اسلام‌آباد - ایرنا - دولت پاکستان طی ماه‌های اخیر راهبرد "محدودیت‌های هوشمند" را برای کنترل شیوع کرونا و مقابله با پیامدهای آن تجربه کرد اما این وضعیت دوامی نداشته و خیز مجدد بیماری کووید-۱۹ در این کشور دولت عمران‌خان را مجبور به تشدید رویکرد تدافعی برابر این پدیده همه‌گیر کرده است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، همزمان با کاهش دما در پاکستان و نزدیک شدن به فصل زمستان نگرانی‌ دولت این کشور نیز نسبت به شدت شیوع بیماری کرونا، فشار بر نظام سلامت و دشواری‌ها برای رسیدگی به آسیب‌دیدگان ناشی از این ویروس افزایش یافته است.

«عمران‌خان» نخست وزیر پاکستان که کشورش در وضعیت موج دیگری از شیوع کرونا قرار گرفته، پیش‌تر هشدار داده بود که فصل زمستان ممکن است تمامی تلاش‌های دولت در جهت کنترل کرونا را به باد داده و مردم بیش از حتی ماه‌های اول، گرفتار این بیماری شوند.

وی از شهروندان پاکستانی‌ خواسته بود که دل به وضعیت کنترل نسبی کرونا نبندند و همزمان به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و پیروی کامل از قوانین ویژه مبارزه با این بیماری متعهد باشند.

اما گزارش‌های رسمی در پاکستان حاکی از افسارگسیخته شدن شیوع کرونا، ناپایداری در کنترل شیوع ویروس و بازگشت این کشور به مرحله افزایش ابتلا به کووید-۱۹ است.

به گزارش ستاد ملی مدیریت و عملیات مبارزه با کرونا در پاکستان، نرخ مرگ و میر در میان مبتلایان به بیماری کرونا در مقایسه با ۴ ماه اخیر که وضعیت نسبی پیدا کرده بود، افزایش پیدا کرده است.

طی ۲۴ ساعت گذشته در شهرهای مختلف پاکستان ۳۳ نفر در اثر ابتلا به کرونا جان باختند. تست ۲ هزار و ۵۰ نفر مثبت اعلام شده و طی همین مدت ۲۹ هزار و ۳۷۸ تست کرونا صورت گرفت.

از زمان شیوع کرونا در پاکستان (یعنی از هفتم اسفندماه ۹۸) تا کنون ۷ هزار و ۱۹۳ نفر از بیماران کرونایی جان سپردند. در مجموع ۳۶۱ هزار و ۸۲ نفر به کرونا مبتلا شده‌اند.

براساس تازه‌ترین گزارش ستاد ملی کنترل و عملیات مبارزه با کرونا در پاکستان (ان‌سی‌اوسی) پس از ۳ ماه نرخ پایین ابتلا به کرونا و کاهش مرگ و میر، اکنون میزان موارد مثبت کرونا ۷.۲ درصد افزایش داشته است و پس از سپری شدن سه ماه، تعداد قربانیان کرونایی از ۱۵ نفر افزایش یافت. 

خیز مجدد کرونا در پاکستان و راهکار دولت عمران‌خان

نخست وزیر پاکستان و تیم ویژه مدیریت کرونا وی که مدل‌های مختلفی را برای کنترل کرونا در کنار رسیدگی به آسیب‌های اقتصادی-اجتماعی به کار گرفته بودند، روش اعمال "محدودیت‌های هوشمند" را بیشتر کارآمد تلقی کردند.

از ماه ژوئیه امسال شیوع کرونا در پاکستان کنترل و پیامدهای آن به تدریج با سیاست‌های سیاسی-اقتصادی دولت عمران‌خان جبران شد اما طی یکماه گذشته کنترل کرونا وضعیت شکننده‌ای پیدا کرده و دولت نگران افزایش آمار مبتلایان و همچنین میزان مرگ بیماران کرونایی است.

پاکستان در تکاپوی بازگشت به دوران محدودیت‌های کرونایی

طی روزهای اخیر دولت پاکستان تصمیم به تشدید اعمال محدودیت‌های هوشمند گرفت و در کنار قوانین سختگیرانه‌ای برای مجازات متخلفان، تمهیدات بهداشتی اعلام کرد.

استفاده از ماسک در پاکستان که از چند ماه پیش اجباری شده بود و اکنون در صورت تخلف جریمه هم به دنبال دارد و در کنار آن مناطق و یا مراکز تجاری که تخلف آنان در اجرای پروتکل‌های بهداشتی مشاهده شود، محکوم به جریمه سنگین نقدی و حبس در زندان می‌شوند.

نگرانی‌ها نسبت به ادامه سیر صعودی بیماران کرونایی و موج دیگر شیوع این ویروس در پاکستان باعث شد تا دولت این کشور افزایش محدودیت تردد در شهرها و تشدید طرح فاصله‌گذاری اجتماعی را بار دیگر به اجرا بگذارد.

نخست وزیر پاکستان روز گذشته پس از جلسه بلندپایه اعضای تیم هماهنگی مدیریت کرونا اعلام کرد: احتیاط و عمل به تمهیدات بهداشتی تنها راه مقابله با شیوع کرونا است، در غیر اینصورت مردم باید هزینه سنگینی برای بی‌توجهی خود بپردازند.

وی افزود که تکلیف تعطیلی و یا ادامه فعالیت مدارس و دانشگاه‌ها در سراسر پاکستان تا هفته آینده مشخص خواهد شد اما از امروز راه‌اندازی گردهمایی‌های عمومی، تجمعات سیاسی و با هر عنوان دیگر در پاکستان ممنوع می‌شود تا بتوان زنجیره انتقال کرونا را قطع کرد.

مقامات پاکستانی اعلام کردند: تعداد مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا در این کشور بیش از آن چیزی است که طی ۳ ماه اخیر کاهش نسبی آن به ثبت رسیده بود، به همین دلیل اجرای برخی محدودیت‌ها در کشور در دستورکار قرار گرفت.

براساس طرح محدودیت هوشمند، تنها شهر یا هر نقطه‌ای که موارد شیوع کرونا در آن گزارش شده و انتقال فرد به فرد این بیماری دیده شود، بسته خواهد شد. اعمال طرح محدودیت هوشمند از اواسط اردیبهشت ماه امسال در بسیاری از شهرهای بزرگ و کوچک پاکستان به اجرا گذاشته شد و هدف اصلی آن قطع زنجیره انتقال کرونا همزمان با کاهش محتاطانه فاصله‌گذاری اجتماعی اعلام شد.

دورکاری در اداره‌های دولتی و خصوصی و همچنین کاهش میزان حضور دانش آموزان در مدارس از دیگر روش‌های دولت پاکستان برای جلوگیری از تشدید شیوع کرونا محسوب می‌شود.

این ستاد قرار است محدودیت‌های جدیدی در کل پاکستان اعمال کند که تعطیلی احتمالی مدارس و دانشگاه‌ها برای۲ ماه، ممنوعیت برگزاری اجتماعات عمومی و کاهش زمان فعالیت‌های کسب و کار و تجاری شامل برنامه‌های آتی دولت این کشور خواهد بود.