قاسمعلی خدابنده روز یکشنبه در جلسه شورای شهرستان مشهد در شهر رضویه افزود: در سال تحصیلی جاری تاکنون هزار و ۲۰۰ کلاس آموزشی در استان به بهرهبرداری رسیده که با ۵۰۰ کلاس یاد شده شمار کلاسهای جدید به هزار و ۷۰۰ واحد میرسد، رقمی که در هیچ استان دیگر کشور محقق نشده و خراسان رضوی از این بابت بیشترین کلاس جدید را داشته است.
وی به بهره برداری اماکن ورزشی، دارالقرآن و تاسیسات پرورشی جدید در محیط های آموزشی استان اشاره کرد و ادامه داد: این کلاسها و واحدهای آموزشی یا خیرساز هستند یا با مشارکت خیران ساخته شدهاند و برخی را نیز دولت احداث کرده است که در بخش رضویه ۲۲ کلاس درس به بهره برداری می رسد.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی به نبود مدرسه متوسطه نظری پسرانه در شهر رضویه اشاره کرد و گفت: توسعه آموزش های فنی و حرفه ای و کار و دانش در این بخش موجب شده تمایل به رشته نظری کاهش یابد با این حال آموزش و پرورش آمادگی دارد در صورت اختصاص زمین یا مکان آموزشی جدید احداث کند یا در نوبت دوم مدرسه نظری پسرانه راه اندازی نماید.
وی اولویت نخست تدریس و آموزش دانش آموزان را حضور در کلاس درس عنوان کرد و افزود: با این حال به دلیل شیوع کرونا آموزش های مجازی در دستور کار قرار گرفته و امسال نیز زیرساختهای لازم برای دسترسی همه مدارس به شبکه اینترنت فراهم شده است.
خدابنده ادامه داد: امسال با مشارکت استانداری ۲ هزار و ۷۰ مدرسه در استان که پیشتر به اینترنت دسترسی نداشتند به شبکه اینترنت متصل شدند لذا در حال حاضر هیچ مدرسه ای در خراسان رضوی از شبکه اینترنت محروم نیست.
وی گفت: با توجه به تخصیص رایانه به مدارس استان بویژه در مناطق روستایی و اتصال آنها به اینترنت، اکنون زمینه بهره مندی دانش آموزان در این مناطق از آموزش های مجازی فراهم شده و دانشآموزانی که امکانات لازم برای استفاده از اینترنت را ندارند می توانند با حضور در مدارس از امکانات آموزشی آن استفاده کنند.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی به استفاده رایگان از شبکه آموزشی شاد اشاره و بیان کرد: امسال نیز مانند سال گذشته هشت هزار سیم کارت رایگان در مناطق آموزشی تبادکان و رضویه مشهد بین دانش آموزان توزیع شده است تا همگان بتوانند از آموزشهای مجازی رایگان استفاده کنند.
کاهش ۹۰ درصدی بودجه جاری آموزش و پرورش
وی کمبود بودجه آموزش و پرورش را مشکل عمده این نهاد عنوان کرد و افزود: اعتبارات فصل ۲ هزینه ها یا همان بودجه جاری این اداره کل از سال ۹۲ تا کنون، ۹۰ درصد کاهش یافته است.
خدابنده ادامه داد: با این حال در سال تحصیلی جاری تاکنون برای تأمین سرانه بهداشتی مدارس خراسان رضوی ۲۰۰ میلیارد ریال در چند نوبت میان ۱۰ هزار واحد آموزشی استان توزیع شده که با عنایت به گستردگی حوزه آموزشی استان این رقم قابل توجه نیست.
وی به تحقق عدالت آموزشی در گستره پهناور خراسان رضوی تاکید کرد و گفت: این استان با یک میلیون و ۳۵۰ هزار دانشآموز میان سایر استانهای کشور بیشترین تعداد دانش آموز را دارد که یک درصد از این تعداد معادل ۱۴ هزار و ۵۰۰ دانش آموز در بخش رضویه است.
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی افزود: در حال حاضر برخی مدارس در بخش رضویه با ۲ یا سه دانشآموز فعالیت دارند.
وی ادامه داد: با شیوع ویروس کرونا و لزوم رعایت شیوه نامه های بهداشتی نحوه تدریس در مدارس متفاوت شده است بطوریکه علاوه بر آموزش حضوری در برخی مناطق، آموزش مجازی نیز در دستور کار قرار گرفته است.
خدابنده گفت: از آنجایی که گروهی از دانشآموزان به شبکه اینترنت یا امکانات آموزش مجازی دسترسی ندارند، آموزش تلویزیونی ۲۴ ساعته از طریق تلویزیون در اختیار دانش آموزان قرار گرفته است.
وی افزود: ممکن است برخی دانشآموزان به برنامه های آموزشی سیما نیز دسترسی نداشته باشند لذا این اداره با تهیه درسنامه و خودآموزها در قالب لوح فشرده آموزشهای لازم را برای این گروه تامین کرده است.
ترک تحصیل دختران رضویه
مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی همچنین نرخ ترک تحصیل در مدارس رضویه به ویژه میان دختران را در مقایسه با میزان متوسط ترک تحصیل در استان، زیاد عنوان کرد و ادامه داد: علت این معضل برخی گرفتاری های اقتصادی خانواده ها، وضعیت شیوع کرونا، ازدواج زودهنگام دختران و مختلط بودن برخی مدارس است.
وی گفت: اختلاط مدارس موجب ایجاد حساسیت برای خانوادهها و ممانعت آنان از تحصیل دختران در برخی واحدهای آموزشی شده که لازم است کادر آموزشی در این مدارس دانشآموزان محروم از تحصیل را شناسایی کرده و آنان و خانواده ها را برای استفاده از خدمات آموزشی هدایت نمایند.
شهرستان مشهد با ۳.۵ میلیون نفر جمعیت و ۹ هزار و ۸۱ کیلومتر مربع مساحت متشکل از سه بخش مرکزی، احمد آباد و رضویه، ۱۱ دهستان و ۳۶۵ روستاست.
کلانشهر مشهد نیز با ۳۵۰ کیلومتر مربع مساحت و سه میلیون نفر جمعیت در بخش مرکزی این شهرستان واقع است.