امسال آموزش دانشآموزان و نحوه بازگشایی مدارس به دلیل همهگیری بیماری کرونا به گونهای متفاوت از سالهای گذشته رقم خورد. پس از تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی در اسفند ماه سال گذشته به منظور جلوگیری از تجمعات انسانی و ارائه آموزش دروس در فضای مجازی، در سال تحصیلی جاری نیز آموزش در فضای مجازی ادامه پیدا کرد و معلمان و دانشآموزان مجبور به کوچی اجباری در فضای مجازی شدند.
هرچند که وزارت آموزش و پرورش اولویت خود را آموزش حضوری دانشآموزان میداند اما با توجه به نگرانی خانوادهها برای حفظ سلامت دانشآموزان سه شیوه آموزش حضوری، آموزش مجازی و مدرسه تلویزیونی به صورت اختیاری برای دانشآموزان در نظر گرفته شد تا در نهایت چگونگی فرآیند یادگیری با انتخاب خانوادهها انجام شود.
در روزهای اخیر با گذر شهرها از وضعیت قرمز به سیاه به دلیل افزایش مبتلایان به کرونا و مرگ و میر ناشی از این بیماری، مدارس با توجه به تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا تعطیل شدند و روش آموزش حضوری هم در بیشتر شهرهای کشور منتفی شد. پس از اعلام این تصمیم دانشآموزان این روزها در منزل و به واسطه فضای مجازی و تلویزیون به تداوم یادگیری میپردازند اما این تجربه از شیوه نوین آموزش خانوادهها، دانشآموزان، معلمان و مدیران مدارس را با برخی مشکلات آموزشی و غیرآموزشی مواجه کرده است؛ چراکه به دلیل سیستم حضوری آموزشی، بیشتر روش ها و سیاست ها مربوط به حضور دانشآموزان در مدارس است.
این روزها انتشار اخبار اخذ بیمه حوادث دانشآموزی در شرایط تعطیلی مدارس، با انتقاداتی از سوی شماری از خانوادهها و حتی مدیران برخی مدارس همراه بود. آنها معتقدند که اخذ حق بیمه حوادث در شرایطی که دانش آموزان در مدرسه حضور ندارند، منطقی نیست. در حالی که نمی دانند این بیمه فقط مربوط به حوادث داخل مدرسه نیست و موارد بسیار زیادی را شامل می شود.
الزام پرداخت بیمه دانشآموزی در ماده ۵۸ شورای عالی آموزش و پرورش
گودرز کریمی فر مدیرکل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا درباره گلایه خانوادهها از پرداخت حق بیمه حوادث دانشآموزی گفت: ماده ۵۸ شورای عالی آموزش و پرورش به صراحت اعلام کرده که مدیران مدارس باید در ابتدای سال تحصیلی نسبت به بیمه حوادث اقدام و به خانوادهها درباره چگونگی استفاده از مزایای آن اطلاع رسانی کنند.
وی با بیان اینکه پرداخت حق بیمه دانشآموزی، الزام قانونی و امری اجتناب ناپذیر است، افزود: دانش آموزان با این بیمه حوادث در برابر هر نوع حادثه در طول شبانه روز چه در مدرسه و چه در خارج از مدرسه بیمه می شوند تا به این واسطه، آرامش فکری و ذهنی خانوادهها مهیا شود.
کریمی ادامه داد: بیمه حوادث دانش آموزی در ۱۲ ماه سال اعتبار دارد. در بیمه حوادث دانش آموزی، نفس و شخص دانش آموز و نه صرفا حضور فیزیکی آنها در مدرسه ملاک است.
وی همچنین با بیان اینکه بیمه حوادث دانشآموزی شامل کرونا هم میشود، گفت: وقتی بحث درمان سرپایی و بیمارستانی دانش آموزان در این بیمه مطرح شده است، بی شک درمان کرونا را هم شامل می شود. این بیمه برای دانشآموزان شامل بیماریهای صعب العلاج نیز میشود؛ از این رو، وزارت آموزش و پرورش بیماری کرونا را نیز در این گروه قرار داده و از ۵۰۰ هزار تا ۶ میلیون تومان هزینه درمان کرونا را نیز دربرمیگیرد.
کریمی فر ادامه داد: هزینه خرید و پیوند کلیه نیز شامل این بیمه میشود. دانش آموزانی داریم که نیاز به کلیه دارند و با همکاری انجمن حمایت از بیماران کلیوی خسارت آن را طبق سقفی که تعریف شده است، برای دانش آموزان در نظر گرفته ایم.
مدیرکل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش گفت: در بیمه نامه حوادث دانش آموزی برابر تعهدات تعریف شده، جبران غرامت ناشی از هرگونه حادثه مانند سیل، صاعقه و زلزله و همچنین غرامت نقص عضو ناشی از حادثه و همینطور هزینههای درمان سرپایی و بیمارستانی و هزینه جراحی ناشی از بیماری، مازاد بر سهم بیمه پایه در این بیمه حوادث پیش بینی شده است.
وی درباره دستورالعمل اجرایی بیمه حوادث دانشآموزی اظهار داشت: در این بیمه نامه تحت عنوان بیمه نامه دانشآموزان، نوآموزان، هنرجویان و دانشجویان مراکز تربیت معلم، دانشجویان متعهد خدمت و کارکنان، خانواده تحت تکفل (غیر دانشآموز) در قبال فوت و نقص عضو یا ازکارافتادگی جزئی و کلی دائم بر اثر حوادث و همچنین هزینههای پزشکی و اعمال جراحی مستلزم بستری در بیمارستان در طول شبانهروز در داخل و خارج از کشور تحت پوشش قرار می گیرند.
کریمی فر افزود: این بیمه نامه برای سال تحصیلی جاری در سه بخش حوادث و درمان، طرح جامع بیمه مسوولیت بیمه شدگان، اردوهای راهیان نور و پرداخت هزینههای درمانی بیماران صعب العلاج و پرهزینه با پرداخت حق بیمه ۵۹ هزار و ۴۰۲ ریال برای هر نفر در طول سال تحصیلی طراحی و قابل ارائه است.
مدیرکل رفاه و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش با توجه به ماده ۵۸ آیین نامه اجرایی مدارس شورای عالی آموزش و پرورش یادآور شد: مدیران مدارس باید ترتیبی اتخاذ کنند که همه دانشآموزان از طریق سایت همگام تحت پوشش بیمه حوادث قرار گرفته و به نحو شایسته، چگونگی استفاده از مزایای این بیمه نامه را به تمام دانشآموزان و اولیای آنان اطلاع رسانی کنند.
تعهدات بیمهگر در بخش بیمه حوادث
کریمیفر همچنین درباره تعهدات بیمه گر در بخش بیمه حوادث و درمان توضیح داد: بر اثر وقوع هر یک از خطرات مشمول بیمه، بیمهگر متعهد است که غرامتهایی را در وجه هر یک از بیمه شدگان بپردازد. به طور مثال برای جبران غرامت فوت ناشی از حادثه در شبانه روز و در طول مدت قرارداد مبلغ ۱۰ میلیون تومان و جبران غرامت نقص عضو (دائم، کلی، جزئی) ناشی از حادثه در شبانه روز و در طول مدت قرارداد تا سقف ۱۵ میلیون تومان باید پرداخت شود.
به گفته وی، هزینههای درمانی سرپایی و بیمارستانی ناشی از هر حادثه تا سقف چهار میلیون تومان و جبران هزینههای اعمال جراحی ناشی از بیماری و به شرط بستری در بیمارستان به استثنای هزینه جراحی عمل لوزه و سایر استثنائات مندرج در شرایط عمومی بیمه گروهی مازاد بر تعهدات بیمه گر پایه تا سقف چهار میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
مدیرکل رفاه و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه در صورت بستری و جراحی بیمه شدگان تا سقف چهار میلیون تومان از هزینهها پرداخت میشود، اظهار داشت: توصیه میشود به منظور تسریع در پرداخت هزینهها، بیمه شدگان فرهنگی که تحت پوشش بیمه درمان تکمیلی هستند، به همراه افراد تحت تکفل خود نسبت به پرداخت حق بیمه حوادث و تحت پوشش قرار دادن خود و افراد تحت تکفل غیر دانشآموز خود اقدام کنند.
کریمیفر همچنین ادامه داد: بیمهگر همچنین متعهد است که برای هزینه خرید و پیوند کلیه مبلغ پنج میلیون تومان، پرداخت هزینه کاشت حلزون گوش برای ۱۰۰ نفر (با هماهنگی این اداره کل و برابر با ضوابط و مقررات انجمنهای حمایتی مربوط) تا سقف ۱۰ میلیون تومان، جبران کمک هزینه خرید ۲۰۰ دستگاه سمعک به صورت متمرکز در کل کشور یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برای هر نفر، جبران ۱۰۰ مورد غرامت ناشی از بیماری (غیرحادثه) که در مدرسه اتفاق افتاده باشد، به صورت متمرکز در کل کشور هفت میلیون تومان و جبران کمک هزینه خرید ۲۰۰ دستگاه سمعک به صورت متمرکز در کل کشور ۲ میلیون تومان برای هر مورد را به بیمهشدگان بپردازد.
بیمه اردوی راهیان نور
وی همچنین درباره تعهدات بیمهگر در بخش مسوولیت مدنی گفت: در طرح جامع بیمه مسوولیت مدنی بیمهشدگان در قبال یکدیگر و اشخاص ثالث اعلام شده است که پوشش بیمهای جامع مسوولیت مدنی در مقابل خسارات جانی وارده به دانشآموزان در داخل مدرسه و خارج از آن شامل اردوهای درون و برون شهری، کاروانهای راهیان نور، کارگاههای آموزشی و طرح کارورزی دانشآموزان هنرستانهای فنی حرفهای و کاردانش، پژوهشسراها و آزمایشگاههای نانو و اماکن ورزشی متعلق به آموزش و پرورش، مسابقات ورزشی ادارات آموزش و پرورش و مکانهایی که مسوولیت بیمه شدگان از آن به عهده آموزش و پرورش است.
مدیرکل رفاه و پشیبانی وزارت آموزش و پرورش افزود: همچنین به موجب رای مراجع قضایی و در صورتیکه بیمه گذار مسوول جبران آن شناخته شود، تا حدود تعهدات توافقنامه بر عهده بیمه گر است و ملاک پرداخت خسارت تاریخ صدور و رای مراجع قضایی است.
کریمی فر همچنین درباره بیمه اردوی راهیان نور اظهار داشت: در این بیمهنامه تمام دانشآموزان که در سال تحصیی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ به همراه مربیان و سایر عوامل اجرایی که در قالب اردوی راهیان نور راهی مناطق جنگی میشوند، از زمان اعزام از محل سکونت یا محل تحصیل با رعایت موارد مطروحه بیمهگر باید غرامت بپردازند.
وی تعهدات بیمه گر و میزان تعهدات وی در اردوی راهیان نور را اینگونه اعلام کرد: پرداخت غرامت فوت بر اثر حادثه برای هر یک از بیمه شدگان در طول سال تحصیلی تا حدود کامل، پرداخت غرامت نقص عضو بر اثر حادثه برای هر یک از بیمهشدگان در طول سال تحصیلی تا حدود دیه کامل، پرداخت هزینه پزشکی بر اثر حادثه برای هر یک از بیمه شدگان در طول سال تحصیلی ۱۰ میلیون تومان و پرداخت دیه (تعداد دیات) ۵ نفر.
مدیرکل تعاون و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش درباره هزینهای که باید دانش آموزان بابت بیمه پرداخت کنند، گفت: دانش آموز برای یک سال تحصیلی پنج هزار و ۹۴۰ تومان برای یک سال تحصیلی پرداخت میکند.
پرداخت بیمه حوادث دانشآموزی یک قانون است
حسین ریاحی نژاد مدیر کمیسیون اساسنامه ها و مقررات تحصیلی شورای عالی آموزش و پرورش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پرداخت بیمه حوادث دانشآموزی یک قانون است و رعایت آن الزامی است.
وی افزود: مبلغ بیمه حوادث دانشآموزی حدود ۶ هزار تومان است که مبلغ کمی محسوب میشود و هزینه سنگینی را بر خانواده ها تحمیل نمی کند.
مدیر کمیسیون اساسنامهها و مقررات تحصیلی شورای عالی آموزش و پرورش ادامه داد: ۶ هزار تومان در قبال خدماتی که این بیمه در صورت رخداد حوادث برای دانشآموزان ارائه میدهد، اصلا قابل توجه نیست.