این جملهها آغازگر کتابی است با نام " قضاوت تاریخ" که نویسنده آن عبدالرحمان مجاهدنقی از نویسندگان فعال در مطبوعات شیراز و دارنده مقام شایسته تقدیر از جایزه کتاب سال این شهر است.
نویسنده در این کتاب آورده است:پرسش آن است که این قضاوتی که به تاریخ نسبت می دهیم، باید براساس کدام معیار شناخته شده و از محک آزمایش سربلند بیرون آمده استوار باشد؟ ملاک قضاوت تاریخ چیست و برچه پایه یا پایه هایی بنا شده است؟
وی برای یافتن این پاسخ معیارهایی همچون مولفه های یک ایدئولوژی، اخلاق، شخصیت افراد تاریخی، مکان، زمان، استناد به اسناد و کتاب های تاریخی، عقل، اومانیسم و انسان گرایی را برای قضاوت تاریخ برشمرده و هریک را ناقص و ناتوان از تبیین این موضوع یعنی قضاوت تاریخ دانسته است.
نقش پیشداوری ها در قضاوت های تاریخی نیز نکته ای است که عبدالرحمان مجاهد نقی نویسنده کتاب قضاوت تاریخ آن را یادآورشده وعلایق و سلایق، تمایلات دینی و مذهبی، ملی، فرهنگی و منافع اقتصادی ... را در این ردیف گنجانده است.
نویسنده کتاب سپس به استناد یک کتاب و تطبیق معیارهایی که برای قضاوت تاریخ پیشتر گفته بود نتیجه گرفته است که جمله تاریخ قضاوت خواهد کردهمانند گروه کثیری از جمله های به ظاهر منطقی و رایج در میان ماٰ تابع نسبیت است و برخورد با آن پیش از هر چیز نیازمند تجهیز فرد با عقلانیت انتقادی است.
مجاهدنقی در بخش دیگر کتاب خود با عنوان" این چه شوری است که در دور قمر می بینم" به بررسی آثار یک نویسنده پرداخته و روش او را نقد کرده و معتقد است که این آثار برپایه اصول علمی نگاشته نشده و تعصب بر نوشتارهای او چیرگی دارد.
نویسنده کتاب قضاوت تاریخ همچنین بخش دیگری را به بررسی آثار نویسنده و مورخی دیگر اختصاص داده و عنوان"پوستین کهنه تاریخ" برای آن برگزیده است.
مجاهدنقی در این بخش مفصل، با بررسی عقاید این مورخ نوشته است:گاهی حقیقت آن چیزی نیست که نوشته می شودٰ آن چیزی است که سعی می شود پنهان بماند؛ شاید بهترین جمله ای که می توان برای بستن این مقاله انتخاب کرد این جملات روانشاد دکتر عبدالحسین زرین کوب باشد که در حقیقت، اتفاق هم میافتد که مورخ خود برمبنای آنچه فرضیه ای بیش نیست به کمک استدلال های نظری ، عقاید و توجیهات تازه عرضه می کند و بسا که آن ها را بدون توجه به اسناد، حقیقت می پندارد.
در بخش های دیگر کتاب نیز این نویسنده اهل منطقه دوان کازرون فارس درباره معیارهای خود برای قضاوت تاریخ به چند نمونه استناد کرده است.
کتاب قضاوت تاریخ را نشر نشانه در شمارگان ۳۰۰ نسخه در سال ۱۳۹۸ چاپ کرده است.
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۹
شیراز – ایرنا- در مطالعه و مواجهه با رویدادهای متعدد تاریخی،خاصه رویدادهای نزدیک به دوره زیستمان،برای همه ما این جمله آشنا و مانوس است که تاریخ قضاوت خواهد کرد!طرفه آن که این جمله بیشتر در زمانی به کار میرود که یک طرف یا طرفین مباحثه و مجادله به تنگ آمده و از ادامه منطقی بحث و جدل مایوس شدهاند.