تهران – ایرنا-  «ولید بن محی الدین المعلم» که در ایران به ولید المعلم معروف است، وزیر امور خارجه و معاون نخست وزیر سوریه بود که بامداد امروز دوشنبه در ۷۹ سالگی درگذشت.

به گزارش ایرنا، ولید المعلم یکی از معروف ترین شخصیت های سیاسی سوریه در دو دهه گذشته است که در حوزه سیاست خارجی و دیپلماسی به ویژه در اوج بحران این کشور که از سال ۲۰۱۱ آغاز شد، در کنار ملت و دولت خدمات شایانی به این کشور کرده است.

المعلم، دیپلماتی کارکشته و با سابقه بود که به سبب جایگاه و موقعیت های ملی در عرصه های مختلف سیاسی در منطقه و جهان شناخته شده بود.

«عمرو موسی»، دبیرکل پیشین اتحادیه عرب که سال ها سکان دار وزارت امور خارجه مصر بود، چند سال قبل در مصاحبه با «الحیات» درباره معلم گفته بود "او باهوش، باذوق و همچنین بسیار زیرک است... می توانم بگویم که وزیر خارجه با کفایتی است و خوب می داند که کارش را چگونه باید انجام دهد."

از تولد تا وزارت امور خارجه

ولید المعلم در سال ۱۹۴۱ در دمشق متولد شد و از ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۰ در مدارس دولتی تحصیل کرد و دیپلم خود را از دبیرستان گرفت.

وی پس از اخذ مدرک دیپلم به دانشگاه قاهره رفت و در سال ۱۹۶۳ با مدرک لیسانس اقتصاد ادانش آموخته شد و در سال ۱۹۶۴ به وزارت امور خارجه سوریه پیوست.

به نوشته تارنمای وزارت امور خارجه سوریه، ولید المعلم در ماموریت ‌های دیپلماتیک و سفارتخانه های سوریه در تانزانیا، عربستان سعودی، اسپانیا و انگلیس فعالیت داشت و در سال ۱۹۷۵ به عنوان سفیر در رومانی انتخاب شد و تا سال ۱۹۸۰ در این سمت مشغول خدمت بود.

وزیر خارجه فقید سوریه از سال ۱۹۸۰ تا ۱۹۸۴ به عنوان مدیر گروه اسناد و ترجمه در وزارت امور خارجه منصوب شد، سپس از سال ۱۹۸۴ تا  ۱۹۹۰ در سمت مدیر اداره دفاتر ویژه فعالیت کرد.

وی از سال ۱۹۹۰ تا سال ۱۹۹۹ به عنوان سفیر سوریه در ایالات متحده آمریکا مشغول بکار بود، سپس در آغاز سال ۲۰۰۰ دستیار وزیر امور خارجه و طبق فرمان شماره ۸ ۰۱/۰۹/۲۰۰۵ به عنوان معاون وزیر امور خارجه منصوب شد.

المعلم ،‌ از سال ۲۰۰۶ به عنوان معاون نخست وزیر، وزیر امور خارجه و مهاجران کار خود را ادامه داد.

ولید معلم و بحران سوریه

وزیر امور خارجه فقید سوریه در طول دوران خدمت در این سمت در نشست های سیاسی و مجامع بین المللی همواره حامی رویکردهای دولت و ملت سوریه در قبال بحران کشورش بود.

وی در این باره گفته بود که «ما از تلاش‌های بین‌المللی برای مبارزه با تروریسم استقبال می‌کنیم اما این تلاش‌ها باید با هماهنگی دولت و ارتش سوریه صورت گیرد و اگر این هماهنگی نباشد این تلاش‌ها نقض حاکمیت و مداخله آشکار محسوب می‌شود و تأثیر چشمگیری نیز بر میدان نخواهد داشت، بلکه اوضاع را بدتر خواهد کرد.»

ولید المعلم همچین معتقد بود که «تروریست‌ها تنها به ریختن خون سوری‌ها راضی نشدند، بلکه تمامی مردم جهان را هدف قرار دادند و در طول این سال ها  مردم سوریه همچنان بیشترین کسانی هستند که بهای جنایت‌های تروریست‌ها را با خون و امنیت و ثبات خود می‌پردازند.»

وی همچنین گفته بود که «ما در سوریه به نیابت از جهان با تروریسم می‌جنگیم. ارتش شجاع ما مستحق حمایت و قدردانی است. اقدامات تروریستی در کشور ما در مقابل چشم و گوش تمامی جهان صورت می‌گیرد. با این حال مردم سوریه همچنان در برابر تروریسم پایدار هستند؛ ما از همان سال ۲۰۱۱ اعلام کردیم که برای حل بحران باید دو مسیر را دنبال کرد: مبارزه با تروریست‌ها و برگزاری مذاکرات سوری-سوری.

وی علاوه بر مسئولیت های اجرایی، دارای تالیفاتی هم بود، از جمله چهار کتاب "فلسطین و صلح مسلحانه ۱۹۷۰"، "سوریه از ۱۹۱۷ تا ۱۹۴۸"، "سوریه از استقلال تا وحدت از ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۸" و "جهان و خاورمیانه از دیدگاه آمریکا" ،‌ از آثار به جا مانده از ولید المعلم است.

بر اساس اعلام تارنمای وزارت امور خارجه سوریه، پیکر ولید المعلم بعد از ظهر امروز (دوشنبه) در دمشق تشییع و در آرامستان المزه به خاک سپرده خواهد شد.