بغداد - ایرنا- انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با طیف وسیعی از نقطه نظرات مشابه و متضاد در بین تحلیلگران و سیاستمداران عراقی روبرو شده و هریک تلاش کرده است تا از منظر خود این انتخابات و نتایج آن را تجزیه و تحلیل کند.

به گزارش ایرنا، تحلیلگران و سیاستمداران عراقی را درخصوص نوع نگاه آنها به انتخابات آمریکا می توان به چند دسته تقسیم کرد.

یک دسته آنهایی هستند که اساسا معتقدند تغییر در کاخ سفید باعث تغییری در سیاست های آمریکا نمی شود. 

به نظر این دست از تحلیلگران، ابقای «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوری خواه در کاخ سفید یا به قدرت رسیدن «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات فرق چندانی با هم نمی کند.

«احمد الکنانی» نماینده ائتلاف «الفتح» از این دست سیاستمداران است که می گوید، سیاست خارجی آمریکا بویژه در خاورمیانه واحد است و با تغییر روسای جمهور تغییر نمی کند.

وی در عین حال معتقد است که اختلاف در این است که یک رئیس جمهور اهل گفت وگوی سیاسی است و یکی دیگر اهل تنش  آفرینی.

«کفاح محمود» مشاور رسانه ای دفتر «مسعود بارزانی» رئیس حزب دموکرات کردستان عراق نیز معتقد است که اصول بنیادین سیاست آمریکا با تغییر رئیس جمهور تغییر نمی کند. 

اما در مقابل دسته دیگری از سیاستمداران و تحلیلگران هستند که معتقدند با روی کار آمدن بایدن، ممکن است تغییراتی در سیاست خارجی آمریکا ایجاد شود.

«سعد المطلبی» عضو ائتلاف «دولت قانون» عراق از این دست سیاستمداران است و می گوید که اگر بایدن انتخاب شود، این امر به کاهش تنش ها در منطقه کمک خواهد کرد.

وی می افزاید که وضعیت منطقه ای با آمدن بایدن "بهتر" خواهد شد،‌ زیرا ممکن است که به توافقنامه هسته ای با ایران بازگردد.

به عقیده المطلبی، آمدن بایدن با توجه به کاستن از سطح تنش ها در منطقه، تاثیر مثبتی هم بر عراق خواهد داشت.

وی می گوید که اگر ترامپ پیروز شود، این امر برای منطقه و صلح و آرامش ،‌ ویرانگر خواهد بود و جانبداری او از رژیم اسرائیل بر همگان مشخص است و او تلاش خواهد کرد که در مسیر فشار برای عادی سازی روابط بین عراق و این رژیم وارد عمل شود؛ درحالی که جامعه عراق نسبت به این امر بسیار حساس و با آن مخالف است.

المطلبی بر این باور است که اگر ترامپ بماند، عراق با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد.

«محمد الکربولی» نماینده پارلمان عراق نیز به طور تلویحی معتقد است که تغییر رئیس جمهور باعث تغییر در سیاست آمریکا می شود.

وی در توئیتی می نویسد که اگر تغییر رئیس جمهور چیزی را در جوهره سیاست آمریکا تغییر نمی داد؛ این همه جار و جنجال برای رقابت بین بایدن و ترامپ ایجاد نمی شد. 

«حسین الدیک» از کارشناسان مسائل آمریکا هم از تفاوت جمهوری خواهان و دموکراتها می گوید و معتقد است که دموکراتها به طور کلی میانه روتر و دیپلماتیک تر درقبال کشورها و خاورمیانه عمل می کنند.

در همین حال، برخی دیگر از سیاستمداران عراقی معتقدند که آمریکا اساسا خیرخواه عراق نیست بلکه بدنبال این است که این کشور دنباله رو بوده و فاقد حاکمیت باشد.

«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون چنین نظری دارد و درباره انتخابات آمریکا بعید نمی داند که به "علت درگیری کنونی بین ترامپ بایدن، همان چیزی که برای گورباچف روی داد، تکرار شود".

وی می گوید: اصرار ترامپ بر عدم انتقال مسالمت آمیز قدرت، این کشور را در معرض فروپاشی قرار می دهد.

«زید العیسی» پژوهشگر و تحلیلگر سیاسی عراقی نیز با اشاره به همین رویکرد ترامپ می گوید که ترامپ به "شبه نظامیان"، افراط گرایان و تهدید برای یکسره کردن انتخابات متکی است.

العیسی بعد از ورود مسلح طرفداران ترامپ در ایالت آریزونا، همه احتمال ها را وارد می داند.

در همین حال، برخی دیگر از تحلیلگران و سیاستمداران عراقی  به روی کار آمدن احتمالی بایدن در کاخ سفید به دیده نگرانی می نگرند و یادآوری می کنند که بایدن ایده پرداز طرح تقسیم عراق است.

این دسته از سیاستمداران همچنین از جبهه بندی برخی طبقات سیاسی عراق در حمایت از پیروزی بایدن یا ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری انتقاد می کنند و مقاصد شوم آمریکا در قبال عراق را یادآور می شوند.

«فاضل جابر» نماینده ائتلاف الفتح از این دست سیاستمداران است که می گوید: فقط جاه طلبی های توسعه طلبانه در عراق و منطقه برای بایدن و ترامپ اهمیت دارد.

وی می گوید ویرانی های عراق به خاطر سیاست های ترامپ است و امیدی به بایدن که ایده پرداز طرح تقسیم عراق است، نمی رود.

به عقیده وی، هریک پیروز باشند، در مسیر نقشه های صهیونیستم و جاه طلبی های توسعه طلبانه حرکت خواهند کرد.

«عدی شعلان» دیگر نماینده ائتلاف الفتح نیز نظر مشابهی دارد و می گوید: چه بایدن پیروز شود و چه ترامپ، طرح آمریکا در عراق بعد از انتخابات ریاست جمهوری، تقسیم عراق به دولت های کوچکی برای تضعیف آن است. این طرح بدنبال پایان دادن به هرگونه نقش محوری مهمی برای عراق در منطقه و جهان است.

وی در عین حال تاکید می کند که پارلمان و جریان های سیاسی ملی برای جلوگیری از تقسیم عراق وارد عمل خواهد شد زیرا تشکل های سیاسی هرگونه طرحی برای تضعیف عراق را نمی پذیرند.

برچسب‌ها