به گزارش ایرنا، اولین همایش جامعه شناسی ایران و روسیه ببا حضور بیش از ۱۰۰ نفر از اندیشمندان و کارشناسان علمی و اجتماعی دو کشور به ابتکار آکادمی علوم روسیه از امروز دوشنبه بصورت برخط آغاز بکار کرد.
«آندره فورسنکو» دستیار ویژه رئیس جمهور روسیه در امور سیاست علمی و فناوری و دبیر شورای علم و آموزش این کشور، در مراسم افتتاحیه همایش خاطرنشان کرد که روابط بین مراکز آموزشی و دانشگاهی ایران و روسیه توسعه می یابد.
وی افزود: همایش جامعه شناسی ایران و روسیه فرصتی برای کارشناسان دو کشور فراهم آورده است تا در آن پیشنهادهایی برای توسعه روابط علمی و شناخت اجتماعی دو کشور تنظیم و به مقامهای ایرانی و روس ارائه کنند. برای شرکت کنندگان در این همایش آرزوی موفقیت می کنم.
روابط عالی دانشگاهی ایران و روسیه از نگاه وزیر علوم روسیه
«والری فالکوف» وزیر علوم و آموزش عالی روسیه نیز در همایش جامعه شناسی ایران و روسیه اعلام کرد: وزارت علوم و آموزش عالی روسیه روابط با ایران را عالی ارزیابی می کند و به همکاریهای آموزشی و علوم با این کشور توجه فراوان دارد.
وی افزود: در زمان حاضر بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ شهروند ایرانی در مراکز آموزش عالی روسیه تحصیل می کنند. بین مراکز آموزش عالی ایران و روسیه توافقنامه های همکاری وجود دارد.
وزیر علوم و آموزش عالی روسیه درباره همایش جامعه شناسی ایران و روسیه گفت: این همایش رویداد مهم در روابط راهبردی و تحقیقات علمی بین دو کشور است. امیدوارم در جریان برگزاری این همایش، پیشنهاداتی برای توسعه روابط علمی دو کشور تنظیم و ارائه شود.
تدوین اطلس جامعه شناسی ایران و روسیه
«ناتالیا بوچارووا» معاون وزیر علوم و آموزش عالی روسیه، نیز در ادامه همایش گفت: از اینکه در این شرایط بحرانی و غیرعادی که در رابطه با شیوع همه گیر کرونا بوجود آمده است می توانم به برخی کارهای صورت گرفته در روابط علمی ایران روسیه اشاره کنم، خرسندم.
وی به تدوین کتاب اطلس جامعه شناسی ایران و روسیه به زبان های روسی و انگلیسی اشاره و خاطرنشان کرد که آماده رونمایی شده است.
جایگاه ویژه همکاری دو کشور در عرصه جامعه شناسی
میخاییل گورشکوف رئیس مرکز پژوهش های اجتماعی آکادمی علوم روسیه نیز گفت که در سیستم مناسبات بین المللی معاصر، ایران و روسیه با چالش های مشترک مواجه می شوند و همزمان بین دو طرف در عرصه های مختلف همکاریها برقرار می شود.
وی افزود: در ساختار همکاریهای ایران و روسیه، همکاری دو کشور در عرصه جامعه شناسی جایگاه ویژه ای دارد.
گورشکوف خاطرنشان کرد: همایش جامعه شناسی ایران و روسیه که توسط مرکز پژوهش های اجتماعی آکادمی علوم روسیه برگزار می شود، شناخت بیشتر جامعه دو کشور از یکدیگر را به عنوان هدف اساسی دنبال می کند
رئیس مرکز پژوهش های اجتماعی آکادمی علوم روسیه با بیان اینکه همکاریهای ایران و روسیه در عرصه جامعه شناسی در شرایط بحرانی کنونی (بحران بخاطر شیوع کرونا) مطابق برنامه پیش می رود، اظهار کرد: هدف اساسی همکاریها در این حوزه، توسعه شناخت جامعه ای ایران و روسیه، توسعه روابط آموزشی و دانشگاهی، توسعه و اجرای طرح های جامعه شناسی و علوم انسانی ایران و روسیه است.
وی خاطرنشان کرد: شناخت ایران و روسیه معاصر هدف اساسی است و در جریان فعالیت این همایش، اندیشمندان و کارشناسانی از ایران و روسیه و چند کشور دیگر ازجمله عراق و ترکیه مشارکت دارند. موضوعاتی همچون توانمندی و ظرفیت های اقتصادی منطقه دریای خزر و اوراسیا نیز بررسی می شود.
مقام علمی روس سپس به برگزاری کارگاه های آموزشی جامعه شناسی و شناخت فعالیت های اقتصادی جوانان در همایش جامعه شناسی ایران و روسیه اشاره کرد.
تاکید سفیر ایران بر اهمیت بررسی جامعه شناسی در توسعه دیگر همکاری های دو کشور
کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه نیز در این همایش با بیان اینکه در توسعه جوامع مختلف عامل جمعیت و تغییرات جمعیتی، سطح آموزش، پراکندگی جمعیتی، سن و سواد و سیاست های جمعیتی و برخی عوامل از مولفه های بسیار مهم است، اظهار کرد: کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست. ایران کشوری است که در پنج دهه اخیر نوسان های جمعیتی بسیاری را تجربه کرده است.
وی افزود: در چهار دهه پیش یکی از بالاترین رقم های رشد جمعیت در ایران را داشتیم. پیامد این رشد در سه دهه گذشته این است که اکنون یکی از جوان ترین جمعیت های جهان متعلق به است و بر همین اساس ایران در دو دهه آینده با پدیده کهنسالی جمعیت روبرو می شود مشکلی که مبتلا به اغلب جوامع توسعه یافته و در حال توسعه دنیاست.
جلالی در مورد همکاری های ایران و روسیه گفت: بی تردید همان طور که ذکر شد این همکاریها به توسعه بیشتر روابط دو کشور و همسایه مهم ایران و روسیه منجر می شود. من در دیدارهایی که با مسوولان روسی از جمله فورسنکو داشتم بارها تاکید کردم که سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو از همکاری های علمی دو کشور حمایت می کند.
سفیر ایران گفت: تردیدی نیست که در دنیای امروز که رشد و توسعه کمی و کیفی از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار است، هیچ پیشرفت موفقیت آمیزی بدون برنامه ریزی و مدیریت صحیح منابع ممکن نیست و برنامه ریزی نیز خود به شدت متاثر از داده ها و اطلاعات دقیقی است که باید در اختیار برنامه ریزان جامعه قرار گیرد.
وی ادامه داد: در ایران هم از سال ۱۳۳۵خورشیدی بطور مرتب سرشماری نفوس و مسکن را داریم و همینک نیز با حمایت رهبری ایران سند راهبردی جمعیتی تدوین شده است.
جلالی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در دو دهه اخیر ما با کاهش زاد و ولد مواجه هستیم که دولتمردان ایران برای افزایش زاد و ولد برنامه ریزی کرده اند. البته ما یک فرصت طلایی داریم که جمعیت جوان ما است اما با چالش هایی همانند بحث اشتغال و ازدواج و مسکن مواجه شده ایم.
وی خاطرنشان کرد: بررسی روندهای جامعه شناسی ایران و روسیه می تواند به همکاری در عرصه های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کمک کند و سبب حل اختلافات خواهد شد.
وی با بیان اینکه مهم ترین مشکلی که جامعه ایران و روسیه دارند، عدم شناخت از یکدیگر است، اظهار داشت: اگر چه ما روابط سنتی از گذشته داشتیم و در زمان حاضر نیز روابط سیاسی عالی داریم اما این روابط با اراده سیاسی سران دو کشور توسعه می یابد.
سفیر ایران تصریح کرد: اگر می خواهیم روابط دو کشور پایدار بماند نیاز به شناخت هایی در عرصه های فرهنگی، علمی و شناخت از یکدیگر داریم. گام امروز شما گام بسیار مهم برای این شناخت متقابل است. انشاالله دومین همایش جامعه شناسی ایران و روسیه در فضایی حضوری برگزار شود و بتوانیم همایش مهم تر و بهتری داشته باشیم.
وی افزود: خوشحالم که روابط علمی ایران و روسیه به قدری محکم شده است که شیوع همه گیر کرونا نتوانست غلبه کند و همایش را امروز برگزار می کنیم. پیام همایش امروز این است که مسائل انسانی نیاز به همکاری های مشترک دارد و کلید حل آن در همکاری های ما نهفته است.
جلالی با قدردانی از تدوین اطلس جامعه شناسی ایران و روسیه پیشنهاد کرد بجای این که این کتاب به زبان های روسی و انگلیسی باشد به زبان های روسی و فارسی یا روسی، فارسی و انگلیسی تدوین شود.
کاظم سجادپور رئیس مرکز آموزش و مطالعات وزارت خارجه نیز گفت: ایران و روسیه با چالشهای مشترکی روبرو هستند و برای مقابله با این چالشها تبادل تجربیات نظیر این همایش ها می تواند راه گشا و کار امد باشد.
سنایی: ایران و روسیه به عنوان تمدن بزرگ به هم نگاه می کنند
مهدی سنایی مشاور عالی وزیر امور خارجه و مدیر موسسه مطالعات ایران و اورآسیا (ایراس) نیز با بیان اینکه اهمیت برگزاری این همایش در این است که روسیه و ایران به یکدیگر نه به عنوان کشور بزرگ بلکه تمدن بزرگ نگاه می کنند، اظهار کرد: روسیه به ایران به عنوان قدیمی ترین تمدن و ایران به روسیه به عنوان تمدن بزرگ نگاه می کند.
وی افزود: ایران و روسیه در تاریخ معاصر به همدیگر شباهت دارند و در دو کشور انقلاب شد و مراحل مشابهی را طی کردند.
سنایی تصریح کرد: مطالعات جامعه شناسی بخش مهمی از همکاری های تحقیقاتی ما است. ما در ایران تاریخ معاصر را مطالعه می کنیم و همواره در این عرصه در مورد روسیه مطالعه می شود.
وی ادامه داد: جالب است که بسیاری از ایرانی ها از مسکو و سن پترزبورگ بازدید کرده و از نزدیک با پیشرفت ها و توسعه روسیه آشنا شده اند.
مدیر موسسه مطالعات ایران و اورآسیا با بیان اینکه نقش ادبیات نیز بسیار مهم است، اظهار کرد: در ایران و روسیه ادبیات ایرانی و روسی را دوست دارند و الان کتاب های ادبیات کلاسیک پرفروش ترین کتاب را تشکیل می دهند.
لزوم توسعه روابط روسیه با کشورهای شرقی
الیکبر الیکبروف رئیس انستیتو شرق شناسی آکادمی علوم روسیه نیز در همایش جامعه شناسی ایران و روسیه با اشاره به روند رو به توسعه روابط دو کشور بر لزوم توسعه روابط روسیه با کشورهای شرقی تاکید کرد و گفت: توسعه همکاریهای روسیه با کشورهای شرقی در اولویت قرار دارد.
وی همچنین گفت که انستیتو شرق شناسی روسیه با ایران روابط گسترده دارد و با سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو طرح های مشترک اجرا می کند.
آناتولی تورکونوف رئیس دانشگاه روابط بین الملل مسکو وابسته به وزارت خارجه روسیه نیز گفت: برگزاری همایش به شناخت بیشتر محافل علمی ایران و روسیه کمک می کند.
وی تصریح کرد: چشم انداز جدیدی برای مقابله با چالش ها در عرصه بین المللی گشوده می شود. بدون تردید پیشنهاداتی که در همایش مطرح می شود به توسعه روابط ایران در سطح منطقه ای و بین المللی کمک می کند.
نهال نفیسی مدیر کمیتۀ روابط و همکاری های علمی بینالمللی انجمن جامعه شناسی ایران نیز گفت که برگزاری همایش، در این شرایط سخت امید بوجود می آورد و در شرایطی که مبارزه با کرونا محدودیت های جدید ایجاد کرده است فرصت های جدید برای همکاری بوجود می آورد.
وی افزود: این فرصت ها برای گسترش همکاریها کمک می کند و می توانیم با یکدیگر گفت و گو داشته باشیم.
نفیسی خاطرنشان کرد که انجمن جامعه شناسی ایران به قدری رشد کرده است که 25 شعبه منطقه ای دارد و ساختار دولتی نیست و کارشناسان آن در عرصه های اجتماعی، کار و موضوع زبان مطالعه و تحقیقات می کنند.
در این همایش سه روزه آکادمی علوم روسیه، مرکز فدرال پژوهش های جامعه شناسی روسیه، انستیتو پژوهش های سیاسی و اجتماعی روسیه، انستیتو شرق شناسی روسیه، دانشگاه روابط بین الملل مسکو وابسته به وزارت خارجه روسیه و دانشگاه دولتی مسکو به نام ام. گ. او نیز مشارکت دارند.
هدف از این همایش تبادل نظر و گفت و گو درباره ابعاد اجتماعی، اقتصادی، و جمعیتشناختی توسعه دو کشور در بستر توسعه و چالشهای جهانی (از جمله همهگیری کرونا) اعلام شده است.
در این همایش همچنین قرار است از اولین اطلس جامعه شناختی ایران و روسیه نیر رونمایی گردد.
در مراسم افتتاحیه این همایش علاوه بر کاظم جلالی سفیر ایران در فدراسیون روسیه اندیشمندانی از ایران از جمله کاظم سجادپور رئیس مرکز آموزش و مطالعات وزارت خارجه، مهدی سنایی مشاور عالی وزیر امور خارجه و مدیر موسسه مطالعات ایران و اورآسیا (ایراس) و همچنین خانم نهال نفیسی مدیر کمیتۀ روابط و همکاری های علمی بینالمللی انجمن جامعه شناسی ایران و از روسیه آقایان آندری فورسنکو دستیار رئیس جمهور روسیه و آلکساندر سرگئی یووا رئیس آکادمی علوم روسیه، شرکت و سخنرانی گردند.
در طول برگرازی همایش میخاییل گورشکوف رئیس مرکز پژوهش های اجتماعی آکادمی علوم روسیه، ناتالیا بوچارووا معاون وزیر علوم و آموزش عالی روسیه، آندره اسمیرنف مدیر انستیتو فلسفه شناسی روسیه، آناتولی تورکونوف رئیس دانشگاه روابط بین الملل مسکو، میخاییل چرنیش معاون اول مرکز پژوهش های اجتماعی روسیه، و ماکسیم بارانف معاون اداره دوم آسیای وزارت خارجه روسیه نیز سخنرانی خواهند کرد.