سنندج - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان گفت: براساس آخرین برآوردها، سالانه ۱۴۰ میلیون مترمکعب آب شرب در ۲۸ شهر و روستاهای این استان مصرف می‌شود.

 کامران خرم روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سالانه در مجموع یک میلیارد و ۶۷ میلیون مترمکعب آب در بخش‌های مختلف شرب، کشاورزی و صنعت کردستان به مصرف می‌رسد.

وی با بیان اینکه سهم بخش کشاورزی از این مصرف ۸۵۲ میلیون مترمکعب است، اضافه کرد: حدود ۹۰ درصد مصرف آب سالانه این استان در بخش کشاورزی و مابقی در بخش‌های شرب و صنعت است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کردستان به افزایش دمای هوا در استان طی ۴۴ سال اخیر و افزایش تبخیر آب‌های سطحی اشاره کرد و افزود: میانگین دمای هوای استان در حال حاضر به  ۱۲.۳ درجه سانتیگراد رسیده و بیش از ۵۰ درصد آب‌های ناشی از بارندگی تبخیر می‌شود.

خرم با بیان اینکه میانگین بارندگی سالانه این استان ۴۴۰ میلیمتر است، تاکید کرد: به استثنای سنندج، سقز و بانه، آب سایر شهرهای استان از طریق منابع آب زیرزمینی تامین می‌شود، بنابراین مصرف بهینه آب ضروری است.

وی اظهار داشت: آبرسانی سقز از محل سد چراغ ویس، آبرسانی به قروه و دهگلان از طریق خط انتقال سد آزاد، آبرسانی به شهرستان بیجار از محل سد سیازاخ و آبرسانی به مریوان از محل سد گاران در دست اجرا است.

استان کردستان با جمعیت یک میلیون و ۶۰۳ هزار نفری، دارای ۱۰ شهرستان، ۲۸ شهر، ۳۱ بخش، ۸۶ دهستان و یک هزار و ۶۶۷ روستای دارای سکنه است.

کردستان، استانی کوهستانی و اقلیم آن متاثر از توده‌های هوای گرم و مرطوب مدیترانه‌ای است که موجب بارندگی‌هایی در بهار و ریزش برف در زمستان‌ها می‌شود.
یشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلی‌متر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلی‌متر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.

از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.

تعداد دشت‌های استان ۹ مورد بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ مورد دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشت‌های قروه، دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه محسوب می‌شود.  
۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان است و چهار سد قشلاق، سنگ‌سیاه، عباس آباد بانه و سد زریوار به بهره‌برداری رسیده است.