تهران- ایرنا- بررسی ها نشان می دهد: با وجود اعلام رسانه ای پیروزی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا و شکست ترامپ در این رقابت، رخداد مذکور همچنان مورد توجه سران کشورهای مختلف بوده و اظهارات متنوعی در مورد نتایج انتخابات آمریکا،در فضای مجازی به ویژه توییتر منتشر شده است.

به گزارش ایرنا، نکته قابل تامل اینکه درحالی که ترامپ در تلاش است تا یک کارزار توئیتری را در پس زدن شکست انتخاباتی به راه اندازد، واکنش برخی از رهبران جهان و ارسال پیام های تبریک آنها برای بایدن در همین شبکه بر بی توجهی آنها به تلاش ترامپ در این فضا تاکید دارد.

هرچند هنوز نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به صورت رسمی از جانب نهادهای مسئول در این کشور اعلام نشده، اما شمارش آرا تا به اینجا (۲۹۰ رای الکترال بایدن و ۲۱۴ رای الکترال ترامپ) حاکی از پیروزی قاطع بایدن در این رقابت انتخاباتی است. از سوی دیگر اظهارات ترامپ مبنی بر طرح شکایت در دادگاه و ادعای تقلب در این انتخابات هم نشان از عدم پذیرش این شکست از سوی اوست که تاکنون با واکنش برخی شخصیت‌های مطرح بین‌المللی مواجه شده است.

ترامپ و پس زدن شکست انتخاباتی در توئیتر

حساب کاربری توئیتر ترامپ  در هفته‌های اخیر حاوی مطالب زیادی مبنی بر پیروزی قاطع او در انتخابات و احتمال تقلب در شمارش آرای پستی و همراهی رسانه‌های آمریکا با کسانی  است که قصد این اقدام را دارند. چنانچه وی در جدیدترین توئییت خود، رسانه‌های کم‌تر شناخته شده را به عنوان یکی از مقصران شکست خود در انتخابات معرفی کرد و گفت: «از زمانی‌که این رسانه‌ها(کمترشناخته شده) عنوان کردند که رئیس جمهور بعدی ما چه کسی است؟ ما درس‌های زیادی را در دو هفته اخیر یاد گرفته‌ایم!». وی در توئیتی دیگر اظهارات تندتری را مطرح کرد و نوشت: «این مردم دزد هستند! مکانیسم‌ شهرهای بزرگ همگی فاسد هستند». به گفته وی، این انتخابات دزدیده شده و در ادامه با استناد به مطالب نشریه «پولستر» بریتانیا اعلام داشت: «مثل روز روشن است که این انتخابات دزدیده شده و حتی تصور این‌که بایدن در برخی از ایالت‌ها از اوباما هم بیشتر رای آورده، غیر ممکن است.»

به طورکل بازخوانی محتوای توئیتر شخصی وی نشان می‌دهد که او تحت هیچ شرایطی از ادعاهای خود کنار نکشیده و بازهم روز گذشته در توئیتی اعلام کرد: تاجایی که به ما مربوط است، آن‌ها[دموکرات‌ها] آن‌چه  را که باید می‌دزدیدند،دزدیده‌اند.

دموکرات‌ها و نشاط بعد از انتخابات  

اما در مقابل «جو بایدن» رئیس جمهوری منتخب آمریکا و پیروز این میدان در آخرین توئیت خود اظهار داشت: «من مفتخرم به این که به عنوان رهبر یک کشور بزرگ انتخاب شده‌ام. کاری که پیش روی ماست بسیار سخت و مشکل است؛ اما من همین‌جا قول می‌دهم که من رئیس جمهور تمام مردم آمریکا خواهم بود، چه آن‌هایی که به من رای دادند و چه آن‌هایی که به من رای ندادند». او همچنین در توئیتی دیگر از، از همه تشکر کرده است.

کامالا هریس معاون بایدن نیز در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: «یک معاون رئیس جمهور، یک سناتور، یک همسر، یک عمه/خاله. درحال جنگیدن برای مردم». او همچنین گفت که گرچه من نخستین زن معاون رئیس جمهوری در این کشور هستم اما آخرین هم نخواهم بود.

واکنش‌های بین‌المللی به پیروزی بایدن

اعلام پیروزی جو بایدن در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا، واکنش‌های گسترده دیپلماتیک در سراسر جهان را هم به همراه داشت. این واکنش‌ها در دو دسته حامیان بایدن و محافظه‌کاران در شبکه توئیتر قابل تفکیک هستند که به ترتیب به مصادیق آن‌ها پرداخته خواهد شد.

«فرانک والتر اشتاین‌مایر» رئیس جمهوریآلمان در پیام تبریک خود به بایدن کاندیدای پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، ضمن اشاره به اهمیت جهانی نتایج این انتخابات توئیت  کرد: ریاست جمهوری بایدن در «انسان‌های بی‌شماری (...) امید به اطمینان و ثبات، عقلانیت و استواری برای تلاش در جهت حل مسائل یک جهان ناآرام را برانگیخته است.

آنگلا مرکل صدراعظم آلمان هم پیروزی جو بایدن را به وی تبریک گفت. مرکل در پیامی توییتری نوشت: «من از صمیم قلب برای او خوشبختی و موفقیت آرزو دارم و همچنین به کامالا هریس، به عنوان معاون منتخب ریاست جمهوری آمریکا تبریک می‌گویم».

هایکو ماس وزیر خارجه آلمان ضمن ابراز امیدواری از بهبودی مناسبات فراآتلانتیک با پیروزی بایدن در پیام توئیتری خود نوشت: «ما می‌خواهیم روی همکاری‌های خود سرمایه‌گذاری کنیم، با هدف یک آغازی فراآتلانتیک، برای یک تعامل جدید».

ایمانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه هم ضمن ابراز خرسندی از پیروزی بایدن، به مانند سایر همتایان خود در حساب کاربری توئیتر خود عنوان داشت: «آمریکایی‌ها رئیس‌جمهوری خود را انتخاب کردند. تبریک به جو بایدن و کامالا هریس.

توئیتر بوریس جانسون نخست‌وزیر بریتانیا هم با این پیروزی فعالیت خود را شدت بخشیده  و ضمن تبریک بابت این پیروزی به نقل از او نوشت: بریتانیا چشم‌انتظار همکاری‌های نزدیک در رابطه با اولویت‌های مشترک بریتانیا و آمریکاست.

ینس اشتولتن‌برگ دبیرکل پیمان ناتو، هم در پیامی ابراز امیدواری کرد که با پیروزی بایدن مناسبات آمریکای شمالی و اروپا بهبود یابد. وی در ادامه افزود، یک ناتوی قدرتمند هم برای آمریکای شمالی مطلوب است و هم برای اروپا. از نظر او، گرچه ترامپ پیمان نظامی را زیر سئوال برد، اما بایدن کاملاً  از آن پشتیبان می‌کند.

جاستین ترودو نخست وزیر کانادا هم در واکنشی دیگر این پیروزی را به بایدن و معاونش تبریک گفت و اظهار داشت: منتظر روابطی خارق‌العاده میان آمریکا و کاناداست.

بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی  اما به شکلی متفاوت به این رخداد واکنش نشان داد. وی در پیامی مجزا با تشکر از خدمات دونالد ترامپ به کشورش، به ویژه در رابطه با ایران اشاره کرد و از سوی دیگر ضمن تاکید بر دوستی ۴۰ ساله با جو بایدن توئیت زد: مشتاقانه منتظر همکاری بایدن و معاونش برای تقویت روابط میان آمریکا و اسرائیل است.

محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز  به جو بایدن و کامالا هریس تبریک گفت و از دولت آمریکا خواست تا ضمن تقویت روابط میان فلسطین و آمریکا، به شرایط ثبات و صلح در منطقه یاری رساند.  

حامیان ترامپ ناچار به ارسال پیام تبریک به بایدن

در این بین واکنش‌ شخصیت‌های محافظه‌کار و حامی ترامپ هم قابل تامل است. چنانچه ویکتور اوربان نخست‌وزیر راست‌گرا و ناسیونالیست مجارستان، با ارسال نامه‌ای به بایدن ضمن تبریک به او، با اشاره به وظایف خطیری که در پیش دارد،برای وی آرزوی موفقیت و سلامت کرد. اوربان در گذشته از حامیان ترامپ بوده و در یک مصاحبه رادیویی ادعای او مبنی بر تقلب در انتخابات را تایید کرده بود.

آندرس مانوئل لوپز اوبرادور رئیس جمهوری مکزیک هم ترجیح داد تا پیام تبریک خود را بعد از طی شدن مراحل قضایی شکایت ترامپ ارسال کند.

در ترکیه اما وضعیت قدری متفاوت است. فواد اوکتایمعاون رئیس جمهوری ترکیه به جای رجب طیب اردوغان در رابطه با انتخابات آمریکا اظهار نظر کرد. به گفته وی، با انتخاب بایدن هیچ چیز  برای ترکیه تغییر نخواهد کرد. به گفته  اوکتای، میان دونالد ترامپ و همتای ترکش، «رجب طیب اردوغان» همواره روابط خوبی حاکم بوده و بعد از آن هم چیزی برای ترکیه تغییر نخواهد کرد.

ملک سلمان پادشاه عربستان به همراه فرزند خود «محمد بن سلمان» نیز پیروزی بایدن را به او و معاونش تبریک گفتند.

بررسی پیام‌های متفاوت رهبران و سران سیاسی کشورهای مختلف نشان می‌دهد که انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برای آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است و درصدد هستند با توجه به رویکرد تند ترامپ در ۴ سال گذشته روابط خود را در  ابعاد مختلف در دوران بایدن بهبود بخشند.