به گزارش ایرنا ، بی نتیجه بودن تلاش مسئولان و دستگاه های متولی در مازندران از جمله محیط زیست طی چند سال گذشته برای تعطیلی این مکان پرمناقشه باعث شده تا پرونده این بازار همچنان به عنوان یکی از پرونده های باز در دوران مختلف مدیریتی استانی و شهرستانی مطرح باشد.
اگر چه در اسفند ۹۶ پس از چندین سال اعتراض و پیگیری ، یگان حفاظت محیط زیست با هماهنگی و همکاری مسئولان استانی و محلی توانست جایگاه اصلی این بازار را که کابوس همه ساله محیط بانان و تشکل های زیست محیطی بود ، جمع کند و این خوش بینی پدید آمده بود که دیگر اسم و رسم این بازار به تاریخ پیوسته است ، ولی دیری نپایید که به دلیل آنچه که بعدها از سوی محیط زیست بی رغبتی مسئولان محلی برای همکاری نامیده شد ، بار دیگر بساط پرونده فروشی در حد وسیع تری پهن شود.
تاکنون هیچ مسئولی حاضر به پاسخگویی به چرایی فعالیت دوباره بازار نشده است ، ولی افرادی که در آنجا فعالیت دارند بر این اعتقادند که با سابقه طولانی بازار ، کسی حق تعطیلی آن را ندارد و بحث قانونی یا غیرقانونی بودن هم برای آن قابل طرح نیست چون همین سابقه هویت و مجوز آن است.
یکی از فعالان این بازار در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت : این بازار دهها سال قدمت دارد و نیازی به مجوز قانونی ندارد. بازار ما همانند سایر بازارهای سنتی در سطح استان به عنوان نماد شهری و میراث فرهنگی محسوب می شود و باید مورد حمایت قرار گیرد.
وی در پاسخ به این ایراد که در بازار پرونده فروشی لاشه پرندگانی فروخته می شود که به صورت غیرقانونی شکار می شوند ، افزود : تمامی لاشه های پرندگان در این بازار در قالب صید پرندگان و با مجوز قانونی است و حاصل شکار بی رویه و کشتار دست جمعی پرندگان همانند آنچه که در رسانه ها مطرح و بزرگنمایی می شود ، نیست.
این فعال بازار پرنده فروشی فریدونکنار اظهار داشت : به هر حال مردم منطقه از پرندگان حفاظت می کنند و برای نگهداری آنها هزینه می پردازند و در مقابل تعدادی کمی از این پرندگان را که از لحاظ جمعیتی در زمره پرندگان در خطر انقراض نیستند ، شکار می کنند و می فروشند .
وی افزود : در حال حاضر تنها محیط زیست مخالف فعالیت بازار ما است و بقیه مسئولان ساماندهی بازار را دنبال می کنند و قرار است علاوه بر بازسازی ظاهری بازار ، از ورود لاشه پرنده از سایر مناطق و استان ها به داخل مازندران و فروش در بازار فریدونکنار جلوگیری کنند که ما هم حمایت می کنیم .
صید به جای شکار
رییس اتحادیه تعاونی های دامگاهداران ارزباران شهرستان فریدونکنار هم به خبرنگار ایرنا گفت : در حال حاضر هیچگونه شکار پرندگان در منطقه ارزباران ، فریدونکنار و سرخرود انجام نمی شود و لاشه پرندگانی که در بازار فروخته می شود ، حاصل صید قانونی پرندگان است.
رحمت احمدی افزود : صید پرندگان نیز در قالب دامگاه ،کرس و گذر انجام می شود و قدمت آن نیز به چندین قرن می رسد و در این فعالیت صیادی کشتار دست جمعی وجود ندارد.
وی گفت :هم اکنون حدود هفت شرکت تعاونی دامگاهدار در شهرستان فریدونکنار فعالیت دارد و حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر عضو این تعاونی ها هستند که شغل اصلی آنها کشاورزی است و برای تفریح و سرگرمی صید پرندگان را انجام می دهند و قالب شکار هم پرندگانی است که جمعیت زیادی دارند.
احمدی افزود : علاوه بر این ، ما در منطقه از درختانی که نماد طبیعت و محیط زیست است حفاظت می کنیم و اگر جلوی صید را بگیرند این درختان نیز از بین می رود.
وی در مورد فعالیت بازار فروش پرندگان گفت : در این بازار بخشی از لاشه پرندگان مربوط به شکارچیانی است که با پرداخت هزینه ، مجوز شکار می گیرند و شکارشان را در بازار می فروشند.
رییس اتحادیه تعاونی های دامگاهداران افزود : علاوه بر این ، بخش زیادی از لاشه موجود در بازار هم مربوط به سایر شهرستان های استان است مانند شکارهایی که در منطقه میانکاله در شرق مازندران انجام می شود و به اینجا می آورند و می فروشند ولی محیط زیست فقط به ما گیر می دهند و جاهای دیگر را رها کردند.
وی با اظهار این که اتحادثه تمامی مقررات مربوط به شکار را رعایت می کند و اعضای آن تور هوایی ندارند ، گفت : واقعیت این است که بازار فروش پرندگان تاثیر چندانی در تداوم صید و شکار ندارد و با تعطیلی بازار هم به صورت غیر رسمی صید ادامه خواهد داشت چون مشتری خودش را پیدا می کند.
احمدی در مورد تن ندادن صیادان و شکارچیان پرندگان به طرح های جایگزین هم توضیح داد : تاکنون تمام طرح هایی که ارایه شد در حد حرف و روی کاغذ بود و کسی به طور عملی و میدانی طرحی ارایه نداد.
بازار مساوی با انگیزه
اگر چه متولیان بازار پرنده فریدنکنار و صیادانی که در قالب اتحادیه فعالیت دارند بازار را در تداوم مشکل شکار غیرمجاز پرندگان بی تاثیر می دانند ، ولی رییس انجمن حمایت از پرندگان وحشی مهاجر شهرستان فریدونکنار با رد این ادعا ، گفت : زمانی که بازار پرندگان وحشی در شهرستان فعال باشد ، انگیزه برای شکار و صید نیز وجود خواهد داشت و باید بازار در راستای حفاظت از پرندگان مهاجر وحشی تعطیل شود.
مسعود محمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : در سال های اخیر به دلیل افزایش کشت دوم ، ورود پرندگان به فریدونکنار کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی یافت و آمار شکار نیز به همین اندازه کمتر شد.
وی گفت : بیشترین شکار و بخصوص صید پرندگان در ماه های مهر و آبان و زمان ابتدایی شروع کوچ و دوره ای که بخش زیادی از پرندگان دوران نابالغی و جوجه ای را طی می کنند، انجام می شود و پس از آن پرندگان با شناخت از منطقه کمتر در دام صیادان می افتند.
محمدی اظهار داشت : در سال های اخیر طرح پرنده نگاری و پرنده پروری با تخم پرندگان وحشی به عنوان طرح های جایگزین در دست اجرا قرار گرفت و تا به نتیجه رسیدن این طرح ها قطعا شکار به عنوان کار دم دستی ادامه می یابد ، بویژه این که بازار فعال است.
وی افزود : باید دولت به خصوص محیطزیست با حمایت مالی و تسهیلات ارزان قیمت برای نتیجه بخشی این طرح ها به ما کمک کند و با نتیجه بخش بودن طرح جایگزین ، شکار از هر نوعش به خودی خود از بین می رود.
وی اظهارداشت : بخش زیادی ازصید پرندگان در اراضی شالیزاری خصوصی انجام می شود و بیشتر به نوعی سرگرمی است.
وی میانگین ورود روزانه پرندگان وحشی در بازار را حدود یکهزار بال اعلام کرد.
فعالیت غیرقانونی
رییس اداره حیات وحش محیط زیست مازندران هم گفت : با وجود این که امسال صید و شکار در استان ممنوع است همچنان شکار و صید را شاهدیم و فعالیت بازار نیز به صورت غیر قانونی ادامه دارد.
کوروس ربیعی افزود : امسال زیر چتر بی رغبتی مسئولان ، بازار پرندگان هم ادامه دار شد و حداقل روزانه سه تا ۶ هزار بال پرنده شکار و در این بازار عرضه می شود.
وی گفت : محیط زیست به تنهایی قادر به برخورد با متخلفان صید و شکار به خصوص در فریدونکنار نیست و باید سایر دستگاه های مرتبط هم پای کار باشند.
ربیعی اظهار داشت : منافع چندین میلیاردی حاصل از صید و شکار غیرقانونی موجب شده تا بازار فروش لاشه پرندگان وحشی با وجود اینکه غیر قانونی است ، ادامه یابد.
وی افزود : محیطزیست مخالف شکار و صید پرندگان با شمایل کشتار دست جمعی در قالب کرس و گذر و دام هوایی و دومگاه است و صرفا شکار سنتی دوما مورد تایید است که به نسل پرندگان آسیب نمی زند.
ربیعی اظهارداشت : با وجود این که براساس طرح پنج ساله ساماندهی صید و شکار باید تمام روش های شکار به جز دوما حذف شود ، این طرح به دلیل عدم همکاری دستگاههای مرتبط و همراهی نکردن اتحادیه شکارچیان به خاطر منفعت مالی ابتر ماند.
وی اضافه کرد : محیط زیست از طرح های جایگزین شکار و پرنده نگری حمایت می کند و تسهیلات بانکی هم برای این طرح ها پرداخت می شود.
بر اساس آمار سالانه حدود ۱.۵ میلیون بال پرنده مهاجر وحشی وارد تالاب و آببندان های مازندران می شوند و دستکم ۳۰۰ هزاربال از این پرندگان با شکار و صید بی رویه تلف می شوند.