نیویورک– ایرنا– استاد روابط بین‌الملل دانشگاه جان هاپکینز آمریکا گفت: دولت بایدن بدون بازگشت به برجام و برداشتن تحریم‌های ایران نخواهد توانست روابط با اتحادیه اروپا را به سامان برساند.

به گزارش ایرنا، "دانیل سیرور" مدیر برنامه مدیریت منازعه در مدرسه مطالعات پیشرفته بین‌المللی دانشگاه جان هاپکینز روز دوشنبه در گفت‌وگو با ایرنا پیرامون چشم‌انداز سیاست دولت "جو بایدن" درباره ایران اظهار کرد:

دولت‌های اروپایی از سیاست‌های مختلف آمریکا ناخرسند هستند که برجام در میان آنها اصلی و اساسی است.

وی این موضوع را یکی از انگیزه‌های احتمالی دولت جدید آمریکا برای برداشتن تحریم‌های ترامپ دانست و افزود: بدون بازگشت به برجام به دشواری می‌توان تصور کرد که روابط ما با اتحادیه اروپا سامان پیدا کند. مساله تنها روابط ایالات متحده و ایران نیست، بلکه روابط با اروپایی‌ها هم در موضوع بازگشت به برجام دخیل است.

این استاد آمریکایی خاطرنشان کرد: دست کم ۲ سال زمان نیاز خواهد بود که آثار سیاست‌های ترامپ را بزداید. از سوی دیگر بایدن به یک سنای همگام و همراه برای اجرای برنامه‌هایش نیاز خواهد داشت اما برای بازگشت به برجام، نیازی به همکاری کنگره نیست.

سیرور تصریح کرد: با این همه، احتمالا او به دنبال پشتیبانی در داخل کنگره خواهد بود تا در آینده مشکلی ایجاد نشود.

وی با اشاره به چشم‌انداز تغییرات سیاسی ایران و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در خرداد ماه سال آینده گفت: بایدن آماده برگشتن به وضعیت دوره اوباما در برجام است که البته برای ایران چندان مطلوب نبود، چون هنوز برخی تحریم‌های غیرهسته‌ای را ادامه می‌دهد. از سوی دیگر، شاید ایران یا برخی جناح‌ها چندان علاقه‌ای به مذاکره تا مرحله پس از انتخابات نداشته باشند.

این صاحب‌نظر آمریکایی درباره درخواست ایران برای جبران خسارت تحریم‌های یکجانبه دولت ترامپ هم اظهار کرد: این موضوع بستگی به روند مذاکرات دارد. پاسخ این موضوع را باید در روند مذاکرات آینده جست‌وجو کرد که روندی پیچیده خواهد داشت.

وی یادآور شد: تحریم‌های ترامپ به ایران آسیب جدی زده است که تنها بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها هم می‌تواند دستاورد ملموسی باشد.

دونالد ترامپ در هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۷ در اقدامی یکجانبه و بدون هیچ دلیل مشخصی، از توافق هسته‌ای ایران با وجود ۱۵ گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تایید عمل ایران به تعهدات خود، خارج شد و پس از آن در دستورهای اجرایی، شدیدترین تروریسم اقتصادی را علیه مردم ایران اعمال کرد.

اکنون نزدیک به سه سال از آن سیاست موسوم به "فشار حداکثری" برای تحقق شروط دوازده‌گانه پمپئو که در بنیاد هریتیج پس از خروج آمریکا از برجام مطرح کرد، گذشته است اما وعده ترامپ برای بازگشت ایران به میز مذاکره و تسلیم شدن برای آنچه که او "توافق بهتر" می‌نامید، هیچ‌گاه محقق نشد.

این در حالی است که امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان پیش از خروج رسمی ترامپ از برجام، با سفرهای متعدد به واشنگتن کوشیدند تا او را از این تصمیم منصرف سازند اما ترامپ یکجانبه‌گرا که سیاست اصلی وی تقویت ملی‌گرایی به جای چندجانبه‌گرایی بود، زیر بار این تصمیم نرفت و از آن به بعد، روابط آمریکا و اروپا در موضوعات مختلف دچار مشکل شد.

این مساله در چند نوبت نشست شورای امنیت حتی با حضور شخص ترامپ، مایک پمپئو وزیر خارجه وی و تلاش برای تمدید محدودیت‌های تسلیحاتی ایران آشکارا نشان داده شد و اروپایی‌ها به صراحت از مخالفت خود با سیاست یکجانبه آمریکا در موضوع برجام سخن گفتند.

انزوای بین‌المللی در عرصه برجام، تنها دستاورد سیاست خارجی ترامپ علیه ایران بود.

اما جو بایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا در رقابت‌های انتخاباتی خود بارها از بازگشت به برجام خبر داد. از آن سو، مقام‌های جمهوری اسلامی ایران همچون محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه هم بارها گفته است ایران هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکرده است و این آمریکا و دیگر طرف‌ها به ویژه اروپایی‌ها هستند که باید به تعهدات خود عمل کنند.