به گزارش ایرنا، روز پنجشنبه دهم مهر ماه امسال اعضای شورای ملی زعفران در نشستی با حضور برخی نمایندگان استانهای خراسان رضوی و خراسان جنوبی در مجلس شورای اسلامی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران، قیمت کف خرید این محصول در سال جاری را اعلام کردند.
در این نشست که در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، حداقل قیمت خرید هر کیلوگرم گل زعفران توسط فعالان، تجار و صادرکنندگان یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، قیمت خرید هر کیلوگرم پوشال زعفران ۱۶۰ میلیون ریال و قیمت خرید هر کیلوگرم نگین ۲۰۰ میلیون ریال تعیین شد.
همچنین مقرر شد تسهیلاتی به مبلغ ۱۰ هزار میلیارد ریال با نرخ سود ۱۵ درصد به کسانی که متقاضی هستند و اهلیت آنها توسط شورای مرکب از اعضای شورای ملی زعفران، نمایندگان مجلس و نمایندگان کشاورزان تایید شده، پرداخت شود و این افراد موظف به رعایت نرخ تعیین شده برای خرید زعفران از کشاورزان هستند.
معاون استاندار و فرماندار ویژه تربتحیدریه روز یکشنبه در نخستین روز اجرای طرح خرید حمایتی زعفران در این شهرستان، در بازدیدی که به همراه مسوولان دستگاه قضایی این خطه از نحوه اجرای این طرح در اداره تعاون روستایی داشت، طی گفت و گو با خبرنگاران افزود: بعد از پایان جلسه شورای ملی زعفران که در مشهد برگزار شده بود، برخی از همان افراد حاضر در جلسه در تماس تلفنی با من اعلام داشتند که حتی اگر آن ۱۰ هزار میلیارد ریال را هم به ما بدهید به دلیل بالا بودن قیمت مصوب، نه بازار داخلی و نه بازار جهانی کشش این مبلغ از پیش تعیین شده را ندارد.
علی رستمی افزود: آنها همچنین گفتند به این کار نداریم که هزینه تولید برای کشاورزان افزایش یافته اما به هر حال بازار جهانی هم قانون خاص خودش را دارد.
وی ادامه داد: هر چند مصوبات این جلسه زمان را از دست ما خارج کرد، اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم از دولت بخواهیم همچون سنوات گذشته وارد عمل شود و جای خالی شورای ملی زعفران را پر کند و البته وزارت جهاد کشاورزی قول داد مشکل پارسال تکرار نشود و در پرداختها تعللی صورت نگیرد.
فرماندار تربتحیدریه گفت: باید به سوی ایجاد و توسعه تعاونی و اتحادیه قوی و همچنین ایجاد کارخانه فرآوری زعفران حرکت کنیم تا از خام فروشی این محصول مهم جلوگیری شود.
وی افزود: نکته دیگری که کشاوز ما باید مد نظر داشته باشد افزایش میزان بهرهوری محصولات است و این بدان معناست که زعفرانکاران باید میزان تولید خود را از ۳.۵ کیلوگرم در هکتار به هشت تا ۱۰ کیلوگرم در هکتار برسانند.
رستمی ادامه داد: حرکت به سوی تکنولوژی برداشت، پرکنی و همچنین ایجاد سردخانههایی که گل را در فصل برداشت نگهداری کند تا در باقیمانده سال گل را از سردخانه خارج و اقدام به پرکنی کنند، از دیگر مواردی است که باید مد نظر داشت.
رییس اداره تعاون روستایی تربتحیدریه نیز گفت: طرح خرید حمایتی زعفران که از ۱۱ آبان ماه امسال آغاز شد تا ۳۰ آذر ماه ادامه دارد.
نسرین شیبانی افزود: طبق دستورالعمل ابلاغی، زعفران نگین کیلویی ۱۳۰ میلیون ریال و زعفران پوشال مرغوب نیز کیلویی ۱۱۰ میلیون ریال از کشاورزان خریداری میشود.
وی با بیان اینکه امسال تنها همین ۲ نوع زعفران از کشاورزان خریداری میشود ادامه داد: پارسال ۱۱ تن و ۶۰۰ کیلوگرم زعفران از کشاورزان منطقه خریداری شد اما امسال به دلیل شیوع کرونا، پیشبینی میشود زعفران کمتری خریداری شود.
رییس اداره تعاون روستایی تربتحیدریه در ارتباط با نحوه تسویه حساب با کشاورزان نیز گفت: طبق تصمیم اتخاذ شده، ۳۰ درصد بهای محصول تحویلی از کشاورزان پس از تامین اعتبار و از طریق چک لیست ارسالی توسط اداره تعاون روستایی شهرستان، به طور مستقیم به حساب زعفرانکاران واریز خواهد شد.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد باقیمانده قیمت محصول نیز مدت سه ماه نزد تعاون روستایی امانت خواهد ماند افزود: کشاورزان میتوانند قبل از انقضای این مدت با بازپرداخت پول سازمان و هزینههای مترتب بر آن، تمام محصول خود را باز پس گیرند و آن را با قیمت دلخواه در بازار به فروش برسانند.
شیبانی ادامه داد: در غیر این صورت بعد از گذشت سه ماه، ۷۰ درصد باقیمانده محصول زعفران به مالکیت تعاون روستایی در خواهد آمد و وجه آن نیز بعد از تامین اعتبار توسط این نهاد به زعفرانکاران پرداخت میشود.
طرح خرید حمایتی زعفران ظرف سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ به میزان افزون بر ۲۵ تن انجام شد.
از مجموع نزدیک به ۹۰ هزار هکتار اراضی زیرکشت زعفران استان خراسان رضوی، هشت هزار و ۸۰۰ هکتار آن یعنی معادل ۱۲ درصد به شهرستان تربتحیدریه اختصاص دارد.
بیش از ۱۲ هزار نفر بهرهبردار کشاورزی که معادل ۷۹ درصد نیروی کار تربتحیدریه است، در گستره ۹۰ هزار هکتاری زمینهای کشاورزی و باغی این شهرستان به کشاورزی اشتغال دارند.
یکی از شاخصترین محصولات این شهرستان که در ایران و جهان رتبه نخست را به خود اختصاص داده زعفران است که میزان کشت آن هشت هزار و ۸۰۰ هکتار با میانگین تولید چهار کیلوگرم در هکتار و با تولید سالانه ۳۵ تُن است.
در استان خراسان رضوی ۱۱۷ هزار خانوار به کشت زعفران مشغول هستند که از این میزان بین ۱۴ تا ۱۵ هزار خانوار زعفرانکاران تربتحیدریه هستند.
هم اکنون به ازای هر هکتار زمین زعفران، ۲۲۰ نفرروز مشغول کار هستند و در کل ۷۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و ۲ تا سه برابر این رقم، اشتغال غیرمستقیم به دست میآید.
مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربتحیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.