علیرضا صبوری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بر مصرف بهینه برق در استان تاکید و اظهار داشت: ۳۴ درصد مشترکان بخش خانگی استان، مشمول بهره مندی از طرح برق امید هستند که با هدف اصلاح الگوی مصرف و حمایت از مشترکان کممصرف خانگی اجرا می شود.
وی افزود: در سال های گذشته بیشتر تمرکز شرکت در اوج مصرف، مدیریت بخش مصرف صنعت، کشاورزی، دستگاه های اجرایی و بقیه تعرفه های برق بوده است.
صبوری اظهار داشت: از آنجا که ۳۷ تا ۴۰ درصد کل مصرف برق کشور در بخش خانگی اتفاق می افتد و این شاخص در خراسان شمالی نیز بین ۳۷ تا ۳۹ درصد است، مشارکت جدی مشترکان بخش خانگی در فصل اوج مصرف ضروری است تا بتوانیم برق را به صنعت و تولید نیز برسانیم.
وی گفت: ۸۷ درصد کل مشترکان استان در بخش خانگی هستند که یکی از دغدغه های جدی در صنعت برق کشور اوج مصرف انرژی در تابستان است که هرساله از ابتدای خرداد تا پایان شهریورماه با مشکل رشد مصرف برق مواجه هستیم.
صبوری، اصلاح رفتار مصرفی مشترکان را از مهم ترین اهداف طرح برق امید ذکر کرد و افزود: اگر اعضای خانواده با الگوی مناسب مصرف آشنا شوند در آینده سفیران مناسبی در حوزه مدیریت انرژی شده و خود نیز به این رفتار صحیح عمل خواهند کرد.
وی اظهار داشت: برای نهادینه شدن بهتر این طرح، اهرم های تشویقی برای آن تعریف شده است همچنین برای گروه هایی که نتوانند خود را در چهارچوب کلی طرح تطبیق دهند، اهرم های تعرفه ای تعریف شده تا شاید با بازدارندگی رفتار مصرفی آنان را اصلاح کند.
وی توضیح داد: از مشترکان کم مصرف هیچ وجهی بابت عوارض برق و بیمه دریافت نمی شود اما طبق مصوبه هیات دولت این مشترکان نیز از پوشش کامل بیمه ای برخوردار خواهند بود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی اظهار داشت: علت رشد مصرف در اوج گرمای تابستانی ناشی از افزایش مصارف سرمایشی است، حدود ۵۰ درصد کل این مصرف سرمایشی در گروه مصارف خانگی است که بر این اساس طرحی ارایه شد تا از ۲ بعد، هم برای مشترکان و هم صنعت برق منافع برد - برد داشته باشد.
وی اجرای برق امید را مربوط به بخش خانگی دانست و افزود: بر اساس این طرح مشترکان خانگی به سه گروه کم مصرف، خوش مصرف و پرمصرف تقسیم شده اند، که کم مصرف به مشترکانی اطلاق می شود که میزان مصرف ماهانه آنان در هشت ماه غیر اوج مصرف، تا ۸۰ کیلووات ساعت در ماه است.
۳۵ درصد مشترکان خانگی برق استان کم مصرف هستند
صبوری افزود: ۳۵ درصد کل مشترکان بخش خانگی استان کم مصرف هستند که اگر در این مدت مدیریت مصرف را به گونه ای اعمال کنند که میزان مصرف آنان در همین محدوده باقی مانده و ادامه یابد، ۱۰۰ درصد بهای قبض مصرفی آنان بخشوده می شود.
وی اظهار داشت: میزان مصرف مشترکان خانگی خوش مصرف نیز بین ۸۰ تا ۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه است که شمار آنان در هشت ماه غیر اوج مصرف تابستانی در خراسان شمالی ۵۵ درصد مشترکان را دربرمی گیرد و در صورت اندکی مدیریت مصرف، می توانند خود را به جمع کم مصرف ها برسانند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی گفت: حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از مشترکان خوش مصرف می توانند به گروه کم مصرف ها بپیوندند تا قبوض مصرفی آنان نیز بخشوده شود.
وی میزان مصرف مشترکان پرمصرف را ماهانه بیش از ۲۰۰ کیلووات ساعت عنوان کرد که این دست حدود ۱۰ درصد از مشترکان بخش خانگی استان را شامل می شوند.
نصب پنل خورشیدی برای مشترکان پرمصرف
صبوری افزود: برای این دسته از مشترکان هم پیشنهادهایی وجود دارد که علاوه بر ارایه آموزش هایی توسط شرکت های مشاور در بخش مدیریت انرژی، می توانند نسبت به نصب پنل های خورشیدی کوچک ۲۰۰ تا ۳۰۰ واتی اقدام کنند.
وی اجرای طرح برق امید را از یک سو برای مشترکان و از سوی دیگر برای صنعت برق سودمند دانست و گفت: اجرای این طرح علاوه بر بهره مندی مشترکان کم مصرف خانگی از تخفیف بهای قبض مصرفی، برای شرکت برق نیز منفعت دارد زیرا با کاهش مصرف برق، دیگر به سرمایه گذاری، ظرفیت سازی در شبکه های بالادستی، نیروگاهی، انتقال فوق توزیع و توزیع نیازی نیست.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی گفت: دولت برای اجرای طرح برق امید ۶ ماه فرصت داده است و پس از این مدت ممکن است تعرفه های بازدارنده برای مشترکان پر مصرفی که نخواهند رفتار مصرفی خود را اصلاح کنند، اعمال شود.
وی افزود: برای گروه مشترکان خانگی پر مصرف برخی اهرم های بازدارنده که بخشی از آن می تواند تعرفه های هشداری یا افزایشی باشد همچنین ایجاد زیرساخت هایی مانند بهره مندی از انرژی خورشیدی تعریف می شود به گونه ای که مقرر شده است با همکاری یک شرکت، نسبت به نصب پنل های خورشیدی با ظرفیت های کم ۱۰۰، ۲۰۰ و ۳۰۰ وات با تسهیلات با نرخ بهره پایین برای آنان اقدام شود تا بتوانند با این میزان تولید، مصرف ماهانه خود را کاهش دهند.
وی اظهار داشت: عمده تمرکز روی مشترکان پرمصرف است که به گروه خوش مصرف پیوسته و یا مشترکان خوش مصرف بتوانند با مدیریت مصرف خود را در گروه کم مصرف جای دهند.
صبوری افزود: هدف گذاری ما این است که ۱۵ درصد از مشترکان خوش مصرف را به یک پله پایین تر سوق دهیم تا در گروه کم مصرف ها قرار بگیرند و ۱۵ درصد از مشترکان پرمصرف را نیز بتوانیم به محدوده مشترکان خوش مصرف هدایت کنیم.
وی اظهار داشت: امیدوار هستیم با مجموعه فعالیت های انجام شده و تدابیر اتخاذ شده ۱۵ درصد از کل سبد مصرفی تعرفه برق خانگی را کاهش دهیم و ظرفیت برای مصرف صنعتی و کشاورزی در استان بیشتر ایجاد شود تا تولید و اشتغال رونق یابد.
وی شناسایی مشترکان بخش خانگی، اطلاع رسانی و آگاهی بخشی، عملیات اجرایی در طرح برق امید و پایش مشترکان را از جمله اهداف و برنامه های پایش روی شرکت توزیع نیروی برق استان ذکر کرد.
شرکت برق خراسان شمالی ۳۶۷ هزار مشترک دارد که از این تعداد ۳۰۸ هزار مشترک معادل ۸۴ درصد مشترکان بخش خانگی، ۴ درصد ادارات و دستگاههای خدمات رسان، یک درصد بخش کشاورزی، کمتر از یک درصد صنعتی و ۱۰ درصد سایر مصارف است.
با احتساب برق مصرفی مشترکان بزرگ صنعتی از جمله پتروشیمی، سیمان، ریخته گری و آلومینا، مصرف برق استان به ۳۸۰ تا ۴۰۰ مگاوات نیز می رسد.
خراسان شمالی ۸۶۳ هزار نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آنان در روستاها سکونت دارند.