به گزارش روز شنبه ایرنا از معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، در نشستی با حضور ستاری، اعضای پیشین کمیتههای تخصصی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور تودیع و اعضای جدید این کمیته معرفی شدند.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری در این مراسم با قدردانی از تلاشها و زحمات اعضای پیشین کمیتههای تخصصی بر ادامه مسیر حمایت از پژوهشهای توسعهدهنده مرزهای دانش و فناورانه تأکید کرد.
ستاری گفت: ساختار و ماهیت صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران بر توسعه علمی کشور توجه دارد.
وی افزود: پایه علمی و دانشی زیستبوم دانشبنیان بر پژوهشهای کارآمد استوار است و این صندوق توانسته است در مسیر هدایت و حمایت این پژوهشها نقشی اثربخش داشته باشد؛ مسیری که در ادامه راه نیز باید با قوت و شتاب بیشتری دنبال شود. در این مسیر معاونت علمی و فناوری نیز همچون گذشته این روند را حمایت میکند.
توجه به پژوهشهای مرز دانش و توسعه علمی
رییس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران نیز این صندوق را حائز نقشی اثربخش در پیشبرد سیاستهای علم و فناوری دانست و گفت: برای تحقق این هدف راهکارهای متعددی در نظر گرفتیم تا با عملی کردن آنها این مسیر با شتاب بیشتری پیموده شود.
ایمان افتخاری با اشاره به گامهای پیموده شده توسط صندوق برای حمایت و توسعه پژوهشهای مرز دانش و فناورانه، افزود: این حمایتها از پژوهشهای مرز دانش و کاربردی، با مبنا قرار دادن کیفیت پژوهش و اثربخشی آن صورت می گیرد؛ ضمن این که ترویج و مردمی سازی دستاوردهای علمی نیز در اولویتهای صندوق قرار دارد.
نقش فرادستگاهی صندوق حمایت از پژوهشگران
عضو هیأت امنای صندوق پژوهشگران و فناوران کشور نیز با تأکید بر حفظ ماهیت فرابخشی صندوق تاکید کرد: صندوق حمایت از پزوهشگران و فناوران، روند تکاملی بسیار خوبی را طی کرده و توانسته است پروژههای پژوهشی مهمی را حمایت کند.
محمد فرهادی با بیان اینکه ظرفیتهای این صندوق به نسبت منابع اختصاص داده شده بسیار بیشتر بوده است، ادامه داد: اگر صندوق بتواند همچنان نقش فرانهادی خود را ایفا کند میتواند در ایفای نقش راهبردی خود در توسعه پژوهشهای مرز دانش و توسعهای، اثربخش و راهگشا باشد.
اثربخشی در توسعه پژوهشها
محمدمهدی شیخ جباری از اعضای جدید کمیته تخصصی صندوق، با اشاره به اینکه ساختار صندوق حمایت از پژوهشگران پویا و نوآورانه است، گفت: این حمایتها ارزنده و پربرکت است و این صندوق، نسبت به میزان توانایی بودجهای خود، خروجی قابل ملاحظهای داشته است.
وی افزود: ماهیت چابک و پویایی این صندوق، مزیت آن نسبت به دیگر ساختارهای حمایتی از پژوهشها به شمار میرود و اگر همین طور چابک بماند، قطعا کارآمد و ماندگار خواهد بود.
همچنین حسین بهاروند عضو کمیته تخصصی زیستشناسی تکوینی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری با اشاره به اینکه برونداد این صندوق نسبت به منابع و ورودیهای آن درخور توجه است، گفت: خوشبختانه این صندوق در مدت فعالیت خود توانسته است به رشد و رونق علم و پژوهش کشور کمک شایانی داشته باشد و برای حفظ این روند لازم است نقشی فرابخشی خود را ادامه دهد.
وی همچنین بیان کرد: پروژههای پژوهشی و تحقیقات مرز دانش در حوزههای گوناگون توسط این صندوق حمایت میشوند و در نقاط ریسک بالا که پژوهشها به چالش برمیخورند به حمایت از آنها میآید.
ارتباطات و منابع دو ضرورت توسعه صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران
محمدرضا آراستی، دیگر عضو جدید کمیته تخصصی گفت: صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور بارقه امیدی برای پژوهش های مرز دانش و کاربردی است. این صندوق در جایی ایستاده است که خلأهای موجود در ساختار پژوهش و فناوری را به خوبی پر میکند.
وی با تاکید بر توجه این صندوق به پژوهش های مرز دانش و با رویکرد توسعه علم ادامه داد: از ضرورت های مهم برای اثربخشی این صندوق، حمایت از پژوهشهایی است که هنوز در دامنه تجاری قرار نگرفتهاند و یا مرزهای دانش را توسعه میدهند و یا مرحله «دره مرگ» گذر از پژوهش پایه به مرحله تجاری سازی را طی می کنند. همچنین حرکت به سمت تنوع منابع، یکی از ضرورتهایی به شمار می رود که در فعالیتهایش باید به آن توجه کند.
آراستی، از اهمیت گسترش ارتباطات بنیاد علم و شبکه سازی گفت و خاطرنشان کرد: اگرچه صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران دامنه ارتباطات خوب و گسترده ای دارد، اما این شبکه ارتباطی قابل گسترش و بهبود است.
محمود فتوحی عضو جدید کمیته تخصصی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، وجود سیاست های پایدار را یکی از مزیتهای صندوق عنوان کرد و افزود: خوشبختانه بر مبنای این سیاست های پایدار، اقدامات ارزنده ای در حمایت از پژوهش صورت گرفته که با توجه به منابع محدودی که در اختیار صندوق بوده، نسبت به الگوهای مشابه در سراسر جهان ویژه و موفق است.
فتوحی افزود: میزان بودجه و خروجی این صندوق قابل مقایسه نبوده و عملکرد حمایتی این صندوق، از پژوهش های بنیادی، کاربردی و توسعه ای بسیار درخشان بوده است.
وی با بیان اینکه پروژههای صندوق با تخصیص اعداد و ارقام بسیار ناچیز خروجی های قابل توجهی داشتهاند، ادامه داد: جایگاه صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران درخور توجه است و موفق شده به توسعه پژوهشها کمک کند.
صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری از سال ۱۳۸۲ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت خود را آغاز کرد. هدف اصلی از تشکیل صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور انجام وظایف بنیاد ملی علم ایران است.