در گزیده ای از یادداشت دوشنبه ۱۹ آبان روزنامه رسالت به قلم اکبر معصومی کارشناس ارشد روابط بینالملل آمده است: آمریکا در این انتخابات دچار افول چهره بهعنوان کشور دارای دموکراسی شد. گرچه این کشور با انحطاط در زمینههای مختلفی ازجمله سیاسی، اخلاقی، اقتصادی و ... مواجه است که در این خصوص رهبر معظم انقلاب اسلامی با بررسی روند دموکراسی و رفتار حاکمان آمریکا میفرمایند: «رژیم آمریکا به شدت دچار انحطاط سیاسی و انحطاط مدنی و انحطاط اخلاقی است. این امپراتوریِ اینجوری دیری نخواهد پایید؛ معلوم است که وقتی کار یک سیاست، کار یک رژیم به اینجا رسید، این دیگر خیلی عمر طولانی نخواهد کرد و منهدم خواهد شد»، اما انتخابات اخیر، باخت ایالاتمتحده آمریکا در مقابل دموکراسی بود. آمریکا اعتماد مردم را دچار خدشه کرد.
آمریکا، مهد سرمایهداران است نه مهد دموکراسی
نوام چامسکی، نظریهپرداز، اندیشمند و تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است آمریکا با آنکه یک دموکراسی است، اما به «کشور سرمایهداران» تبدیل شد. او که یکی از محققان و منتقدان پدیده نقش «پولهای کثیف» در سیاست و در جریان سیاسی آمریکا است بهتفصیل از نقش لابیهای ثروت در سوق دادن سیاستمداران به نفع شرکتها و مؤسسات مالی خصوصی نوشته است.بنابراین انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا ثابت کرد که دموکراسی در آمریکا معنایی ندارد. ازاینرو چیدمان حکومتداری نخبگان سیاسی آمریکا طوری است که این کشور برخلاف رویه دموکراسی اداره میشود.
مردم آمریکا خواستار تشکیل حزب سوم هستند
اکثر شهروندان آمریکایی در نظرسنجیها، خواستار تشکیل حزب سومی هستند که بازی قدرت میان دو حزب سنتی این کشور را متوقف کند. حزب سومی که بتواند در مقابل ساختار قدرت مقاومت کرده و به منافع مردم بیندیشد. در طول چندین دهه گذشته فقط دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در انتخابات آمریکا ،بازیگران اصلی را تشکیل دادهاند و حزب سوم و یا فرد مستقل توان و اجازه حضور در سیستم سیاسی و قضائی آمریکا را ندارند. جالب است مردم آمریکا یا باید به ترامپ رأی میدادند که چهار سال در رأس قدرت بوده است، یا به بایدن که قبل ترامپ، معاون رئیسجمهور این کشور بوده است! یعنی انتخاب محدود و اجباری نخبگان سیاسی که وابسته به سرمایهداری است.بیدلیل نبود که در نظرسنجی معنادار موسسه«یوگاو» که یک ماه قبل از انتخابات صورت گرفت، مشخص شد که محبوبیت هیچیک از دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ در نزد افکار عمومی آمریکا بالای ۵۰ درصد نبوده است.
تقلب نهادینهشده در انتخابات آمریکا
نکته بعدی این است که اعتراف صریح دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهوری این کشور به وجود تقلب در انتخابات آمریکا، گزاره آشکاری است بر ساختار فاسد و ناکارآمدی انتخابات آمریکا که اعتراف بالاترین مقام مسئول آمریکا را در پی داشته است. وجود ساختار الکترال، آرای پستی و ناهماهنگی ایالتها در برگزاری انتخابات عملا انتخابات این کشور را به سمت مهندسی آرا سوق میدهد که این امر متضاد با دموکراسی است. وجود رأی الکترال در ساختار انتخاباتی آمریکا بهصورت آشکار خلاف خواسته مردم آمریکا طراحیشده است. بهعنوان نمونه میتوان به انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا اشاره کرد که در آن هیلاری کلینتون نزدیک سه میلیون بیشتر از ترامپ رأی آورد ولی تصمیم قدرت پشت پرده (الکترال) این بود که ترامپ در رأس قدرت قرار گیرد. بدیهی است که نظام لیبرال با مشخصات مطرحشده به سمت هرجومرج حرکت خواهد کرد.اعتراف قبل و بعد از برگزاری ماراتن ۲۰۲۰ مجری انتخابات به وجود تقلب گسترده، شکست تمام سناریوهای قبلی آمریکا مبنی بر متهمسازی دیگر کشورها بر نبود انتخابات آزاد بود.
آمریکا به کدام سو میرود؟
اعلام پیروزی بایدن در انتخابات و از سوی دیگر، عدم پذیرش این موضوع از سوی ترامپ منجر به شکلگیری بحرانهای سختی در آمریکا شده است. حدود ۷۰ میلیون طرفدار ترامپ در انتخابات، همچنان حامی پوپولیسم ترامپی هستند. اظهارنظر دونالد ترامپ در مورد وجود تقلب در انتخابات نشان میدهد که وی بهآسانی از قدرت کنارهگیری نخواهد کرد. برخی از نخبگان داخلی آمریکا پیشبینی میکنند که ترامپ آمریکا را نیز با خود خواهد برد.نکته بعدی این است وجود آشوب انتخاباتی، دیگر اعتراضات را نیز در آمریکا فعال خواهد کرد. سرکوب جنبش والاستریت، نادیده گرفتن حقوق شهروندی سیاهپوستان که بخشی از آن در قتل جورج فلوید به دست پلیس خود را نشان داد و افزایش بیکاری که در زمان کرونا چند برابر شده است، همگی خطرات بالفعلی است که از دل ناکارآمدی نخبگان سیاسی آمریکا بیرون است. نکته پنجم این است که مردم آمریکا نیز به سیستم حکومتداری حاکمان خود معترض خواهند بود. حاکمیت آمریکا اعتماد مردم خود را نیز دیگر به دست نخواهد آورد. ساختار الکترال حساسیت مردم و برخی از ایالتهای کوچک را برانگیخته است و آمریکا در حال از دست دادن پایگاه مردمی خود میباشد.
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۳۱
تهران- ایرنا- روزنامه رسالت در یادداشتی آورده است: اتمام انتخابات آمریکا در حالی اتفاق افتاد که فارغ از نتیجه ظاهری آن، آمریکای بدون روتوش و واقعی آن را به جهان نشان داد. بررسی ابعاد مختلف انتخابات ۲۰۲۰ ایالاتمتحده آمریکا نشان میدهد که این کشور با آنچه سالها ادعا میکرد، بسیار متفاوت است.
منبع: روزنامه رسالت