قم - ایرنا - رئیس مرکز مولفه های بنیادین نظام اسلامی(مبنا) با اشاره به فعالیت یک شبکه نخبگانی وسیع در این مرکز پژوهشی گفت: سامانه ایده پردازی کشور را باید راه‌اندازی و در کمترین زمان ایده‌ها را جمع‌آوری و به نهادهای اجرایی و تصمیم‌گیری ارسال کنیم.

محمدتقی دشتی روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران افزود: بیش از ۵۰۰ نخبه حوزوی و دانشگاهی در حل مسائل به این مرکز کمک می‌کنند و این سرمایه‌ای است که باید بیش‌ازپیش آن را گسترش دهیم.

وی با اشاره به برخی از نواقصی که در امر پژوهش کشور وجود دارد اظهار داشت: پژوهش در کشور ما مساله محور نیست و عمده پژوهش‌های ما موضوع محور و غیر مساله محور است.

وی فاقد اولویت‌بندی بودن را نیز از نواقص و ایرادهای پژوهش کشور عنوان کرد و افزود: گاهی کشور به مسائلی نیاز دارد ولی حوزه و دانشگاه به مسائل دیگری می‌پردازند و این اولویت‌بندی در کار پژوهش صورت نگرفته است.

دشتی، بومی نبودن را نیز از دیگر مشکل‌های پژوهش کشور ذکر کرد و گفت: برخی از پژوهش‌هایی که در کشور صورت می‌گیرد مساله اصلی و مِتُد بومی کشور به شمار نمی‌آید.

وی تک بودن پژوهش‌ها و روش‌های انجام پژوهش را موردتوجه قرار داد و تصریح کرد: تنها از یک منظر مسائل و موضوع‌ها را دیدن، نسخه‌های ناقصی را به جامعه ارائه می‌کند و مساله حل نمی‌شود.

دشتی اذعان داشت: در حال حاضر روش‌های پژوهشی کهنه‌ای که در قرن ۱۹ میلادی در اروپا طی می‌شد در عرصه پژوهش ما اجرا می‌شود و این شایسته و زیبنده کشور فرهیخته‌ای مثل ایران نیست.

وی اضافه کرد: کارهای تکراری، موازی کاری و تشتت و پراکنده‌کاری باعث می‌شود تا روبه‌جلو حرکت نکنیم.

رئیس مبنا در بخش دیگری از سخنان خود رسالت این مرکز پژوهشی را در سه حوزه دین، فرهنگ دینی و نهادهای دینی دانست و بیان داشت: این مرکز درصدد پژوهش، مساله شناسی و آسیب‌شناسی در حوزه دینی و فرهنگ دینی نظام اسلامی است.

وی بابیان اینکه مرکز مبنا مبتنی با این رسالت سه گروه پژوهشی دارد افزود: گروه فرهنگ دینی، گروه نهادهای دینی که عمدتا شامل حوزه و روحانیت است و همچنین گروه پژوهشی مردم‌سالاری دینی که موضوع ولایت‌فقیه و دولت اسلامی است ازجمله این گروه‌ها می‌باشد.

وی بابیان اینکه مرکز پژوهشی مبنا یک مرکز مساله شناس و آسیب‌شناس در حوزه دینی و فرهنگی است تصریح کرد: تخصصی‌تر از این مرکز هیچ مرکز مساله شناس و آسیب‌شناس دینی و فرهنگی در کشور وجود ندارد.

دشتی یادآور شد: بیش از صدها مساله دینی و فرهنگی که شناسایی و پژوهش شده است ۴۰ مورد آن در قالب پژوهش‌نامه افق مکث منتشرشده و یا در حال انتشار است.

رئیس مبنا ویژگی دیگر این مرکز را جریان شناسی خواند و گفت: اگر ما نتوانیم وضعیت جریان‌های مختلف را خوب شناسایی، توصیف و تبیین کنیم، این جریان‌ها مساله تولید می‌کنند و ما نیز مدام در حال جمع‌آوری مساله هستیم.

وی افزود: نسبت این جریان‌ها با اندیشه انقلاب اسلامی نیز باید مشخص شود برخی از این جریان‌ها با اندیشه انقلاب اسلامی همراه هستند، برخی نیز بی‌تفاوت می‌باشند و برخی نیز زاویه و یا تضاد دارند که باید در بحث‌های دینی و فرهنگی شناسایی و برآورند شوند.

دشتی ادامه داد: به‌رغم تاکیدهای رهبر معظم انقلاب هنوز نظریه دولت اسلامی نداریم و این مرکز چند سال است که روی این نظریه کار می‌کند و به‌زودی نیز این محصول را ارائه خواهد کرد.

رئیس مرکز پژوهشی مبنا در پایان بیان کرد: این مرکز پژوهشی قصد دارد به‌عنوان یک اندیشکده و پژوهشکده امین، متخصص و دلسوز در تراز نظام اسلامی حوزه‌های علمیه و نظام را در حل مسائل مختلف کمک کند.