تهران-ایرنا- آیین نکوداشت و تغییر نام کتابخانه عمومی «شهربانو» به نام «دکتر طوبی کرمانی» نخستین بانوی فیلسوف و رایزن فرهنگی و علمی ایران به مناسبت هفته کتاب با حضور رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران و جمعی از مسئولان و شخصیت‌های فرهنگی و علمی در منطقه هشت پایتخت برگزار شد.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از فرهنگسرای گلستان، این کتابخانه با ۳۵۰ مترمربع مساحت، در سه طبقه با ارایه خدمات ویژه در بخش‌های متنوع با ۱۸هزار عنوان کتاب برای بهره‌مندی بانوان در خیابان جانبازان غربی، ۱۴ متری لشگر، خیابان شهید حیدری، رو به روی بوستان کوثر واقع شده است.

کتابخانه «شهربانو» به پاس قدردانی از زحمات ارزنده فرهنگی و علمی «دکتر طوبی کرمانی» و برای آشنایی و بهره‌مندی عموم جامعه با آثار، آرمان‌ها، دیدگاه‌ها و فعالیت‌های این بانوی بافضیلت و اندیشمند جهان اسلام به نام ایشان نامگذاری شد.

رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در این آیین ضمن تبریک هفته کتاب و کتابخوانی به فعالان این حوزه اظهارداشت: فردا روز جهانی فلسفه نامگذاری شده است و یاد مفسر اعظم علامه «سیدمحمدحسین طباطبایی» صاحب المیزان و استاد «محمدتقی جعفری» را گرامی می‌داریم.

«حجت‌الاسلام میثم امرودی» گفت: در سالروز درگذشت این عالم ربانی صاحب المیزان باید برای خوب کتاب خواندن و کتاب خوب خواندن تلاش کنیم چرا که کتاب دریچه‌ای است که ما را از خودخواهی نجات می‌دهد و موجب می‌شود حقیقت را آن طور که هست دریابیم.

وی با گرامیداشت یاد «دکتر طوبی کرمانی» افزود: ایشان یاور امام و رهبری، مدرس دانشکده الهیات به عنوان الگویی برای بانوان مطرح است، دکتر کرمانی نخستین رایزن فرهنگی در خارج از کشور به عنوان نماینده جمهوری اسلامی در بسیاری از امور اولین‌ها را داشتند.

«امرودی» بیان کرد: همان طور که زنان در کشور ما با توانمندی، سواد و ایمان می‌توانند بدرخشند، دکتر کرمانی واصل بین اهل سنت و شیعه بودند و ضریب نفوذشان در رایزنی‌های بین‌المللی شاید از سایر شخصیت‌های برجسته بیشتر بود که نشات گرفته از وجود مطهر و نورانی او بود.

رئیس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران اظهارداشت: دکتر طوبی کرمانی نمونه بارز اخلاق، محبت، بزرگواری، ادب و وارستگی بودند، گاهی در یک روز دو یا سه جلسه داشتند که با شور و اشتیاق شرکت می‌کردند، این آیین بهانه‌ای است تا ما بتوانیم زندگی این عالمان و ویژگی‌های اخلاقی آنان را به عنوان الگوهای موثر مطرح کنیم.

وی گفت: تاکنون کتابخانه‌های متعددی در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران به نام شخصیت‌های علمی و فرهنگی مزین شده است، امیدواریم نامگذاری این کتابخانه به نام «طوبی کرمانی» در ترویج این نوع دیدگاه، فرهنگ با نگاه به دین و جمهوری اسلامی باشد و خدا ما را یاری دهد از خادمین کتاب و مروجان مطالعه باشیم و برای این امر از هیچ کوششی دریغ نکنیم.

ویژگی‌های شخصیتی دکتر طوبی کرمانی

رئیس سابق بسیج جامعه زنان و از شاگردان دکتر طوبی کرمانی نیز در این آیین بیان کرد: این نامگذاری بسیار شایسته است چرا که این شخصیت الهی از یادها نخواهد رفت و وجوه برجسته ایشان در یاد دلسوختگان ادب و فرهنگ کشور باقی خواهد ماند و این حرکت نشان می‌دهد که مردم کشور ما قدر این سرمایه و بزرگان را می‌دانند.

«مینو اصلانی» افزود: «دکتر کرمانی» یک الگوی چندوجهی و مثال زدنی از مادر نمونه در تربیت اسلامی فرزندان و همسری بی‌نظیر بودند و نقش‌های متمایز یک زن مسلمان را ارایه دادند و می‌توانند برای زنان دنیا نیز الگو باشند. به خصوص امروز که زن در غرب بیشترین ظلم را تحمل می‌کند و نقش‌های بی‌بدیل مادری و همسری از او گرفته شده است و برای مردم خسته از تمدن غرب، وی الگو و نقطه عطفی به شمار می‌رود.

ماموریت کتابخانه «دکتر طوبی کرمانی»

رئیس شورای اندیشه‌ورز کتاب سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نیز در این آیین ضمن تبریک هفته کتاب به کتابداران و دوستداران کتاب اظهارداشت: از «دکتر کرمانی» بانوی فرهنگی و علمی سخنان زیادی شنیده بودم و در مجالسی که ایشان صحبت می‌کردند حضور داشتم اما همواره سوالی در ذهنم مطرح می‌شد که افراد بسیاری دارای معلومات و دانش هستند و سخنرانی می‌کنند اما ایشان در هر سطحی و مجلسی با مخاطبان مختلف بسیار تاثیرگذار بودند و سخنانشان به جان می‌نشست چون علاوه بر سواد و معرفت آنچه موجب اثربخشی صحبت و فعالیت‌های بانو طوبی کرمانی می‌شد ارتباط او با خدا، شخصیت والا و فضایل ایشان بود.

«علی‌اکبر اشعری» در توصیف ماموریت کتابخانه با نام طوبی کرمانی گفت: این کتابخانه می‌تواند در زمینه جست‌ و جو در اخلاق و فضایل این فیلسوف بزرگ با سعی در ترویج فضایل اخلاقی، شناخت آثار، کرامات و ویژگی‌های تاثیرگذار ایشان در عرصه‌های علمی، فرهنگی و بین‌المللی نقش داشته باشد.

«پیام شرقی» فرزند دکتر طوبی کرمانی نیز در این آیین ضمن قدردانی از سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برای نامگذاری این کتابخانه بیان کرد: مادرم معتقد بود فلسفه در زندگی انسان مهم است و باید از کودکی آموخته شود، ایشان معتقد بود جدال‌ها و استدلال‌های منطقی در حد بینش و سن کودکان در فکر آنان حک می‌شود و در بزرگسالی از شبهات مصون می‌مانند.

همچنین در این آیین از کتیبه زندگی‌نامه دکتر طوبی کرمانی رونمایی شد.

«سیدمحمد بطحایی» معاون آموزش‌های عمومی و مهارتی دانشگاه آزاد اسلامی و وزیر سابق آموزش و پرورش، «غلامرضا کریمی» قائم‌مقام وزیر آموزش و پرورش در امور بین‌الملل و رئیس مرکز امور ‌بین‌الملل و مدارس خارج از کشور، «مصطفی رحماندوست» شاعر و نویسنده، «سیدعلیرضا فاطمیان‌پور» معاون فرهنگی، «سعید صدرائیان» مدیرکل روابط عمومی و «عباس باباخانیان» مدیر امور کتابخانه‌ها و ترویج فرهنگ کتابخوانی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، «سعید رنجبریان» مدیر فرهنگی هنری منطقه هشت و رئیس فرهنگسرای گلستان نیز در این آیین حضور داشتند.

«دکتر طوبی کرمانی» نخستین بانوی فیلسوف ایران دارای مدرک فوق دکتری فلسفه و فارغ‌التحصیل فلسفه تطبیقی و کلام، دبیرکل اتحادیه جهانی زنان مسلمان، مشاور دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در امور بانوان، عضو هیات مدیره موسسه آموزش شهر، مدیر مسئول کتاب علمی پژوهشی «زنان»، مدیرکل سابق امور اجتماعی و ایرانیان خارج از کشور و عضو شورای سیاستگذاری زنان اهل بیت(ع) بود و سال‌ها در مقام استادی دانشگاه به تربیت شاگردان و اندیشمندان بسیاری پرداخت.

این استاد برجسته دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، عضو هیات علمی بعثه رهبر معظم انقلاب، نخستین بانوی رایزن علمی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در یونان، عضو کمیسیون بانوان و جوانان مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو شورای خیرین سلامت کشور بود. این بانوی فرهیخته نمونه عالی از روش و منش بانوانِ مسلمان را در اندیشه و عمل خود نسبت به آرمان‌های انقلاب اسلامی، مکتب حضرت امام خمینی (ره) و حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (دامت برکاته) و ولایت‌پذیری، به تصویر کشید. نگارش بیش از ۶۰ مقاله، تألیف و تصنیف ۱۲ کتاب علمی و اجتماعی و شرکت در بیش از ۸۰ کنگره ملی و بین‌المللی در داخل و خارج کشور، بخشی از کارنامه این چهره ماندگار و فعال در عرصه‌های علمی و فرهنگی کشور است. دکتر کرمانی شهریورماه امسال در سن ۷۳ سالگی به دیار باقی شتافت.