استاندار یزد افزود: تمدید ممنوعیت ورود خودروهای غیربومی به استان به مدت ۲ هفته دیگر تمدید شده و خروج خودروها از استان منعی ندارد. 

ترحمی اظهار داشت: اتوبوس‌های خط واحد و سیستم حمل و نقل عمومی تا اطلاع ثانونی تعطیل هستند.

وی اضافه کرد: رفت وآمدهای خانوادگی در شب ممنوع است و هم پلیس راهور و هم دوربین‌ها تخلفات را ضبط می‌کنند همچنین تردد مکرر یک خودرو در شب هم جریمه به دنبال دارد.

علت ۳۵ درصد ابتلا به کرونا در استان، خانواده و دورهمی های خانوادگی است

 جانشین ستاد پیشگیری مقابله با کرونا استان یزد در ادامه گفت: علت ۳۵ درصد ابتلا به کرونا در این استان خانواده و دورهمی‌های خانوادگی است.

ترحمی با بیان اینکه برای کنترل ویروس کرونا باید از رفت و آمدهای خانوادگی خودداری کرد اظهار داشت: استان یزد همانطور که در تمام زمینه ها پیشتاز است باید در رعایت پروتکل های بهداشتی نیز پیشگام باشد.

وی تصریح کرد: محدودیت ها و تعطیلی ها هر کدام یک اثر خاص دارد، استفاده از ماسک باید در کنار فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از تجمع و تردد غیر ضروری باشد تا بتواند اثربخش باشد.

تعطیلی بانک‌ها و ناوگان حمل و نقل عمومی یزد

 معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد گفت: در راستای پیشگیری از ویروس کرونا تمامی بانک‌های استان به مدت یک هفته تعطیل و به ارایه خدمات الکترونیک می‌پردازند.

وی خاطر نشان کرد: برای برگشت نشدن چک‌ها و کار ضروری حضوری مردم، شعب کشیک در نظر گرفته شده است.

کاهش ۷۰ درصدی تردد در شهر 

همچنین رییس پلیس راهور استان یزد گفت: در چند روز  گذشته با اعمال این محدودیت‌ها هم شاهد کاهش حدود ۷۰درصدی تردد در شهر هستیم و هم بیش از ۹۰ درصد سرنشینان خودروها از ماسک استفاده می‌کنند.

سرهنگ مهدی زارع ادامه داد: اغلب خانواده‌هایی که در یزد با خودرو تردد داشتند، غیربومی و برای امور پزشکی در یزد بودند.

تمهیدات پلیس راهور استان یزد برای جلوگیری از ورود خودروهای غیربومی به استان

جانشین پلیس راهور استان یزد هم گفت: میدان مدرسی یکی از مبادی ورودی و خروجی یزد که است که کنترل تردد خودروها از این محور نظارت می‌شود.

 سرهنگ عزیزالله دستوار افزود: در راستای اجرای محدودیت‌های ترافیکی همه ورودی‌ها و خروجی‌های یزد به جز میدان مدرسی و پل الغدیر دیگر مبادی ورودی و خروجی بسته است.

وی یادآور شد: به غیر از پلاک‌های ۶۴ و ۶۵ دیگر پلاک‌های غیربومی حق ورود و خروج به استان یزد را ندارند.

جلوگیری از ورود و خروج ۲ هزار خودرو 

رییس پلیس راه استان یزد هم گفت: از ساعت ۱۲ ظهر روز دوشنبه هفته گذشته تا  روز جمعه مجموعا ۲ هزار دستگاه خودرو در مبادی ورودی و خروجی شهر یزد برگشت داده شدند.

سرهنگ سید علی آسیایی با بیان اینکه از ورود خودروهای غیربومی به یزد و خروج خودروهای بومی از این شهر جلوگیری شد افزود: طی همین مدت بیش از ۵۰ دستگاه خودرو هم اعمال قانون شدند.

وی تصریح کرد: طرح اجرای محدودیت تردد خودروها در مبادی ورودی این استان با حضور روزانه بیش از ۲۰ تیم گشتی پلیس در ۲۰ نقطه استان اجرا شد.

رعایت جدی محدودیت‌های کرونایی


 مدیر گروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در پاسخ به این سوال که آیا محدودیت‌های تردد بین شهری به کاهش ابتلا به کرونا کمک می کند گفت: بطور حتم کاهش رفت و آمد در کاهش انتقال بین افراد و  بروز موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا از شهری به شهری موثر است اما نمی‌تواند به اندازه قرنطینه حتی در درب خانه موثر واقع شود.

دکتر حسن جانفدا افزود: محدودیت زمانی کار اصناف تا ۱۵:۳۰ عصر قطعا پاسخ مناسبی نخواهد داشت در برخی ساعت بخصوص ۱۴ تا ۱۵:۳۰ که کارمندان جهت خرید به مراکز خرید مراجعه میکنند بقدری جمعیت خریداران متراکم است و امکان رعایت فاصله اجتماعی نیست و نتیجه  این که نه تنها به کاهش بروز منتج نمیشود بلکه سبب افزایش موارد جدید خواهد شد. 
وی با بیان اینکه تصمیمات محدودسازی کرونا باید مثل رعایت حق تقدم در تقاطع و چهارراه‌ها باشد اظهار داشت : به عنوان مثال آیا میتوان گفت عبور  از چراغ قرمز با محدودیت بلامانع است؟ عده ای می‌توانند عبور کنند اما نظم رعایت شود؟که پاسخ این سوال نخیر است برای نظم در عبور و مرور در چهارراه ها و تقاطع در تمام اوقات شبانه روز باید تابع قانون بود حتی یک مورد عبور از چراغ قرمز پذیرفتنی نیست!

تصمیمات کرونایی باید به صورت چند وجهی همراه با آموزش ، توضیح و اقناع افکار عمومی باشد

یک مدرس دانشگاه هم گفت: در حال حاضر شرایط دشوار اقتصادی و اجتماعی به گونه ای است که تصمیم گیران را به بند بازانی تبدیل نموده که برای مدیریت بحران کرونا مجبور به حفظ تعادل و در نظر گرفتن شرایط و عوامل مختلف هستند.  

مسعود طوفان افزود: شرایط دشوار اقتصادی ناشی از تحریم ها ، مقتضیات و روحیات فرهنگی مدل اعمال محدودیت ها در کشورما را به لحاظ زمانی ، شدت و ضعف و نیز سطح آن با سایر کشورها متفاوت ساخته است هرچند نمی توان انکار کرد که دستورالعمل های جهانی و استانداردهای مشابه برای همه کشورها و جوامع بایستی رعایت شود . 

 وی خاطرنشان کرد: در یک دهه اخیر روند اضمحلال سرمایه اجتماعی و بازتولید بی تفاوتی ، رشد ترجیحات شخصی در مقابل مسئولیت پذیری اجتماعی همراه با وجود نارضایتی نسبی ، تصمیم گیری برای برقراری محدودیت ها با دشواری مضاعفی مواجه ساخته است .

این استاد دانشگاه ادامه داد: بهترین تصمیم گیری ها را می توان در اوج مطالبات افکار عمومی گرفت اما تصمیم گیران با اتلاف وقت، تایید و کنترل افکار عمومی را از دست می دهند. اگر اعتماد عمومی به مدیریت درست شرایط از دست برود پیامی که در جامعه بسرعت جایگزین خواهد شد بی اعتمادی و بی کفایتی خواهد بود . 

وی تصریح کرد: تابحال محدودیت های اتخاذ شده آن طور که شاید و باید نتوانسته اثر چندانی در جلوگیری از صعود ابتلا و مرگ و میرها داشته باشد از این رو اتخاذ تصمیمات تازه و قاطع می بایستی به صورت چند وجهی همراه با آموزش ، توضیح و اقناع افکار عمومی باشد.

کرونا، آزمون و خطا ندارد

وی افزود: در اعمال محدودیت های کرونایی دیگر وقتی برای آزمون و خطا نیست چرا که هر تصمیم تبعات گسترده ای دارد انتظار افکار عمومی این است که با توجه به گذشت بیش از ۸ ماه از اعلام بیماری کویید ۱۹ در کشور، زمان لازم برای بازنگری در نحوه مدیریت این بیماری و اجرای محدودیت های لازم وجود داشته است.

طوفان خاطرنشان کرد: بعنوان مثال مدیران بهداشت و درمان با اطلاع و آگاهی از احتمال شیوع انفجاری کرونا در فصل پاییز پیش بینی لازم را برای دستگاههای اکسیژن ساز نداشته اند  افکار عمومی زمانی که با انتشار اخبار تقاضای مکرر مراکز درمانی برای تامین دستگاههای اکسیژن ساز مواجه می شود اعتماد خود را به برنامه ریزی و مدیریت عمومی درمان در آینده نزدیک از دست می دهد. 

این مدرس دانشگاه گفت: اخبار ضد و نقیض ، وفور شایعات و ارائه راهکار های غیر علمی و غیر متقن، افکار عمومی را دچار وضعیت سردرگرمی می کند که نتیجه اش سلب اعتماد ، عدم همکاری عمومی و تشدید بحران است . 

وی با بیان اینکه  تجربه کرونا نشان داد برای غلبه بر این قبیل بحران ها فقط درمان کافی نیست و شکل گیری نوعی معرفت عمومی و اجتماعی برای غلبه بر این بحران ضروری است افزود: ایجاد محدودیت بدون ایجاد این معرفت و درک مشترک و واقع بینانه از خطر بی فایده خواهد بود از این رو توجه به اطلاع رسانی صادقانه بجای امید آفرینی غیر واقع بینانه در کنار ایجاد محدودیت ها توصیه می شود.

محدودیت ها با جریمه سنگین اعمال شود

یکی از شهروندان یزدی با اشاره به وضعیت حاد استان در زمینه ابتلا به کرونا گفت: از این که در ایام تعطیلات از ورود و خروج افراد به شهرهای دیگر جلوگیری شد کار بسیار خوبی بود اما به نظر من باید این محدودیت از یک روز قبل از تعطیلات انجام شود زیرا برخی از مسافران که حامل انتقال ویروس هستند قبل از اعمال محدویت ها به جاده زدند..

علی حسنی افزود: باید این محدودیت ها همچنان ادامه داشته باشد و فقط چند روزه نباشد، تجربه نشان داد که موج اول کرونا با تمدید محدویت ها کنترل شد.

وی تصریح کرد: زمان بیشتری برای اعمال محدودیت ها در استان که شرایط بحرانی و حاد دارد، نیاز است و حتی باید جریمه نقدی را بیشتر می کردند.

شهروند دیگری یزدی هم با ابزار گله مندی از دیر اجرا کردن محدودیت ها افزود: معتقدم که باید ادارات و دستگاهها و بخش خصوصی به مدت یک تا ۲ هفته تعطیل شوند تا این بیماری کنترل شود اگر همین جوری بیش برویم وضعیت بدتر می شود و همه باید بدانند قربانیان این ویروس انسان هستند نه عدد.

طاهره فاطمی با بیان اینکه محدویت های که اجرا شده قابل قدردانی است خاطرنشان کرد: از مسوولان استان می خواهیم محدویت بیشتری اعمال کنند.

وی تصریح کرد: از همه شهروندان می خواهم به فکر خود و خانواده شان باشد اگر کرونا برود فرصت برایمان زیاد است تا به گوشه و کنار کشور و دورهمی دوستانه برویم.

ابتلای افزون بر یکهزار نفر به کرونا در استان یزد

سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی هم تعداد بیماران بستری در بیمارستانهای استان را افزون بر یکهزار و ۱۰۵مورد بیان کرد و گفت: ۱۸۹ بیمار به دلیل شرایط حاد در بخش مراقبت های ویژه تحت درمان قرار دارند.

ابراهیم سلمانی افزود: آمار میانگین بستری‌های مشکوک به کرونا در کشور از هر ۱۰ هزار نفر ٨٠ نفر و در استان یزد از همین تعداد جمعیت، ۹۶ نفر است.

وی اظهار داشت:  هم استانی ها برای قطع زنجیره انتقال ویروس، از حضور در تجمعات خودداری کرده و حتی الامکان در منزل بمانند.