تهران- ایرنا- مادران به عنوان یکی از پایه‌های اصلی خانواده، همواره نقش تعیین کننده‌ای در سرنوشت اعضای خانواده داشته‌اند. اکنون در وادیه کرونا نیز این نقش به وضوح دیده می‌شود؛ مادرانی که تلاش می‌کنند با مراقبت از فرزندان و همسران خود چارچوب خانواده را حفظ کرده و سلامت آنها را تضمین کنند.

از آموزش پروتکل‌های بهداشتی به ویژه به اعضای کوچکتر خانواده تا تامین غذا و موادغذایی موثر در پیشگیری از ابتلا به کرونا گرفته بخشی از اقداماتی است که این روزها مادران علاوه بر انجام امور معمول روزانه خود برعهده گرفته اند. 

کمک به حفظ آرامش خانواده و تعادل روحی روانی آنها در دوران سخت خانه نشینی با برنامه ریزی برای انجام کارهای سرگرم کننده و مفرح، در حالی که خود نیز نیاز به مراقبت و همراهی بیشتر خانواده دارند، با از خودگذشتگی همیشگی از دیگر اموری است که مادران به آن اهتمام ویژه دارند. 

نقش هایی که یکی پس از دیگری به مسوولیت مادران در این روزهای کرونایی افزوده شده است؛ آنها اکنون معلم فرزندان خود در مدرسه خانگی شده و نقش معلمی ایفا می کنند،‌ آنها مشاوران و تسکین دهنده های روحی روانی خانواده به ویژه فرزندانی شده که به جنب و جوش و بازیگوشی معروف بوده و اکنون محکوم به سکون شده اند، آنها مشاوران تغذیه ای شده و بیش از پیش به تغذیه سالم عزیزان خود توجه می کنند. 

تغذیه سالم همواره مورد تاکید پزشکان و مسوولان بخش بهداشت و سلامت بوده است؛ چراکه نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف داشته و اکنون در دوران شیوع بیماری کرونا، این تاکیدات برای پیشگیری از ابتلا به کرونا بیشتر شده است. در این بین مادران به عنوان مدیر خانواده می‌توانند با نظارت لازم بر تامین رژیم غذایی سالم، از ابتلای اعضای خانواده به این بیماری خطرناک جلوگیری کنند.

به گفته محققان ۸۰ درصد افرادی که به کرونا مبتلا می شوند، کمبود ویتامین دی دارند و در بدن ما ایرانی ها به خصوص بانوان کمبود شدید ویتامین دی ملاحظه می شود؛ بنابراین نیاز است ویتامین دی و زینک مورد نیاز بدن تامین شود. سبزیجات تازه و میوه ها کمک می کنند که بدن در برابر بیماری ها مقاومت داشته باشد و با ویروس ها مقابله کند. در مقابل آن مواد غذایی چرب و کم تحرکی بدن را ضعیف می کند و نمی تواند به خوبی با ویروس و بیماری ها مبارزه کند.

یکی از مهم‌ترین اقدامات مراقبتی از بیماران مبتلا به کووید۱۹، حمایت تغذیه‌ای است. بر همین اساس برای هر کدام از این بیماران یکی از گروه‌های رژیم غذایی توصیه می‌شود و سپس تغییر وضعیت آن‌ها تحت نظر گرفته می‌شود. به عنوان مثال برای بیمارانی با سوءتغذیه متوسط، رژیم غذایی با پروتئین و انرژی بالا تجویز شده و مکمل‌های تغذیه‌ای داده می‌شود.

در یکی از تحقیقاتی که در مورد ارتباط سوءتغذیه و بیماری کووید۱۹ انجام گرفته، مشخص شده است که بیماران بستری شده هنگام ورود به بیمارستان دچار سوءتغذیه بوده‌اند که بر افزایش نرخ فوت و هزینه‌های درمان تاثیر مستقیم دارد.

همچنین بررسی های اخیر در مورد ارتباط سوءتغذیه و شاخص‌های دیگر مرتبط با بیماری در افراد سالخورده انجام شده نشان می‌دهد بسیاری از سالخوردگان مبتلا به کووید۱۹ دچار سوءتغذیه هستند و درمان آن‌ها در طول دوران بیماری نیازمند حمایت تغذیه‌ای بوده است. این مورد به‌ خصوص در مورد افراد مبتلا به دیابت، تنگی مجرای نخاعی و آلبومین پایین، بیشتر گزارش شده است.

به گفته متخصصان، سوءتغذیه با درنظرگرفتن چند شاخص و معیار، مشخص می‌شود. برای تشخیص تغذیه مناسب معمولاً توده وزن بدن یا شاخص BMI، کاهش وزن در چند ماه گذشته، بیماری‌های مزمن و موارد دیگر درنظرگرفته می‌شود و بر این اساس بیماران در یکی از سه دسته کم خطر، پرخطر و متوسط قرار داده می‌شوند.

۳ نکته مهم که مادران باید به آن توجه کنند

هنگامه صعودی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا در تشریح نقش مادران در حفظ سلامت خانواده در دوران کرونا اظهار داشت: مطلوب است مادران و زنان خانواده بر همراه داشتن تجهیزاتی مثل ماسک و مواد ضدعفونی کننده در هنگام خروج اعضای خانواده از منزل نظارت کنند.

این متخصص میکروبیولوژی ادامه داد: مادران همچنین نقش مهمی در آموزش پیشگیری از کرونا به فرزندان و اعضای خانواده دارند زیرا با توجه به شواهد، تا مدت زمان طولانی با این بیماری درگیر هستیم. نیاز است کودکان آموزش ببینند تا چگونه با این ویروس هم زیستی داشته باشند. به عنوان مثال لازم است چگونگی استفاده از ماسک و مواد ضدعفونی کننده و طریقه شست و شوی صحیح دست ها به آنها آموزش داده شود.

وی عنوان کرد: همچنین نیاز است مادران خانواده آموزش های لازم اعم از دوری از تجمعات و رعایت فاصله گذاری اجتماعی را به اعضای خانواده یادآور شوند و روی رفت و آمدهای غیرضروری فرزندان نظارت لازم را داشته باشند.

مسوول بخش میکروبیولوژی بیمارستان قلب شهید رجایی تصریح کرد: تغذیه موضوع مهمی است که روی کاهش یا افزایش ابتلا به کرونا تاثیر می گذارد. ویتامین های دی، سی و زینک سیستم ایمنی بدن را مقاوم می کند و نیاز است از این ویتامین ها در رژیم غذایی روزانه استفاده شود.

صعودی تصریح کرد: مادران باید در شرایط کنونی به تغذیه اعضای خانواده توجه بیشتری داشته باشند و از سبزیجات و میوه هایی که حاوی ویتامین های فوق هستند، در رژیم غذایی خود استفاده کنند. همچنین از خوردن غذاهای چرب که سیستم ایمنی را ضعیف می کند، کمتر استفاده شود.

در مقابل ایفای نقش مادری،‌ سایر اعضای خانواده همچون همسر و فرزندان نیز، وظایفی در قبال مادر خانواده دارند. این همراهی باید دوسویه باشد تا مادر بتواند خانواده را به خوبی مدیریت کند. 
توجه به سلامت مادر از سوی سایر اعضای خانواده نیز علاوه بر اینکه به حفظ سلامت مادر می انجامد،‌ ارکان خانواده را نیز حفظ کرده و خانواده را در قبال تمام بیماری ها و مشکلات مصون می دارد.