به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از رویترز، احتیاط دولت مکزیک در خصوص ارسال پیام تبریک به جو بایدن ظاهرا به این دلیل است که مکزیکوسیتی می خواهد از بروز هرگونه تنش احتمالی بین مکزیک و آمریکا در چند ماه باقی مانده از دولت ترامپ جلوگیری کند.
«آندرس مانوئل لوپز اوبرادور» رییس جمهوری مکزیک روز شنبه در یک تلاش آشکار برای جلوگیری از بروز هرگونه تنش احتمالی با واشنگتن اعلام کرد تا زمان زمان مشخص شدن نتیجه اقدام حقوقی و شکایت ترامپ درخصوص نتیجه انتخابات، به رییس جمهوری منتخب آمریکا تبریک نمیگوید.
«جو بایدن» دموکرات که دیروز شنبه پیروز انتخابات سه نوامبر (۱۳ آبان) اعلام شد و آرای بدست آمده در ایالت پنسیلوانیا، آرای الکترال وی را از ۲۷۰ رای لازم برای پیروزی پیشتر برد.
مکزیک به عنوان همسایه جنوبی آمریکا، با بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار تجارت سالانه مهمترین شریک تجاری ایالات متحده است و روابط دوجانبه با همسایه شمالی برای این کشور آمریکای مرکزی اهمیت بالایی دارد.
لوپز اوبرادور در یک نشست خبری پس از اعلام پیروزی بایدن گفت: «با توجه به انتخابات آمریکا، ما منتظر میمانیم تا همه مسائل حقوقی حل شود. من نمیتوانم به یک نامزد یا دیگری تبریک بگویم. من میخواهم صبر کنم تا روند انتخابات به پایان برسد» .
شخص رییس جمهوری مکزیک نیز پیش از پیروزی در سومین دورهای که به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری سال ۲۰۱۸ شرکت کند، دوبار دیگر و در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۱۲ ادعای تقلب را در انتخابات مطرح کرده بود.
از سوی دیگر، اکراه لوپز اوبرادور برای تبریک پیروزی بایدن در تضاد با تبریک سال گذشته وی به «اوو مورالس» رییس جمهوری پیشین بولیوی است که علی رغم ادعای مخالفان مبنی بر تقلب در انتخابات بود.
مقامات مکزیکی تصمیم رییس جمهوری کشورشان مبنی بر تبریک نگفتن به بایدن را به دلیل تمایل وی برای جلوگیری از برانگیختن خشم ترامپ در زمان باقی مانده در کاخ سفید دانستند.
یک مقام مکزیک در این خصوص و درباره تناقض آشکار رفتار رییس جمهوری مکزیک در برابر آمریکا در مقایسه با بولیوی گفت: «بولیوی سه هزار کیلومتر مرز با مکزیک ندارد. برای ما مهم است که در همین زمان باقیمانده روابط خوب و صلح امیزی با همسایهمان داشته باشیم» .
لوپز اوبرادور نیز در اظهاراتی این تصمیم خود را از نظر سیاسی محتاطانه توصیف کرد. وی گفت که هم با ترامپ و هم با بایدن که به گفته وی از یک دهه قبل آشنایی دارد، رابطه خوبی داشته است.
به نظر میرسد لوپز اوبرادور قصد دارد در همین زمان اندک باقیمانده تا ۲۰ ژانویه (یکم بهمن) که ترامپ در کاخ سفید میماند، روابط خود را حفظ کند. ترامپ از آغاز ریاست جمهوری خود مهاجران مکزیکی را متجاوز و قاچاقچی اسلحه خواند و قول داد مانع ورود این مهاجران به خاک آمریکا شود.
در زمان ترامپ، مکزیک مجبور شد برای جلوگیری از مواجه شدن با تعرفههای تجاری، به تقاضای ناگهانی رییس جمهوری آمریکا مبنی بر منع ورود مهاجران مکزیکی به آمریکا تن دهد.
با این حال و با وجود آنکه ترامپ خواسته خود را به لوپز اوبرادور تحمیل کرد، رییس جمهوری مکزیک روابط مناسبی با کشور همسایه شمالی خود ایجاد کرد. روابطی که واشنگتن نیز براساس آن از هرگونه انتقاد از سیاستهای اقتصادی نسبت به مکزیک خودداری کرد و مزیک هم به مین دلیل مراتب قدردادنی خود را از ترامپ اعلام کرد.