تهران- ایرنا- شکست دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ و اعلام شکایت به دادگاه نشان داد که دوران پسا انتخاباتی وی نیز به دور از حاشیه نبوده و نام وی به عنوان یکی از پرحاشیه ترین روسای جمهور ایالات متحده در تاریخ ثبت خواهد شد؛ به خصوص که وی از جانب بسیاری از اعضای حزب جمهوری خواه، روسای دولت سایر کشورها و حتی خانواده خود نیز ترغیب به پذیرش این شکست انتخاباتی شده است.

با اعلام پیروزی رسانه ای «جو بایدن» نماینده حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهور کنونی این کشور به طور رسمی تا کمتر از ۷۰ روز آینده از قدرت کناره گیری خواهد کرد. وی پنجمین رئیس جمهور یک دوره ای ایالات متحده است که در طول ۱۰۰ سال اخیر از مسند قدرت کنار می رود؛ اما رفتن او با حواشی همراه شده که حتی خانواده و بسیاری از دوستان و هم حزبی های وی نیز در این موضوع حساس درگیر شده و اظهاراتی را در رسانه ها مطرح کرده اند. این اظهارات از ورود پسران وی تا شایعاتی از حضور دخترش «ایوانکا ترامپ» در فضای مجازی است که گزارش پیش رو به آن می پردازد.

دونالد ترامپ و دل کندن سخت از کاخ سفید

حضور ترامپ در پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری از همان ابتدا حواشی قابل توجهی را با خود به همراه داشت. ادعای تقلب در انتخابات از طریق آرای پستی که در این کشور از روزهای قبل از انتخابات توسط ترامپ آغاز شده بود یکی از مواردی است که وی به کرات از آن یاد کرده و از نظر او برگزاری این انتخابات بدون تقلب غیرممکن بوده است. وی حتی بعد از اعلام آرا کالج الکترال نیز از این ادعا دست برنداشته و همچنان بر وجود تقلب در این انتخابات تاکید می کند.

ترامپ بارها در حساب توییتر خود اظهار داشته که پیروز انتخابات است و  ۷۱  میلیون رای قانونی را برده، در حالی که به نظر وی میلیون ها رای پستی که تا ساعت ۷ عصر سوم نوامبر در پنسیلوانیا دریافت شده بنابر قوانین همین ایالت تا سه روز پس از رای گیری هم شمارش شده که این اقدام عمدتاً به نفع رقیب دموکراتش محاسبه شده همچنان محل مناقشه است. هرچند بایدن نامزد پیروز ریاست جمهوری فراتر از ۵۰ درصد از آرا عمومی و ۲۷۹ رای الکترال را به دست آورد، اما ترامپ همچنان برای ماندن در کاخ سفید مبارزه کرده و حاضر به پذیرش نتیجه انتخابات نبوده و از شکایت به دیوال عالی این کشور سخن گفته است.

«رودی جولیانی» وکیل ترامپ هم گفت که چهار شاهد عینی از تخلفات در انتخابات دارد. او می گوید ترامپ از حق شمارش آرا که حق قانونی اوست محروم شده و لذا می توان در این خصوص درخواست ابطال کل انتخابات را داشت. به گفته وی دادگاه می تواند بعضی آرای شعب خاص و یا کل انتخابات را باطل کند. جولیانی همچنین ادعا کرده که اگر آرای مشکل دار باطل شود، نتیجه انتخابات نیز تغییر خواهد کرد.

کاخ سفید و ترغیب ترامپ به پذیرش شکست

کاخ سفید هم در بیانیه ای اعلام داشته که رئیس جمهور، نتیجه انتخابات آزاد و منصفانه را می پذیرد. «جاد دیر» سخنگوی کاخ سفید درست ساعتی بعد از توییت ترامپ مبنی بر ادعای پیروزی وی با ۷۱ میلیون رای قانونی، این بیانیه کوتاه را داده و گفت: «دولت ترامپ همه الزامات قانونی را دنبال خواهد کرد». البته این چنین به نظر می رسد که کاخ سفید ترجیح داده تا لحن آرام تری نسبت به اظهارات ترامپ در فضای مجازی داشته باشد و از سوی دیگر با خطاب قرار دادن انتخابات «آزاد و منصفانه» و دنبال کردن روند قانونی، چندان هم از مواضع رئیس جمهور فاصله نگیرد.

رهبران جهان از پذیرش شکست تا تبریک پیروزی

نتایج انتخابات آمریکا نشان می دهد که برای غالب روسای جمهور و رهبران جهان از اهمیت زیادی برخوردار است. «بنیامین نتانیاهو» رئیس دولت رژیم صهیونیستی که بارها حمایت آشکار خود از دونالد ترامپ را ابراز کرده و اقدامات وی برای مقابله با ایران را ستوده بود، این بار از داشتن روابط گرم و صمیمی ۴۰ ساله خود با آقای بایدن صحبت کرده و او را دوست بزرگ اسرائیل خوانده است. نتانیاهو در حساب کاربری شخصی خود در توئیتر گفت برای تقویت اتحاد آمریکا و اسرائیل مشتاقانه منتظر همکاری با بایدن و کامالا هریس معاون اوست.

«اندرس مانوئل لوپز» رئیس جمهور مکزیک و همسایه جنوبی این کشور هم گفت هنوز زود است که بخواهد به بایدن تبریک بگوید و ترجیح می دهد تا زمان حل شدن همه مسائل حقوقی صبر داشته باشد. البته وی هدف خود از این اظهارات را احترام به اراده و حقوق مردم آمریکا عنوان کرده و گفت که  نمی خواهد بی پروایی داشته باشد.

این در حالی است که واکنش سایر رهبران جهان نیز به این انتخابات متفاوت بوده و «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا و همسایه شمالی این کشور، اولین مقام رسمی در جهان است که پیروزی بایدن را در انتخابات به وی تبریک گفت. «اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان و «عبدالله عبدالله» رئیس شورای مصالحه ملی افغانستان نیز هریک جداگانه پیروزی  بایدن را تبریک گفت و به نوعی شکست ترامپ را مورد تایید قرار دادند.

«نارندا مودی» نخست وزیر هند و «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان هم هریک با پیام هایی رسما پیروزی بایدن را تبریک گفت و ضرورت دوستی و برقراری روابط با ایالات متحده با آمریکا را اجتناب ناپذیر دانستند.

خانواده ای پرحاشیه اما راغب به پذیرش واقعیت

اما در واکنش به شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا اعضای خانواده دونالد ترامپ هم به دور از حاشیه نبودند. فرزندان ترامپ همواره از زمان ریاست جمهوری پدرشان، کم و بیش با حواشی خاصی در عرصه سیاست ظاهر شده اند. از «ایوانکا ترامپ» دختر وی که مدت اندکی بعد از ورود پدر به کاخ سفید در سال ۲۰۱۷ ، خود را به عنوان کاندیدای ورود به عرصه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا معرفی کرد تا اظهارات تند و تیز و انتقادی پسران وی از اعضای حزب جمهوری خواه، همگی حضور جنجالی از آنها در رسانه ها و فضای مجازی را پررنگ به تصویر کشیده است. «دونالد ترامپ جونیور»، پسر بزرگ دونالد ترامپ اعضای حزب جمهوری خواه را به «ضعیف بودن» متهم کرده و برادرش، «اریک ترامپ» هم در توییتی نوشت: «جمهوریخواهان کجا هستند؟ حمایت کنند و با این تقلب مبارزه کنند. رای دهندگان ما هرگز فراموش نخواهند کرد اگر شما [مثل]گوسفند باشید».

این اظهارات منتقدانه و افراطی درست زمانی بازتاب پیدا کرد که «میت رامنی» سناتور جمهوریخواه از ایالت یوتا و «لری هوگان» فرماندار جمهوری خواه ایالت مریلند، از عملکرد غیرقابل دفاع دونالد ترامپ در کاخ سفید و تضعیف فرایندهای دموکراتیک در آمریکا، اظهارات خود را رسانه ای کرده بودند.

هرچند دو پسر ترامپ دفاع بی قید و شرطی از پدر داشتند، اما «جرد کوشنر» داماد و مشاور ارشد او نقش متفاوتی ایفا کرده و درباره پذیرش شکست در انتخابات با او صحبت کرده است. پیشتر رسانه های آمریکا گزارش داده بودند که کوشنر و همسرش برای این ماموریت دشوار در نظر گرفته شده بودند.

دونالد ترامپ هم علیرغم اظهارت خود مبنی بر انجام تقلب و پیگیری شکایت در دادگاه، پس از اعلام پیروزی بایدن در رسانه ها، این بار ترجیح داد تا به جای اظهار نظر در این زمینه در کلوپ گلف خود حاضر شده و به تفریح بپردازد. وی همچنین با حضور در محل عکاسی یک عروسی، آن ها را غافلگیر کرده و ضمن گرفتن عکس یادگاری با آن ها و بدون اشاره به نتیجه انتخابات برای آن ها آرزوی خوشبختی کرد.

مرور رخدادهای چند روز اخیر نشان می دهد که هرچند پذیرفتن شکست برای آقای ترامپ دشوار است، اما گریزی از واقعیت وجود نداشته و احترام به خواست عمومی در هرکجای دنیا اجتناب ناپذیر است.  

امیرحسین غلامزاده نطنزی