تهران-ایرنا- رئیس جمهور سوریه در سخنرانی افتتاحیه کنفرانس بین المللی پناهجویان سوری در دمشق با قدردانی از جمهوری اسلامی ایران برای حمایت واقعی از کشورش در مبارزه با تروریسم،اعلام کرد که برخی از کشورهای حامی تروریسم، در فرآیند بازگشت آوارگان سوری مانع‌تراشی می‌کنند.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا به نقل از سانا، "بشار اسد" رئیس جمهور سوریه امروز (چهارشنبه) در مراسم افتتاحیه کنفرانس دو روزه "پناهنجویان سوری" ضمن تشکر از جمهوری اسلامی ایران به دلیل حمایت از دمشق در مبارزه با تروریسم، از تلاش تهران برای حمایت واقعی از سوریه و کاهش تبعات محاصره این کشور تقدیر و تشکر کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه برخی از کشورهای حامی تروریسم، مانع تسهیل بازگشت پناهندگان سوری به کشورشان می‌شوند، افزود: برخی کشورهای غربی و منطقه‌ای از آوارگان سوری به عنوان اهرم فشار و برگه سیاسی برای چانه زنی و امتیازگیری از دمشق سوء استفاده می‌کنند.

رئیس جمهوری سوریه تاکید کرد که در حال حاضر بیشتر پناهندگان و آوارگان سوریه خواستار بازگشت به کشورشان هستند.

اسد با بیان اینکه آمریکا و کشورهای اروپایی با حمایت از تروریسم، سوری‌ها را از کشورشان آواره کردند، تصریح کرد: این کشورهای حامی تروریسم سعی می‌کنند با ارعاب و تطمیع مانع بازگشت آنها شوند، ولی ما برای بازگرداندن همه آوارگان به سوریه تلاش می‌کنیم.
رئیس جمهور سوریه گفت: من اطمینان دارم که این کنفرانس زمینه مناسبی را برای همکاری بین ما در مرحله بعدی ایجاد خواهد کرد تا این بحران انسانی ناشی از بزرگترین حمله وحشیانه غرب در تاریخ معاصر به پایان برسد.

اسد در پایان ابراز امیدواری کرد که نتایج و خروجی این کنفرانس بتواند نقش مستقیمی در بازگشت آوارگان به سوریه که اکنون ده سالی است مقاومت می‌کنند، ایفا کند.

رئیس جمهوری سوریه گفت: برخی از کشورها براساس اصول بشردوستانه و اخلاقی از آوارگان استقبال کردند اما برخی دیگر از کشورها در غرب و در منطقه از طریق تبدیل پرونده انسانی به یک برگ برنده و اهرم فشار سیاسی برای سازش و منبعی برای رسیدن به پول که نشان از فساد مسئولانشان دارد، به بدترین نحو از این پرونده سوءاستفاده کردند. آن‌ها به جای تلاش برای فراهم کردن شرایط جهت بازگشت آوارگان از طریق فشار یا ترساندن و تحریک کردن مانع بازگشتشان شدند. اگر پرونده آوارگان برای جهان یک پرونده انسانی است برای ما علاوه بر انسانی بودن یک پرونده ملی است. غرب به جای تلاش برای فراهم کردن شرایط جهت بازگشت آوارگان از طریق فشار یا ترساندن و تحریک کردن مانع بازگشتشان شدند. 
اسد با اشاره به نقش آمریکا و کشورهای غربی در آواره ساختن مردم سوریه، تأکید کرد: این یک واقعیت است که آمریکا و غرب از طریق حمایت از تروریسم موجب آوارگی شمار زیادی از مردم سوریه شدند. این آمریکا و غرب بودند که در سال ۲۰۱۴ میلادی از داعش حمایت به عمل آوردند و مانع از برقراری ثبات و آرامش در سوریه شدند.

لزوم افزایش مشارکت در بازسازی سوریه

علی اصغر خاجی دستیار اشد وزیر امور خارجه ایران در امور ویژه سیاسی نیز ضمن شرکت در کنفرانس پناهندگان سوریه اعلام کرد که مشکل پناهندگان، نتیجه جنگ تحمیلی علیه سوریه است.
خاجی افزود: برخی از کشورهایی که در حمایت از تروریسم با شکست مواجه شدند با اعمال تحریم‌های اقتصادی ظالمانه علیه سوریه، ملت این کشور را مجازات می‌کنند.

دستیار ارشد وزیر خارجه ایران که به عنوان نماینده تهران در اجلاس آورگان سوریه مشارکت کرده است، تأکید کرد که دولت آمریکا علی‌رغم شیوع ویروس کرونا تحریم‌های خود علیه مردم سوریه را تشدید کرده است.

وی در ادامه با تاکید بر حل سیاسی بحران سوریه گفت که جامعه بین‌الملل خواستار افزایش کمک‌ها و مشارکت در بازسازی سوریه است، تا روند بازگشت آورگان سریع‌تر صورت گیرد.

تحریم های غیرقانونی 

در همین حال، «فنگ بیاو» سفیر چین در سوریه در سخنانی بر لزوم حل سیاسی بحران سوریه تاکید کرد و گفت: برای حل مساله پناهندگان سوری باید یک  سری تدابیر سیاسی، اقتصادی و امنیتی به صورت همزمان اتخاذ شود.
وی در ادامه از تحریم های آمریکا عیله سوریه انتقاد کرد و افزود:  ادامه این تحریم‌ها، اقدامی غیر قانونی است و باید از دولت سوریه حمایت کرد.
دیپلمات چینی ریشه کردن کردن تروریسم را شرطی مهم برای بازگشت آوارگان سوری خواند و تصریح کرد: باید تروریسم در سوریه ریشه کن شود و منابع مالی و آموزشی آن خشکانده شود.

نبود اراده بین المللی برای حل مشکل پناهندگان

"شربل وهبه" وزیر خارجه لبنان نیز در سخنانی ابراز امیدواری کرد که این کنفرانس به ایجاد راه حلی برای بحران آوارگان سوری بیانجامد.
وی ضمن ابراز امیدواری برای برقراری صلح در سراسر سوریه اعلام کرد که این مساله آوارگان سوری نباید به مسائل سیاسی گره زده شود.
وزیر خارجه لبنان که کشورش پذیرای بخش عمده‌ای از آوارگان سوری است، اظهار داشت که عدم اراده بین المللی و مقاصد صادقانه، مانع بازگشت آوارگان شده است.
شربل وجود آوارگان را بار سنگینی بر لبنان در سطح اجتماعی و اقتصادی دانست و خواستار افزایش تلاشهای بین المللی برای بازگشت امن آوارگان به کشورشان شد.

استنانداردهای دو گانه 

الکساندر لاورنتیف معاون وزیر خارجه روسیه که ریاست هیات نمایندگی کشورش در این نشست را بر عهده داشت طی سخنانی تاکید کرد که بازگشت پناهندگان سوریه نیاز به حمایت کامل جامعه جهانی دارد.

او تصریح کرد، غرب از راه‌های غیر قانونی و غیر انسانی، فشارها به ویژه در زمینه اقتصادی را علیه ملت سوریه تشدید کرده است.

لاورنتیف در ادامه سخنرانی خود در کنفرانس بین المللی بازگشت آوارگان سوریه همچنین به امتناع آمریکا از حضور در این اجلاس بین‌المللی اشاره کرد و گفت: امتناع ایالات متحده از مشارکت در اجلاس بین‌المللی تسهیل بازگشت آوارگان سوری نمایانگر استانداردهای دوگانه این کشور در قبال سوریه است.
«الکساندر لاورنتیف» در این کنفرانس پیامی را از سوی «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه قرائت کرد که در آن تأکید شده که مسکو به صورت همه‌جانبه از فرایند بازگشت پناهجویان و آوارگان سوری به وطن و احیای زیرساخت‌های سوریه از دمشق حمایت می‌کند.