تهران- ایرنا- عبدالفتاح السیسی رئیس جمهوری مصر در بحبوحه تنش میان ترکیه و یونان بر سر منابع موجود در آبهای مدیترانه گفت که کشورش در صورت بروز هرگونه درگیری در شرق مدیترانه در کنار یونان خواهد ایستاد.

به گزارش شبکه خبری الجزیره، السیسی که سه شنبه شب  برای دیدار با مقامات یونانی به آتن سفر کرده اضافه کرد: امضای توافق برای تعیین مرزهای دریایی مصر با یونان بر تقویت روابط مشترک تاثیر خواهد گذاشت.

السیسی امروز چهارشنبه با کیریاکوس میتسوتاکیس نخست وزیر و نیکلاس پانایوتوپولوس وزیر دفاع یونان دیدار کرد.

همچنین اکاترینی ساکلاروپولو همتای یونانی السیسی در پیامی توئیتری ورود وی به آتن را خوشامد گفت و مصر و یونان را ستون‌های امنیتی شرق مدیترانه خواند.

به تازگی تنش بین ترکیه، یونان و قبرس در زمینه مالکیت و بهره برداری از منابع زیرزمینی شرق دریای مدیترانه افزایش یافته و هر یک از دو طرف، دیگری را در سطح سیاسی و نظامی تهدید کرده اند.

ریشه اختلاف بین ترکیه با یونان و قبرس درخصوص بهره برداری از منابع زیرزمینی مناطقی از شرق دریای مدیترانه است که با اقدام اخیر ترکیه در اعزام کشتی های تحقیقاتی برای عملیات اکتشاف نفت و گاز در شرق دریای مدیترانه در نزدیکی ساحل جزیره قبرس شدت گرفته است.

برخی کشورهای اروپایی از تحریم ترکیه توسط اتحادیه اروپا در صورت انکار حق یونان و قبرس برای اکتشاف گاز در شرق دریای مدیترانه توسط آنکارا سخن گفته اند.

برنامه‌های ترکیه برای اکتشافات بیشتر در میادین گازی در شرق مدیترانه، یونان و قبرس را خشمگین کرده است. با افزایش فعالیت‌های مرتبط با حفاری از سوی ترکیه در آب‌های مورد مناقشه، نگرانی‌ها در خصوص احتمال وقوع درگیری‌های نظامی میان این کشورها بالا گرفته است. ترکیه اعلام کرده است که خواهان تنش نیست و تنها در پی کشف میادین گازی بیشتر است، این در حالی‌است که یونان و قبرس هم بر این میادین ادعای مالکیت دارند.

با کودتای نظامی سال ۲۰۱۳ در مصر و روی کار آمدن السیسی این روابط قطع و ترکیه تا سالها به صراحت و آشکارا مرسی را همچنان رییس جمهور قانونی این کشور می خواندند و دولتمردان این کشور و در راس آنها رجب طیب اردوغان در هر فرصتی السیسی را کودتاگر  و غاصب می خواندند.

اختلاف دیدگاهها در زمینه های مختلف بین دو کشور از سال ۲۰۱۳ میلادی بدین طرف ادامه دارد و روابط سیاسی نیز در سطح کاردار است. 

به رغم سردی در روابط سیاسی، روابط اقتصادی دو کشور قطع نشده و مصر یکی از مهمترین شرکای تجاری ترکیه در قاره آفریقا است.

سیاستهای دو کشور در زمینه های مختلف به خصوص سیاستهای منطقه ای که قبل از بیداری اسلامی به طور عمده همسو و موازی یکدیگر بود در حال حاضر با یکدیگر اختلافهای عدیده ای دارد.

آنکارا و قاهره در باره سوریه، تنظیم روابط با عربستان، امارات و قطر اختلاف دیدگاههای عمیقی دارند و آخرین اختلاف دیدگاه دو کشور نیز در مساله لیبی و  قراردادهای موجود در شرق دریای مدیترانه می باشد.

  

منبع: شبکه الجزیره