تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۶

تهران- ایرنا- ماسک زدن نه تنها عامل مقابله با ابتلا به کووید ۱۹، بلکه نشانه احترام به حفظ سلامت دیگران به شمار می‌رود اما در صورتی که دانش ما در زمینه استفاده از ماسک ناقص باشد، نتیجه چندان اثربخش نخواهد بود؛ به ویژه آنکه شرایط سخت زمستان و بارندگی هم به آن اضافه شود. 

ماسک زدن تا حدی دارای اهمیت است که چندی پیش استفاده از آن از در منزل اجباری شد و حتی سازمان جهانی بهداشت نیز نسبت به اهمیت آن واکنش نشان داد و توصیه‌هایی را در سطح جهانی مطرح کرد.  

بر اساس این توصیه‌ها «افراد برای استفاده از ماسک باید به رعایت مواردی همچون ضدعفونی کردن دست‌ها قبل از لمس کردن ماسک، بررسی ماسک از نظر سلامت، نبود فاصله بین ماسک و صورت، پوشاندن کامل دهان، بینی و چانه و پرهیز از لمس کردن ماسک توجه کنند».

همچنین برای برداشتن ماسک از صورت توجه به نکاتی همچون ضدعفونی کردن دست‌ها قبل از برداشتن ماسک، برداشتن ماسک از قسمت بند، دور کردن ماسک از مقابل صورت، قراردادن ماسک در کیسه تمیز برای استفاده مجدد در صورت اطمینان از سالم بودن آن، شست‌وشوی روزانه ماسک با مواد شوینده و شستن دست‌ها بعد از برداشتن ماسک ضروری است.

پرهیز از قرار دادن ماسک زیر بینی

طبق توصیه‌های بهداشت جهانی، افراد باید در استفاده از ماسک خانگی از انجام کارهای اشتباهی همچون استفاده از ماسک‌های آسیب‌دیده، شل و گشاد و قرار دادن ماسک زیر بینی پرهیز کنند.
برداشتن ماسک از فاصله یک متری افراد، استفاده از ماسکی که در تنفس مشکل ایجاد می‌کند، استفاده از ماسک خیس و آلوده و استفاده از ماسک مشترک بین افراد از دیگر مواردی است که افراد باید از انجام آن پرهیز کنند.

در روزهای بارانی از ماسک خیس استفاده نکنید

عضو هیات علمی گروه بیماری‌های عفونی و گرمسیری دانشگاه شهید بهشتی تهران نیز نسبت به استفاده از ماسک‌های خیس با شروع فصل سرما و بارندگی‌ها هشدار می‌دهد و می‌گوید: در روزهای بارانی از ماسک خیس استفاده نکنید.

دکتر علیرضا فاطمی درباره نحوه استفاده ماسک در هوای سرد و نمناک، اظهار داشت: زمانی که باران می‌بارد اگر از خیس شدن ماسک جلوگیری شود، می‌توان تا زمان استاندارد که حدود چهار ساعت است، از ماسک استفاده کرد.

به گفته وی در هر شرایطی در صورت مرطوب شدن ماسک، حتی به دلیل صحبت کردن‌های متمادی باید ماسک را تعویض کنید.


استفاده از شال گردن به جای ماسک 

معاون آموزشی بیمارستان شهدای تجریش با بیان اینکه استفاده از شال گردن به جای ماسک (در مواقع اضطراری) در سرما منعی ندارد، توضیح داد: شال گردن به دلیل بافت سنگینی که دارد می‌تواند به خوبی از انتقال یا ورود ویروس پیشگیری کند اما نکته اینجاست که چنانچه ماسک در دسترس نباشد، می‌توان از شال گردن استفاده کرد چراکه ماسک‌های استاندارد تاثیر بهتری برای پیشگیری از بیماری دارد.

به گفته دکتر فاطمی مشکل استفاده از شال گردن این است که اگر احیانا شال گردن به هر دلیلی حین استفاده مرطوب یا به ویروس آلوده شود، دور انداخته نمی‌شود و ممکن است فرد ویروس را حتی با خود به داخل منزل یا محیط کارهم ببرد در حالی‌که ماسک‌های یکبار مصرف به راحتی قابل تعویض است.

وی تاکید کرد: باید شال گردن حتما بعد از استفاده و در اولین فرصت به دقت شست‌وشو شده تا ویروس یا آلودگی احتمالی از سطح آن پاک شود.

زمان استفاده از ماسک سه لایه ۳ تا ۴ ساعت است

عضو هیت علمی دانشگاه درباره زمان اثرگذاری استفاده از ماسک‌های معمولی نیز توضیح داد: زمان  استفاده از ماسک های سه لایه معمولی حداکثر سه تا چهار ساعت است و زمانی که ماسک مرطوب‌تر شود، مدت استفاده از ماسک کوتاه‌تر خواهد شد.

دکتر فاطمی درباره ماسک‌های فیلترداریا N۹۵  نیز توضیح داد: این ماسک‌ها از ماسک‌های سه لایه ضخیم‌تر بوده و حداکثر زمان استفاده  از این ماسک‌ها در صورتی که مرطوب نشده باشد، هشت ساعت است.

استفاده از ماسک برداشته شده از صورت ممنوع

معاون آموزشی بیمارستان شهدای تجریش بیان کرد: هر نوع ماسکی چنانچه از صورت برداشته شد، به صورت مجدد نباید استفاده شود؛ حتی اگر زمان استفاده از آن کمتر از یک ساعت باشد.

معاون آموزشی بیمارستان شهدای تجریش: اگر به کیفیت ماسک شک دارید، همزمان ۲ ماسک بزنید. دکتر فاطمی با تاکید بر این موضوع که استفاده از ماسک‌های استاندارد به میزان قابل‌توجهی می‌تواند از انتقال ویروس جلوگیری کند، توصیه کرد: اگر به کیفیت و استاندارد ماسک شک دارید، می‌توانید برای تاثیرگذاری بهتر از ۲ ماسک به صورت همزمان استفاده کنید یا در غیر اینصورت یک دستمال کاغذی داخل ماسک قرار دهید.

وی ضرورت تهیه ماسک‌های استاندارد را از مراکز معتبر و داروخانه مورد تاکید قرار داد و تاکید کرد: مهم این است که همه از ماسک استفاده کنند در این صورت است که بیماری به میزان قابل توجهی کنترل می‌شود؛ فردی که مبتلا نشده از ماسک استفاده می‌کند تا از بروز بیماری پیشگیری کند ولی ۷۰ درصد جلوگیری از سرایت‌پذیری به این موضوع وابسته است که فرد ناقل از ماسک استفاده کند.

دکتر فاطمی اضافه کرد: ماسک فرد سالم ۳۰ درصد از ابتلا به بیماری پیشگیری می‌کند بنابراین تاثیر مهم کاهش شیوع بیماری را زمانی شاهد خواهیم بود که همه به صورت عمومی از ماسک استفاده کنند.

ماسک یدک در روزهای بارانی به همراه داشته باشید

دکتر شبنم تهرانی، متخصص بیماری‌های عفونی نیز می‌گوید: استفاده مرتب از ماسک و تعویض آن در مواقع لزوم نقش به سزایی در قطع زنجیره انتقال دارد و به تمام افراد توصیه می‌شود در این روزها حتما ماسک جایگزین با خود داشته باشند.

وی اضافه کرد: از آنجا که ماسک‌ها به ویژه ماسک‌های پارچه‌ای به محض خیس شدن کارایی خود را از دست می‌دهد، حتما باید تعویض شود.

به گزارش ایرنا طرح اجبار برای استفاده ماسک از در منزل، ۱۹ مهرماه به مرحله اجرا گذاشته شد اما همچنان به نظر می‌رسد که برخی‌ها از نحوه استفاده صحیح از آن بی‌اطلاع یا نسبت به آن بی‌توجه هستند.