لندن – ایرنا – مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که اتحادیه و کشورهای عضو در کنفرانس پناهجویان سوریه که قرار است فردا (چهارشنبه) در دمشق برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.

به گزارش ایرنا از تارنمای سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، جوسپ بورل تصریح کرد که اتحادیه بر این باور است که اولویت در زمان حاضر با اقدام واقعی برای ایجاد شرایطی است که پناهجویان در فضایی ایمن و به صورت شرافتمندانه، داوطلبانه و پایدار بازگشته و آن‌هایی که آواره شده‌اند مطابق با موازین بین المللی به موطن اصلی خود رجعت کنند.

وی مدعی شد که بازگشت محدود شهروندان سوری در گذشته نشان دهنده موانع متعدد و تهدیدهایی است که آوارگان و پناهجویان در داخل با آن مواجه هستند. خدمت اجباری، بازداشت بی رویه‌، شکنجه، خشونت جسمی، تبعیض در دسترسی به مسکن و خدمات ضعیف شهروندی از جمله تهدیدهای ادعایی بورل در این بیانیه است.

بورل بر همین اساس عنوان کرد که قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد چارچوب جامع و پایداری را در خصوص راه حل سیاسی درگیری‌ها در سوریه و پرداختن به علل درگیری‌ها و موضوع پناهجویان و آوارگان داخلی ارائه می دهد. 

وی در پایان از دولت سوریه و حامیانش خواست تا با حسن نیت با کمیته قانون اساسی همکاری کرده و نسبت به تعهدات مندرج در قطعنامه ۲۲۵۴ ازجمله آزادی زندانیان اهتمام ورزد.

دمشق اعلام کرده که از همه کشورها به استثنای ترکیه برای حضور در کنفرانس پناهجویان دعوت به عمل آورده است.

« أیمن سوسان » رئیس کمیته برگزار کننده کنفرانس بین المللی بازگشت پناهجویان و معاون وزیر خارجه سوریه شب گذشته در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سوریه ضمن اعلام این مطلب افزود: برخی از کشورها برای آنکه از حضور در این کنفرانس بازداشته شوند، تحت فشار قرار گرفته اند.

وی در ارتباط با کشورهایی که حاضر به مشارکت در این کنفرانس نشدند، خاطرنشان کرد: ما از اختلافات سیاسی و سیاست های اشتباه برخی ها چشم پوشی کردیم اما در ارتباط با کشورهایی که مواضع منفی نسبت به سوریه اتخاذ کرده و می کنند، هیچ شک و تردیدی در مورد موضعگیری آنها در مورد این کنفرانس نداریم.  

سوسان در عین حال گفت که چین ،‌روسیه ، ایران ، لبنان ، امارات ، پاکستان و سلطنت عمان جزو کشورهایی هستند که به نشست دو روزه پناهجویان دعوت شده اند.

معاون وزیر خارجه سوریه اظهار داشت: دمشق نسبت به کشورهایی که سیاست های منفی دارند، روی خوش نشان نمی دهد. ما در مورد پناهجویان سوری در خارج از کشور اقدامات لازم را انجام دادیم اما کشورهایی که مواضع منفی علیه ما اتخاذ کردند و در همین رابطه به طور مشخص آمریکا و همپیمانانش به ویژه کشورهای اتحادیه اروپا خود را رسوای خاص و عام کرده اند. برخی از کشورها به ما گفته اند که تا چه اندازه تحت فشار قرار گرفتند تا در این کنفرانس شرکت نکنند.

شمار بسیاری از مردم سوریه پس از بالا گرفتن بحران در این کشور در سال ۲۰۱۵ تا کنون خانه و کاشانه خود را از دست داده و آواره شده اند و یا برای حفظ جان خود از این کشور گریخته اند.

به گزارش سازمان ملل تا کنون بیش از ۶ میلیون پناهنده سوری در کشورهای همسایه سوریه به‌ ویژه در اردن، ترکیه و عراق ثبت نام کرده اند و ده‌ها هزار پناهنده سوری نیز هستند که نام شان در جایی ثبت نشده ‌است .