کرمانشاه- ایرنا- فرماندار ثلاث باباجانی از بازسازی ۹۷ درصد از واحدهای خسارت دیده در جریان زلزله ۲۱ آبان ۹۶ خبر داد و گفت: ۹۰۰ واحد باقیمانده هم در دست تکمیل است اما این واحدها در زلزله آسیب ندیده بود با این حال مالکان آنها با استفاده از فرصت زلزله، اقدام به نوسازی کرده‌اند.

یدالله شکری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در زلزله ۷.۳ دهم ریشتری ۲۱ آبان ۱۳۹۶ که در ۱۱ کیلومتری بخش ازگله شهرستان ثلاث باباجانی رخ داد، ۲ بخش تازه آباد و ازگله و ۲۰۶ روستای این شهرستان خسارت دید.

او عنوان کرد: مردم شهرستان ثلاث باباجانی پس از ویرانی های جنگ تحمیلی خانه و کاشانه خود را با عشق ساخته بودند اما آنها را در زلزله از دست دادند با این حال امید و همت خود را از دست ندادند و ایثارگرانه پای کار ساختن دوباره شهر آمدند.

شکری با بیان اینکه در حادثه زلزله ۲۱ هزار و ۸۱۹ واحد مسکونی و تجاری شهری و روستایی ثلاث باباجانی خسارت دید، گفت: برای بازسازی و تعمیر این واحدها تاکنون ۴۹۰ میلیارد تومان هزینه شده است.

به گفته او، از این تعداد، هزار و ۷۳ واحد تخریبی در شهرها و چهار هزار و ۲۹۴ واحد هم متعلق به مناطق روستایی بوده؛ ۹ هزار و ۳۶۱ واحد تعمیری هم در مناطق شهری و سه هزار و ۷۲۱ واحد هم در روستاها قرار داشته است.

فرماندار ثلاث باباجانی همچنین از هزینه بیش از ۱۵ میلیارد تومان برای بازسازی ۱۷۵ واحد تجاری شهری و روستایی خبر داد و گفت: هزینه بازسازی اماکن ورزشی شهرستان هم چهار میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بوده است.

آنچنان که شکری بیان کرد: برای ساخت ۳۵ واحد آموزشی با ۱۴۱ کلاس درس نیز ۵۸ میلیارد تومان اعتبار صرف شده که ۱۰ میلیارد تومان آن از سوی خیران تامین شده است.

بازسازی ۱۱ مرکز توانبخشی و مهدکودک در بهزیستی با ۲۰ میلیارد تومان، ساخت ۹ مرکز بهداشت با بیش از ۱۵ میلیارد تومان، برق رسانی به ۱۲ روستای جابجا شده با ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، اجرای ۲۱ طرح آبرسانی شهری با ۲۳ میلیارد تومان و ۱۵ طرح راهداری و حمل و نقل با ۲۳ میلیارد تومان نیز از دیگر خدماتی بوده که به‌گفته شکری به مناطق زلزله زده شهرستان ثلاث باباجانی ارایه شده است.

او همچنین از بازسازی زیرساخت‌های شهری ازگله و تازه آباد با ۱۵ میلیارد تومان خبر داد و گفت: گازرسانی به ۲۵ روستای شهرستان و بخش ازگله با اعتبار ۷۵ میلیارد تومان در دست اقدام است که تاکنون تعدادی از این روستاها نیز گازدار شده اند.

فرماندار ثلاث باباجانی همچنین از هزینه ۵۸ میلیارد تومان برای جبران خسارت های بخش کشاورزی شهرستان خبر داد و گفت: ۹ میلیارد تومان از این مبلغ به صورت بلاعوض به کشاورزان خسارت دیده پرداخت شده است.

فقط در سال ۱۳۹۸ از محل اعتبارات اشتغالزایی مناطق زلزله‌زده هزار و ۲۱۳ شغل خالص در ثلاث باباجانی ایجاد شده است؛ این را هم فرماندار این شهرستان بیان کرد.

نوسازی شهرستان با هزینه ۱۱۰۰ میلیارد تومانی

شکری گفت: در مجموع بازسازی زیرساخت‌ها، تسهیلات اعطایی دولت و امهال وام‌های زلزله زدگان حدود هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بر دوش دولت هزینه گذاشته است.

به گفته او در نتیجه این خدمت رسانی ها، شهرستان ثلاث باباجانی به صورت کلی نوسازی شده و اکنون بسیاری از واحدهای مسکونی که پیش از زلزله به صورت یک طبقه قدیمی بوده، تبدیل به ساختمان‌های نوساز ۲ و سه طبقه شده است.

شکری به چند مشکل عمده این شهرستان هم اشاره کرد و گفت: به تازگی حدود هفت میلیارد تومان اعتبار به بیمارستان ۳۲ تختخوابی ثلاث اختصاص پیدا کرده اما برای تکمیل این بیمارستان به سه میلیارد تومان اعتبار دیگر نیاز داریم.

فرماندار ثلاث باباجانی همچنین از نقص برخی زیرساخت‌های روستاهای جابجا شده این شهرستان خبر داد و گفت: هنوز تعدادی از این روستاها مشکل تامین آب شرب دارند.

دیگر مشکلی که شکری به آن اشاره کرد، کمبود اعتبار برای تکمیل بازسازی واحدهای اداری شهرستان بود که به گفته او ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند.

شکری در پایان از دولت درخواست کرد که دست کم یک سال دیگر امهال وامهای زلزله زدگان این شهرستان را تمدید کند تا در ایام کرونا و کاهش درآمدهای مردم، فشار بیشتری به اهالی ثلاث وارد نشود.

زمین لرزه ۷.۳ ریشتری ۲۱ آبان سال ۹۶ در ۱۱ کیلومتری بخش ازگله و ۳۲ کیلومتری شهر سرپل ذهاب رخ داد که ۶۲۰ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت.

این زلزله به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۲ روستای استان کرمانشاه خسارت وارد کرد و براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ۱۰۳ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی آسیب کلی و جزیی دید.

در زلزله ۶.۴ ریشتری یکشنبه چهارم آذر ۹۷ هم ۷۷۱ مصدوم و بیش از چهار هزار واحد مسکونی خسارت دیده به بار آورد.

اگر علاوه بر تسهیلات، کمک های بلاعوض و خدمات دوران اسکان موقت، آواربرداری رایگان ۴۵ هزار واحد، صدور پروانه ساخت و خدمات فنی مهندسی رایگان را هم در نظر گرفته شود، در مجموع کل هزینه های زلزله تاکنون حدود ۱۱ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است.