اقتصاد، سیاست، امنیت و فرهنگ ۴ رکن عناصر توسعه پایدار محسوب میشود اما اگر جامعهای بخواهد به توسعه برسد علاوه بر نیاز به اقتصاد سالم و پویا، سیاست و امنیت و فرهنگ دارد و در راستای همدیگر و متوازن به پیش بروند اما در این بین فرهنگ مهمترین رکن این توسعه است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان روز سهشنبه در نشست هماندیشی مقام کتاب، کتابخوانی و کتابدار که در کتابخانه اندیشهآیتالله خامنهای برگزار شد،اظهارداشت: این چهار رکن نیازهای اساسی و بنیادی در توسعه یک جامعه محسوب میشوند اما فرهنگ هویت هرجامعهای را تشکیل میدهد.
حجتالاسلام محمد ذاکری از فرهنگ به عنوان اکسیژن جامعه یاد کرد و ادامه داد: فرهنگ شناسنامه یک جامعه محسوب میشود و هرجامعه زمانی به توسعه پایدار میرسد که به فرهنگ آن نگاه ویژه شود.
وی ادامه داد: ما براین باوریم که اسلام دین فرهنگی است که شروع آن با کتاب بوده و از طرفی ایران اسلامی نیز به عنوان یک کشور فرهنگی و به آثار و نمادهای فرهنگی آن در جهان شناخته میشود و از سویی انقلاب اسلامی نیز یک انقلاب فرهنگی است، لذا نگاه اول مسوولان به رفع مشکلات اقتصادی و توسعه پایدار باید فرهنگی باشد.
مطالعه نیاز به مشارکت و همراهی دارد
مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان بابیان این که کتاب به عنوان مهمترین عنصر فرهنگی در پویایی یک جامعه بیشترین اثرگذاری را دارد، بیان داشت: مشکلات جامعه امروز ما فرهنگی و نه اقتصادی است بلکه استراتژی دشمنان برای مقابله با اقتصاد انقلاب اسلامی استراتژی فرهنگی است.
حجتالاسلام ذاکری با بیان اینکه امروز فرهنگ به حاشیه رفته و این ابزار استراتژیک دغدغه جدی و اول مسوولان نیست، ابرازداشت: جنگ اقتصادی یک تاکتیک و فصلی است درحالی که نگاه مسوولان ما اقتصادی شده، اما دشمن به دنبال این است که فرهنگ ما را به کما ببرد.
وی افزود: اگر امروز در اقتصاد و سیاست سامان نمیگیریم چون هنوز به یک نگاه فرهنگی نرسیدهایم و تا اصلاح فرهنگی شکل نگیرد نمیتوانیم در اقتصاد هم موفق باشیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان ضمن تاکید برا این مطلب که اگر فرهنگ نگاه اول مسوولان اقتصادی نیست حداقل پیوست فرهنگی اقتصاد باشد، گفت: باید یک نهضت مطالعه و کتابخوانی در کشور راه بیفتد و تحقق این مهم فرهنگ نیز نیاز به مشارکت و همراهی و همدلی تمامی دلسوزان عرصه کتاب دارد.
حجتالاسلام ذاکری در بخش پایانی سخنان خود به برنامههای هفته کتاب و کتابخوانی اداره کل کتابخانههای هرمزگان اشاره کرد و بیان داشت: در این هفته ۲۶ برنامه عمدتا به صورت مجازی تدارک دیده شده که از روز پنجشنبه ۲۲ آبان برگزار میشود.
وی آیین گل افشانی گلزار شهدا، حضور مروجان کتابخوانی استانی در مراسم ملی تجلیل از مروجان کتابخوانی(روزشنبه ۲۴ آبان)، نشست کتابخوان مجازی مدیران فرهنگی(۲۵ آبان)، رونمایی از کتاب نویسندگان بومی(۲۶ آبان)، بازدید از کتابخانه مشارکتی(۲۷ آبان)، آیین استانی تجلیل ازمروجان کتابخوانی(۲۸آبان) و کتابخانهگردی(۲۹ آبان) را از شاخصترین برنامههای هفته کتاب و کتابخوانی در هرمزگان اعلام کرد.
راهاندازی کتابخانه دیجیتال و تولید محتوا را جدی بگیریم
معاون فرهنگی دانشگاه هرمزگان نیز در این نشست گفت: امروز نگاهها به حوزه فرهنگی و اجتماعی تغییر کرده و نوع نگاهها این است که مسائل باهم ارتباط شبکهای دارند و درهم تنیده هستند، لذا نمیتوان یک عامل را در یک شرایط خاص به عنوان اولویت نخست درنظرگرفت.
حسین زینلیپور افزود: در تحلیل مسائل سعی کنیم عوامل را شبکهای ببینیم و بنا به شرایطی که در آن هستیم به مسائل نگاه کنیم.
وی ادامه داد: برای افزایش مخاطبان خود در حوزههای فرهنگی و اجتماعی همیشه از مخاطب گلایه میکنیم اما خودمان باید در وهله اول مکلف به انجام آن باشیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه هرمزگان با بیان این جمله که با وجود فضاهای جذاب شبکههای مجازی چکار کنیم که برای مردم(مخاطب خود) جذاب باشیم، بیان داشت: بنظرم راههای مختلفی را پیشبینی و به اجرا بگذاریم ولی در این راه نباید ناامید شد.
زینلیپور افزود: نگاه یکسان به خدماترسانی کتابخانهها به مخاطب با سایر فعالیتهای اداری ما اشکال دارد؛ اینکه زمان کاری کتابخانهها هم مانند ادارات از صبح تا ساعت دوعصر باشد باعث کاهش مخاطب میشود چون بخش زیادی از مخاطبان در این ساعت در مدارس، دانشگاهها و ادارات به کار تحصیلی و اداری خود مشغول هستند.
وی در این رابطه به پژوهش کتابخانه دانشگاه هرمزگان در حوزه کتابخوانی دانشجویان در ساعتهای اداری و شب اشاره کرد و از راهاندازی پانسیونهای مطالعاتی در فضاهای عمومی به عنوان یکی دیگر از راههای افزایش سرانه کتاب و هم کسب درآمد در حوزه فرهنگی نام برد.
معاون فرهنگی دانشگاه هرمزگان ابرازداشت: امروز برخی هنوز خودشان را با شرایط کرونا تطبیق ندادهاند و منتظرند کرونا ازبین برود و بعد فعالیتهای گذشته خود را از سربگیرند درحالی که شرایط کرونا بهترین فرصت برای تطبیق دادن خود با شبکه فناوری اطلاعات است.
در این رابطه به راهاندازی کلاسهای مجازی اشاره کرد و عنوان کرد: تاثیر شبکههای اجتماعی امروز ذائقه مطالعاتی مردم را تغییر داده است، لذا باید راهاندازی کتابخانه دیجیتال و تولید محتوا را جدی بگیریم.
زینلیپور در پایان سخنان خود با اشاره به اهداء هفت هزار جلد کتاب به امورکتابخانههای استان در سال گذشته، از اهداء نشر دانشگاهی و تالیفات استادان دانشگاه به کتابخانهها به مناسبت هفته کتاب امسال خبرداد.
مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد هرمزگان نیز با اشاره به میزبانی هرمزگان از کنگره بینالمللی امام سجاد(ع) و اهمیت جایگاه مطالعه صحیفه سجادیه وترویج صحیفهخوانی در حوزههای علمیه و مراکز آموزش عالی گفت: درحال حاضر حدود ۱۲۰کلیپ راجع به صحیفه سجادیه از اندیشمندان داخلی و خارجی در آپارات بارگذاری شده و میشود.
حجتالاسلام احمد پهلوانی ادامه داد: در راستای معرفی و ترویج فرهنگ کتابخوانی طرح شنبههای کتاب در کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان درحال برگزاری است و در سال گذشته دو کانون استان در ترویج و این طرح برتر هستند.
وی برگزاری پویش کتابخوانی و مسابقه کتابخوانی و حدود ۲هزار جلد کتاب توزیع در هفته کتاب را بخش دیگری از برنامههای ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد هرمزگان در هفته کتاب امسال ذکر کرد.
ضرورت مشارکت و همافزایی همهجانبه در هفته کتاب در هرمزگان
مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان نیز در جمعبندی نظران و دیدگاهها اظهارداشت: ایران اسلامی کشوری متمدن و فرهنگسازی در طول تاریخ است که بارها براثر تهاجم حکام و پادشاهان میراث فرهنگی همچون کتابخانهها این کشور مورد حمله قرار گرفته است.
حسین امیرتیموری ادامه داد: درعین حال غنای فرهنگی این کشور آنچنان بزرگ و بارز بوده که پادشان و حکام مهاجم را تحت تاثیر خود قرار داده و وزیران و اهل علم و دانش آنها مقهور علم و فرهنگ ایران شده و آنها نیز بانی ترویج این فرهنگ اصیل شدهاند.
وی گفت: امروز اگر غرب به شکل عام آن به علم و دانش خود میبالد آنها مدیون ایران اسلامی هستند وقتی کتابهای مرجع یونانی در ایران ترجمه میشود و ابوعلی سینا و خواجه نصیرالدین طوسی ما را غنی میبخشند و آنها متوجه تمدن اصیل ایرانی اسلامی میشوند و امروز آثار دانشمندان ایرانی در دانشگاههای دنیا تدریس میشود.
مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری هرمزگان در بخش دیگری به اشاره به اهمیت هفته کتاب توصیه کرد: در این هفته نیاز است که یک جریانسازی مثبتی در حوزه شکل بگیرد وبه فراخور شان و جایگاه استان برنامههای جذاب و اثرگذاری برگزار شود.
امیرتیموری همچنین گفت: با همافزایی تمامی نهادهای فرهنگی و اجرایی استان برنامههای مناسبی در هفته کتاب و کتابخوانی برگزار شود.
در این نشست که مسوولان و کارشناسان فرهنگی تعدادی از ادارات اجرایی و ارگانهای فرهنگی حضور داشتند، هرکدام پیشنهاداتی برای چگونگی برگزار کردن برنامههای هفته کتاب و کتابخوانی ارائه دادند.