مشارکت بی سابقه مردم آمریکا در انتخابات سوم نوامبر این پرسش را در میان نخبگان دانشگاهی و تحلیل گران سیاسی مطرح ساخته که دلایل اصلی حضور نزدیک به ۷۰ درصدی مردم آمریکا در این دور از انتخابات چیست؟ تا قبل از روز سوم نوامبر نزدیک به ۱۰۰ میلیون آمریکایی رای خود را از طریق صندوق های پست ارسال کرده بودند. این میزان رای گیری پستی تقریبا سه چهارم کل آمار مشارکت در سال ۲۰۱۶ بود. حضور مردم به خصوص در ایالت های کلیدی که به ایالت های چرخشی هم معروف اند؛ بیش از سایر ایالت ها بود. ایالت های نظیر پنسلوانیا، میشیگان، ویسکانسین و جورجیا، آمار مشارکت بسیار بالا بود. در مجموع از کل ۲۴۰ میلیون آمریکایی واجد شرایط رای دهی، حدود ۱۵۰ میلیون آمریکایی سرجمع در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کردند.
چرایی رای مردم به بایدن
نتیجه رای گیری، به خصوص در ایالت های چرخشی پرده از یک واقعیت مهم در این دور از انتخابات آمریکا دارد. این واقعیت که برخلاف شعارهای ترامپ و اینکه رفاه و آسایش نصیب مردم آمریکا شده است؛ عمق نارضایتی از سیاست های ترامپ بسیار بالاست. کشته شدن حدود ۲۵۰ هزار آمریکایی در اثر بیماری مهلک کرونا، افزایش آمار بیکاری به رقم ۱۲ درصد و کاهش نرخ اشتغال گواه بر ناکارآمدی سیاسی و اقتصادی ترامپ در طی چهار سال صدرات اش بر کاخ سفید دارد. با نگاهی عمیق به سرنوشت انتخابات در ایالت های تاثیرگذار آمریکا، ترامپ از جایی ضربه خورد که چهار سال پیش نقطه قوت اش بود. بر فرض مثال ایالتی مثل میشیگان در سال ۲۰۱۶ به ترامپ رای داده بود این بار ۱۶ رای الکترال اش به سید بایدن ریخته شد.
از این جهت امروز مردم آمریکا با وجود شعار ترامپ" اول آمریکا" با گفتمان رقیب ترامپ یعنی بایدن و چندجانبه گرایی رای دادند و به صراحت اعلام کردند که شعار اول آمریکا در عمل منتج به عقب گرد آمریکا در عرصه دموکراسی، اقتصاد و تجارت شده است. رفتار سیاسی ترامپ طی این چهار سال باعث رنجش نخبگان و تحصیل کردگان آمریکایی شده و اینکه ترامپ شانیت ریاست جمهوری مردم آمریکا را ندارد. تلاش برای استیضاح به جرم پدیده "روس گیت" از سوی کنگره آمریکا و طیف دموکرات با همین هدف صورت می گرفت که ترامپ به عنوان شخصیتی تندرو و افراطی از مسند قدرت به کنار گذاشته شود. این تلاش ها با توجه به بحث های حیثیتی و حزبی جمهوری خواهان به مراد و مقصود نهایی نرسید و اکنون با انتخاب مردم آمریکا، دیگر ترامپ برای همیشه از عرصه قدرت به کنار گذاشته شد. این نگاه اکنون در رسانه های این کشور هم مشهود است.
معرفی ترامپ به عنوان نمادی برای تهدید آمریکا از سوی بایدن
سایت سی بی سی نیوز در گزارشی به مضمون جو بایدن برنده انتخابات شد و ترامپ در تقلای مطرح کردن تقلب در صندوق های رای، به استقبال پیروزی بایدن در انتخابات رفته است. در گزارش این نشریه آمده است که بایدن در شرایطی به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا برگزیده شد که مردم آمریکا با بیماری تاریخی کرونا مواجه هستند و آشوب اجتماعی و اقتصادی کشور آمریکا را تهدید می کند. پیروزی بایدن در فضایی رقم خورد که حدود سه روز ابهام و بی اطمینانی نسبت به پیروز نهایی انتخابات سوم نوامبر وجود داشت و کسی مطمئن از پیروزی نامزد مورد علاقه اش نبود. مهم تر از همه برای اولین بار در تاریخ سیاسی آمریکاست که رقیب شکست خورده حاضر به پذیرش قانونی نتیجه انتخابات نیست و تهدید کرده که از طرق قانونی، حق و حقوق اش را پیگیری می کند. در ادامه گزارش این سایت خبری آمده است که مهم ترین فاکتور پیروزی بخش ترامپ در مطرح کردن این گفتمان که دموکراسی و ارزش های مدنی آمریکا که افتخار تاریخ آمریکاست، با بودن ترامپ در معرض تهدید جدی قرار گرفته است. از منظری بایدن ۷۷ ساله، ترامپ را به عنوان نمادی برای تهدید آمریکا معرفی کرد و استراتژی که در عمل کارساز و اثربخش جواب داد. این استراتژی به خصوص در ایالت هایی مثل میشیگان، ویسکانسین و پنسلوانیا که به طور سنتی پایگاه حمایتی دموکرات ها بود، بیشتر مفید واقع شد و بایدن در همه این ایالت پیروز عرصه شد. ایالت هایی که در سال ۲۰۱۶ پاشنه آشیل کلینتون دموکرات شد. در دیگر ایالت ها مثل فیلادلفیا خوشحالی مردم و در دست گرفتن پلاکاردهایی با عنوان بایدن چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا از قدرت اقناع کنندگی گفتمان بایدن حکایت دارد. در همه این ایالت ها رنگین پوستان حامی صدرصدی بایدن بودند و از ترامپ وحشت داشتند. پایان بخش گزارش سی بی سی نیوز، اظهارات بایدن است که گفته است که انتخابات تمام شده و خشم رقابتها هم باید پایان یابد و مردم آمریکا با همه تفاوت ها بایستی در کنار مردم هم قرار گیرند. بایدن همچنین گفته است که هیچ چیز نیست که ما نتوانیم انجام دهیم و ما با کمک هم قادر به انجام هر کاری هستیم.
بایدن و جبران سیاست های غلط گذشته ترامپ
سی ان ان دیگر رسانه مهم آمریکایی است که توجه جدی به انتخابات آمریکا و دیدگاه رای دهندگان آمریکایی دارد. مضمون تیتر سی ان ان با این عنوان که نتیجه اهمیتی ندارد و جهان در حال تماشای مردم آمریکاست به نوعی این موضوع را مطرح می سازد که امروز بیش از نیمی از مردم آمریکا مخالف سیاست ورزی ترامپ برای کشورشان است. از نگاه این رسانه انتخابات سوم نوامبر آزمونی برای رد جدایی و انفکاک، مسائل نژادی، بیگانه هراسی، نفرت رسانه ای، مقابله با دانش، دروغ از سوی مردم آمریکاست. به عبارتی بخش بزرگی از مردم آمریکا تصمیم گرفته اند که از این تعصبات و فرهنگی که بر کشورشان از سوی ترامپ اعمال شده، گذر کنند و نشان دهند که مردم آمریکا هنوز به عنوان یک ملت توان تغییر شرایط را دارند. همه این اتفاقات در خلا رخ نداده و جهان رفتار آمریکا را به عینه تماشا می کنند. رای بیش از ۵۰ درصدی مردم آمریکا به بایدن از این واقعیت حکایت دارد که رفتار ترامپ و سیاست هایش طالب عمومی و حداکثری ندارد. در یک کلام امروز بایدن باید هدایت کشتی را بر عهده بگیرد که چند پاره شده و ناخدایش ناشیانه کشتی را از ساحل امن دور ساخته است.
برآیند نگرش ها در رسانه های آمریکا گویای این حقیقت است که مردم آمریکا " نه" بزرگی به ترامپ و یکجانبه گرایی هایش از مسائل بهداشتی و درمانی گرفته تا حوزه اقتصاد و تجارت گفتند و بایدن با داشتن اختلاف رای بیش از چهار میلیونی و آرای الکترال بیش از ۲۷۰ حد نصاب به دنبال جبران سیاست های غلط گذشته ترامپ و بازگرداندن احترام و اعتبار آمریکا نزد متحدان اش در اروپا و حوزه نفتا و آسیا- پاسیفیک است.