پیش از این، تلاشهای بسیاری برای تمدید پایتختی کتاب در شیراز صورت گرفت که در نهایت به تداوم این عنوان تا شهریور ۱۴۰۰ انجامید؛ حالا، پایتخت کتاب ایران در حالی به هفته کتاب وارد میشود که محدودیتهای مقابله با کرونا از دو هفته پیش شدت یافته است.
با اینکه شهردار شیراز اعلام کرد این شهر تنها به عنوان پایتختی کتاب ایران اکتفا نکرده و در حال تکمیل پرونده برای حضور در جمع نامزدهای پایتختی کتاب جهان است، به نظر میرسد شیوع کرونا کار را برای نهادهای متولی دشوارتر کرده است؛ زیرا هم برگزاری برنامههای مردممحور در حال حاضر تقریبا ناممکن است، هم ایجاد زیرساختهای مناسب با کندی روبهرو است و هم اتکای برگزارکنندگان حول محور تکرار برنامههای گذشته میچرخد و خلاقیت از اجرای برنامهها پر کشیده است.
بوستان مطالعه همچنان در دست احداث
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس در آستانه هفته کتاب اعلام کرده که قرار است در بیستوهشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، در شیراز ۲۷ برنامه متنوع برگزار شود که البته همه برنامهها بهصورت مجازی است و مردم نمیتوانند بهصورت حضوری در آن مشارکت داشته باشند.
صابر سهرابی از آغاز عملیات اجرایی ساخت بوستان بزرگی به نام بوستان مطالعه سخن گفته است؛ همان موضوعی که شهردار شیراز در باره آن گفته بود که در زمره برنامههای قطعی شیراز برای توسعه زیرساختهاست و ۳۵درصد نیز پیشرفت فیزیکی دارد.
راهافتادن اتوبوس کتاب در شهر و نیز آغاز عملیات اجرایی کتابخانه عمومی شهر صدرا که سالها مطالبه مردم بود و در کشوقوس انتخاب زمین مانده بود، از دیگر برنامههاست.
نمایشگاه مجازی کتاب در راه است
به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، موضوع برگزاری نمایشگاه کتاب هم با رونمایی از یک نرمافزار موبایلی با عنوان "قاصدک" رفع خواهد شد، این نرمافزار امکان دسترسی مجازی به کتابفروشیها، کتابخانهها و کافهکتابهای شیراز را فراهم میکند و قابلیت برگزاری نمایشگاه مجازی را نیز دارد.
نامگذاری و ساخت نماد شهری کتاب، از دیگر درخواستهای مکرر فرهنگوران شیرازی در سالهای اخیر و به ویژه بعد از کسب عنوان پایتختی کتاب بوده است که آنچنان که اعلام
شده در هفته کتاب به سرانجام خواهد رسید.
سهرابی راهاندازی چهار کتابخانه در چهار فرهنگسرای بهمنبیگی، علوی، شهروند و کارآفرین شهر شیراز را دیگر برنامه این هفته معرفی کرد.
رنگ تکرار بر برنامههای هفته کتاب
مرمت و بازسازی کتابخانه شهید دستغیب که در اردیبهشتماه ۹۹ آغاز شده و همچنان مراحل بازسازی آن به اتمام نرسیده، اجرای طرح ورزشکاران دوستدار کتاب، کودکان دوستدار کتاب و آتشنشانان دوستدار کتاب که در سال گذشته هم رونمایی شده و هم برگزار شده، رونمایی از دانشنامه زنان نامدار شیراز که هفتم آذرماه سال ۹۸ یعنی قریب به یک سال پیش رخ داد و اجرای طرح سفیر کتاب که از جمله برنامههای همیشگی نهاد کتابخانههای عمومی است نیز در فهرست برنامههای متنوع اعلامی دیده میشود که درواقع به نام هفته کتاب فارس زده شده است.
عنوان هایی که در پی می آید و برای هفته کتاب امسال اعلام شده، نشانگر برگزاری چنین برنامه هایی در سال های پیش است:
پیر کتابخانههای فارس در مسیر جوانسازی
کشتیگیران و بسکتبالیستهای شیرازی به شبکه دوستدار کتاب پیوستند
شبکه آتش نشانان دوستدار کتاب شیراز راه اندازی شد
دانشنامه زنان نامدار شیراز رونمایی شد
سایر برنامهها همچون گذشته درباره اهدای کتاب به شهرها، روستاها و مدارس کمبرخوردار شیراز است؛ همچنین تقدیر از نویسندگان شیرازی که در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی نقش داشتهاند، مسابقه مجازی کتابخوانی، نقد مجازی کتابهای نویسندگان شیراز، تقدیر از خادمان کتاب و کتابداران کتابخانههای شیراز، رونمایی از کتاب صوتی ویژه نابینایان، راهاندازی تور مجازی بازدید از کتابخانههای فعال و اجرای سرود همگانی مجازی با موضوع کتاب هم از دیگر برنامه های این دوره عنوان شده است.
در این میان اما، از اجرای طرح "سینماکتاب" یاد شده که با توجه به تعطیلی قریب به هشت ماهه همه سینماهای شیراز باید دید که به چه صورت و با چه تدابیری برگزار خواهد شد.
پویش بهترین کتابهایی که خواندهام، دعوتی برای مطالعه
در سوی دیگر، فعالان حوزه فرهنگ و هنر در تلاشاند برای برگزاری هفته کتاب برنامههایی ترتیب دهند تا به هر گونهای شور کتابخوانی را ایجاد کنند؛ از جمله نوید جعفری، نایب رئیس انجمن تئاتر فارس که با تعطیلی تئاتر به معرفی کتاب روی آورده و پویشی با عنوان "بهترین کتابهایی که خواندهام" را در فضای مجازی و در صفحه اینستاگرام خود با عنوان هنر پارس راهاندازی کرده است.
این هنرمند از مردم خواسته است با ارسال عکسی از کتابهایی که خواندهاند، کتاب مورد علاقه خود را برای عموم مردم معرفی کنند یا در فیلمی یکدقیقهای به معرفی آن بپردازند.
پنج درصد کتابفروشیهای فارس در طرح پاییزه کتاب مشارکت میکنند
افزون بر این برخی کتابفروشهای استان فارس و شیراز هم با شرکت در طرح پاییزه کتاب، از فرصت معرفی و فروش کتابها با تخفیف مصوب وزارت ارشاد استفاده کردهاند.
آنگونه که معاون فرهنگی ارشاد فارس اعلام کرده، ۳۷ کتابفروشی در شیراز و ۷ کتابفروشی در شهرستانهای فارس به طرح پاییزه کتاب ۱۳۹۹ پیوستهاند که معادل پنج درصد کل کتابفروشیهاست.
این در حالی است که در طرح تابستانه کتاب که با مشارکت ۴۳ کتابفروشی برگزار شد، کتابفروشها بیش از ۲میلیارد ریال کتاب فروختند.
مهدی امیدبخش ابراز داشت: شروع طرح پاییزه کتاب امسال از ۲۴ تا ۳۰ آبانماه ۹۹ و همزمان با هفته کتاب است و سقف مجاز خرید حداکثر ۲۰۰ هزار تومان و سقف یارانه خرید برای هر خریدار نیز ۴۰ هزار تومان است.
بیستوهشتمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران از ۲۴ تا ۳۰ آبانماه ۱۳۹۹ با شعار «دانایی؛ مانایی» برگزار میشود.
بهمن ۹۸ اعلام شد که شیراز عنوان پایتختی کتاب ایران را برای سال ۹۹ از آن خود کرده است که بنا به گفته معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس این عنوان تا شهریور ۱۴۰۰ تمدید شد.